Debat

Venstre: Politikerne skal turde træde på speederen for de nye grønne løsninger

EU har svært ved at godkende nye biologiske klimaløsninger, fordi de ikke passer ind i de kasser, de normalt arbejder inden for. Politikerne bør træde på speederen, når det gælder nye grønne løsninger, skriver MF, Linea Søgaard-Lidell (V).

EU-reguleringen burde fremme udviklingen af grønne teknologier og sikre de nødvendige og gunstige rammevilkår, skriver Linea Søgaard-Lidell.
EU-reguleringen burde fremme udviklingen af grønne teknologier og sikre de nødvendige og gunstige rammevilkår, skriver Linea Søgaard-Lidell.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Linea Søgaard-Lidell
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en tid hvor klimaforandringer truer vores planet, er det afgørende at handle. Verden har brug for innovative løsninger, der kan reducere vores afhængighed af fossile metoder og mindske udledningen af drivhusgasser.

Og én ting er helt sikkert: Vi kan ikke fortsætte med at forbruge og producere på den måde, som vi gør det i dag. Det kan jordkloden ganske simpelt ikke holde til.  

Temadebat:

Er biosolutions fremtiden for et grønnere dansk miljø, landbrug og fødevaresystem?

Naturens egne mekanismer er for mange en vigtig del af den grønne omstilling, men hvor og hvordan skal disse biosolutions bidrage til et mere bæredygtigt miljø og landbrug i fremtidens Danmark? Hvis de da overhovedet skal det?

Det tapper en række relevante aktører ind i denne fælles temadebat mellem Altinget Miljø og Altinget Fødevarer.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Caroline Boas.

Vi har en forpligtelse til at træde på speederen for udvikling af nye grønne løsninger og ændre vores metoder.

Både over for naturen, os selv og ikke mindst for de kommende generationer, så de vokser op i en verden med frihed og muligheder, og ikke skal strides om fødevarer og vand, som klimakommissær Frans Timmermanns forudser.

Helt basale goder, som mange af os i dag nok har en tendens til at tage for givet.  

Når vi kan tænde for rindende rent vand i hanen, trækker en t-shirt over hovedet eller møder et bredt udvalg af friske varer i supermarkedet, tænker de færreste af os nok over de ressourcer, der er forbundet med det. Som brug af energi, transport, gødning, pesticider, foder, medicin, vand og meget mere. 

Mod til at trykke på speederen

Men når verden har udsigt til at runde en befolkning på 10 milliarder mennesker i 2050, så er det bidende nødvendigt, at vi kan gøre tingene på nye måder.

I Danmark bør vi have som mål ikke kun at omstille vores eget samfund, men også bidrage til, at andre lande kan omstille sig

Linea Søgaard-Lidell (V)
MF, klima- energi og forsyningsordfører

Udledninger skal reduceres voldsomt i hele verden og i alle sektorer. Derfor får vi brug for alle de løsninger og teknologier, der kan hjælpe os på vej.

I Danmark bør vi have som mål ikke kun at omstille vores eget samfund, men også bidrage til, at andre lande kan omstille sig.  

For vi kan noget i Danmark, som andre lande kan lære af. Både inden for kendte grønne styrkepositioner som vindenergi og energieffektivisering.

Men vi kan også noget, når det gælder nye grønne biologiske teknologier, der har et potentiale til at sætte turbo på den grønne omstilling i en række andre sektorer. Og de bio-løsninger skal vi bane en langt bredere vej for!

Vi skal som politikere turde træde på speederen, der fremmer nye grønne løsninger.   

Mikroorganismer kan erstatte fossile løsninger

Bioteknologiske klimaløsninger, også kaldet biosolutions, har potentialet til at accelerere den grønne omstilling og reducere miljø- og klimapåvirkningen i blandt andet fødevareproduktion, industri, transport og energiforsyning.

Og det er alt sammen ved at bruge naturens egen værktøjskasse.

EU-har svært ved at godkende nye biologiske løsningerne, fordi de ikke passer ned i de kasser, man normalt arbejder med.

Linea Søgaard-Lidell (V)
MF, klima- energi og forsyningsordfører

Med hjælp fra mikroorganismer - herunder bakterier, enzymer og mikroalger – kan man erstatte konventionelle fossile og kemiske løsninger.  

Biosolutions er mange ting og bygger ofte på fermenteringsteknologi, som vi har et stærkt og verdensførende miljø for i Danmark.

Biosolutions er de sunde bakterier, der forlænger holdbarheden i blandt andet yoghurt og brød. Det er bioplast baseret på planter, som kan erstatte syntetiske materialer som polyester i tekstiler. Enzymer i vaskepulveret, der sørger for, at tøjet bliver rent ved lavere temperaturer.

Og biosolutions omfatter også nye genteknologier – såkaldte NGT’er (som CRISPR-Cas) og biologiske plantebeskyttelsesmidler, der kan erstatte kemiske pesticider.

Udviklingen skal ske i Danmark

Den danske biosolutions-sektor bidrager allerede i dag med løsninger, der kan afhjælpe klimaudfordringerne.

Men sektoren og løsningerne bør en spille meget større rolle i fremtiden, og det kræver et stærkt og vedvarende politisk fokus at understøtte udviklingen. 

I Venstre tror vi på, at de grønne teknologier kan gøre den afgørende forskel for klimaet, som verden hårdt har brug for. Og vi skal sørge for, at udviklingen sker i Danmark og bliver en mulighed for dansk erhvervsliv, som skaber grønne jobs og vækst til samfundet.  

Læs også

Faktisk mener jeg, vi har brug for en national strategi for biosolutions. Vi skal forløse potentialet, og vi skal turde satse på at få nye biosolutions hurtigere i brug.  

Det kæmpede jeg allerede for som Europaparlamentariker.

EU-system spænder ben 

EU-har nemlig svært ved at godkende de nye biologiske løsningerne, simpelthen fordi de ikke passer ned i de kasser, man normalt arbejder med.

EU skal fjerne foden fra bremsen, så vi kan skabe rammerne for en markedsbaseret grøn omstilling.

Linea Søgaard-Lidell (V)
MF, klima- energi og forsyningsordfører

Systemet spænder ben for innovationen. Et kæmpestort problem, når nu vi har så travlt med netop at få de nye løsninger op i skala og ud og virke i verden.  

EU-reguleringen burde jo fremme udviklingen af grønne teknologier og sikre de nødvendige og gunstige rammevilkår, så der kommer mere udvikling af grønne teknologier.  

Den 5. juli forventes EU Kommissionen at fremsætte et længeventet politisk forslag om planteprodukter afledt af 'New Genomic Techniques' (NGT).

Forslaget forventes at udstikke en ny kurs for EU.

I Venstre ser vi meget frem til at studere forslaget nærmere.

Det står nemlig meget højt på vores ønskeliste, at EU fjerner foden fra bremsen og i stedet går forrest, så vi kan skabe rammerne for en markedsbaseret grøn omstilling. Og så vi fastholder vores grønne styrkepositioner her i landet.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Linea Søgaard-Lidell

MF (V)
cand.public. (Aarhus Uni.)

0:000:00