Strid om kommunale affaldsanlæg

AFFALD: Erhvervslivet og kommunerne er dybt uenige om, hvilken rolle de kommunale genanvendelsesanlæg skal spille i fremtidens affaldssektor.
Kommuner og erhvervsliv er uenige om, hvem der skal tage sig af erhvervslivets genanvendelige affald i fremtiden.
Kommuner og erhvervsliv er uenige om, hvem der skal tage sig af erhvervslivets genanvendelige affald i fremtiden.
Anders Jerking

Kommunerne har en stor opgave med at være myndighed, men de skal ikke være aktører. Det er helt skævt.

Bjarne Palstrøm
DI's chef for miljø og infrastruktur
Efter flere års tilløb har miljøministeren fremsat et lovforslag om en modernisering af affaldssektoren. Men trods det lange tilløb er kommuner og erhvervsliv langtfra enige om, hvordan affaldssektorens fremtid skal se ud.

Ingen opgave for kommunerne 
Striden drejer sig, hvorvidt de kommunale anlæg skal have lov til at modtage genanvendeligt affald fra virksomhederne. DI mener nej. Det er en opgave for private selskaber, mens RenoSam, der organiserer 36 kommunale affaldsanlæg, fastholder, at de kommunale anlæg også i fremtiden skal spille en rolle.

I dag er det kommunerne, der anviser virksomhederne, hvor de skal aflevere deres genanvendelige affald. Den nye lov lægger op til, at virksomhederne selv skal vælge mellem de anlæg, der er godkendte. Og de anlæg skal ikke være kommunale, mener DI.

"Vi kan ikke se, at kommunerne har en rolle at spille på dette område fremover. Det er helt ude i hampen, at man opretholder, at der skal være kommunale anlæg til at håndtere det genanvendelige affald fra virksomhederne," siger Bjarne Palstrøm, DI's chef for miljø og infrastruktur.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00