Debat

Verdens Skove: Heunicke skal bidrage til målet om mere beskyttet natur

Vi har fire store ønsker til samarbejdet med Magnus Heunicke, som skal løfte en tung arv efter Lea Wermelin og bidrage til målet om mere beskyttet i Danmark og i udlandet, skriver formand i Verdens Skove, Anders Morten Christoffersen. 

Verdens Skove har fire store ønsker til samarbejdet med Magnus Heunicke.
Verdens Skove har fire store ønsker til samarbejdet med Magnus Heunicke.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anders Morten Christoffersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære Miljøminister Magnus Heunicke,

Temadebat

Ønsker til den nye miljøminister

En ny minister har sat sig ved roret i Miljøministeriet efter de historisk lange regeringsforhandlinger. Magnus Heunicke er allerede trukket i arbejdstøjet, men hvad skal prioriteres på den lange liste af politiske opgaver på miljøområdet? Det inviterer Altinget Miljø til temadebat om.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debatredaktør Caroline Boas.

Din forgænger, Lea Wermelin, arbejdede målrettet for biodiverse skove og mere beskyttet natur i Danmark. Faktisk så målrettet at vi kårede hende til 'Årets Skovven' i 2021.

Vi håber, at vi kan fortsætte det gode samarbejde med dig. Der er i hvert fald nok at tage fat på:

En ambitiøs biodiversitetslov

Danmark og verden står midt i en biodiversitetskrise af enorme dimensioner.

Beskyttelsen giver nemlig kun den ønskede biodiversitet og CO2-lagring, hvis den er langvarig.

Anders Morten Christoffersen
Formand, Verdens Skove

Arter uddør i et uhørt tempo, og for at stoppe tabet af biodiversitet skal vi for det første have en ambitiøs national biodiversitetslov.

En biodiversitetslov bør sætte klare og høje mål og have handlepligt og finansiering på linje med Klimaloven.

Loven bør tænkes sammen med den Nationale Biodiversitetsstrategi og Handlingsplan, EUs Biodiversitetsstrategi og FN Biodiversitetskonvention.

Det bør være et mål, at Danmark bidrager med 30 procent af sit areal til beskyttet natur, både til lands og til havs, hvoraf en tredjedel skal være strengt beskyttet.

Det vil ikke blot hjælpe med de store udfordringer, Danmark har med at sikre vores nationale biodiversitet, men samtidig hjælpe på en række akutte miljø- og klimaproblemer som for eksempel forurenet drikkevand og behov for CO2-lagring.

Biodiversitetsloven skal også gøre det nuværende Biodiversitetsråd permanent, uafhængigt og styrke det med en større og fast bevilling.

Den kunne passende være på linje med Klimarådet, hvor der er god plads til forbedring, for den nuværende forskel på 4 millioner kroner til Biodiversitetsrådet og 24 millioner kroner til Klimarådet årligt er til at tage og føle på. 

250.000 hektar ny skov

Regeringens mål om 250.000 hektar ny skov hilser vi velkommen, for det vil give Danmark skov på over 20 procent af landarealet i tråd med Det Nationale Skovprogram.

Naturgenopretning i naturnationalparkerne ved hjælp af store, vildtlevende planteædere er et ‘must’.

Anders Morten Christoffersen
Formand, Verdens Skove

Men det er vigtigt, at det ikke bliver hvilken som helst slags skov.

En optimal effekt for både biodiversitet og klima opnås ved at beskytte eksisterende skov som urørt skov, da biodiversiteten her er delvist etableret, og CO2-optaget allerede er godt igang.

Målet om 250.000 hektar ny skov bør derfor tænkes sammen med, at arealer med beskyttet og strengt beskyttet skov også øges, og at eksisterende skov lægges urørt.

Urørt skov bør desuden sikres juridisk frem for blot administrativt, så beskyttelsen ikke uden videre demokratisk proces og høring i Folketinget kan fjernes igen.

Beskyttelsen giver nemlig kun den ønskede biodiversitet og CO2-lagring, hvis den er langvarig.

Og derudover lever vi faktisk kun op til vores internationale forpligtelser og bidrag til de Europæiske mål for beskyttet natur, hvis beskyttelsen er juridisk sikret.

Naturnationalparker med store vildtlevende planteædere

I 2020 kunne vi juble over Danmarks første lov om naturnationalparker, hvor naturen har førsteprioritet. Loven var fra sin start meget ambitiøs, og det håber vi, at den bliver ved med at være.

Lad os sætte os i førersædet og påtage os vores internationale ansvar for den globale biodiversitet.

Anders Morten Christoffersen
Formand, Verdens Skove

Ikke mindst når det handler om at opfylde internationale krav og guidelines for beskyttet natur og afsætte passende størrelser af arealer til parkerne (minimum 1000 hektar).

Og så er det altafgørende, at fokus holdes på naturen og parkernes effekt for biodiversiteten, og derfor er naturgenopretning i naturnationalparkerne ved hjælp af store, vildtlevende planteædere et ‘must’.

Naturen bør også komme først, når det gælder lokale hensyn over for naturnationalparkerne.

Verdens Skove er positive overfor at inddrage lokale borgere i parkernes udvalg, men det er essentielt, at parkerne er nationale og for så vidt globale interesseområder med mindstemål for naturbeskyttelsen.

De er områder, hvor naturen kommer først, og det hensyn må og skal bibeholdes. 

Danmarks internationale ansvar

En ambitiøs national naturlov og -praksis, der sikrer bedre vilkår for biodiversiteten i Danmark, er ikke kun godt for naturen herhjemme, men kan også have stor effekt ude i verden.

På klimaområdet har vi tydeligt set, hvilken international gennemslagskraft Danmark har opnået blandt andet på grund af Klimaloven. Den pondus og indflydelse har vi også mulighed for at få på biodiversitetsområdet. 

Derfor opfordrer vi til, at vi med højere danske ambitioner også skal tage ansvar internationalt - for eksempel ved at du og Dan Jørgensen som minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik arbejder tæt sammen.

Lad os sætte os i førersædet, påtage os vores internationale ansvar og anvende alle vores diplomatiske evner -også for den globale biodiversitet. Verdens skove glæder sig til at arbejde sammen med dig om at skabe en verden med rig skovnatur.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Morten Christoffersen

Formand, Verdens Skove
cand.scient.pol.

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00