Dagens overblik: Baglandet bakker op om Fock efter folketingsmedlemmers exit

NYHEDSOVERBLIK: Alternativets bagland støtter stadig partileder Josephine Fock, efter at fire ud af fem folketingsmedlemmer har forladt partiet. Dansk transportminister vil forhindre tomme fly i Europa som følge af coronavirussen. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens gennemgang af de politiske nyheder. Vi lægger ud med at følge op på det, der blev dagens helt store nyhed mandag eftermiddag.

Alternativets bagland i alle landets storkredse udtrykker stadig opbakning til partiets politiske leder, Josephine Fock, efter at partiets folketingsgruppe er smuldret.

Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

Mandag valgte fire ud af fem folketingsmedlemmer fra Alternativet at melde sig ud af partiet. Heriblandt er blandt andet en af partiets stiftere og tidligere frontperson, Uffe Elbæk. Det sker efter en række sager om Josephine Focks ledelsesstil.

Men det får ikke baglandet til at vakle i troen på Josephine Fock.

”Det kom som en overraskelse, men vi er fortrøstningsfulde. Vi har en masse politik, vi kan bygge videre på. Vi har 500-600 siders politik, som er udviklet af baglandet, og som vi står bag og glæder os til at realisere,” siger Bina Seff, der er Alternativets forperson i Nordsjællands Storkreds.

Alternativet står til at miste millioner i støtte
Medlemsflugten betyder dog, at der nu er færre penge til løfte arbejdet med at føre Alternativet videre. De fire folketingsmedlemmers farvel betyder nemlig, at partiet mister en stor del af gruppestøtten, som alle partier på Christiansborg modtager.

Det skriver Jyllands-Posten

Ifølge avisen får Alternativet i dag 6,7 millioner kroner om året i gruppestøtte. Men da størrelsen på støtten afgøres af, hvor mange mandater et parti har, står Alternativet til at miste 5,1 millioner kroner, efter at gruppen er blevet fire mand mindre.

Gruppestøtte udbetales på årsbasis, og derfor vil partiet først miste penge næste år.

Minister vil stoppe tomme fly
Der skal ikke flyve tomme fly rundt i europæisk luftrum på grund af coronavirussen.

Det mener transportminister Benny Engelbrecht (S), der nu opfordrer EU-Kommissionen til at lave særregler.

”Det er uholdbart ud fra både et økonomisk og klimamæssigt perspektiv, at der angiveligt flyver næsten tomme, ja, man kan vel nærmest kalde dem 'spøgelsesfly', rundt i luften. Derfor har jeg opfordret transportkommissær Adina Vălean til at sætte gang i de nødvendige lovgivningsmæssige tiltag, der kan sikre, at luftfartsselskaberne får lov til at afvige fra dele af slotsforordningen,” udtaler han i en pressemeddelelse.

I kølvandet på udbredelsen af virussen i Europa og restriktioner på rejser oplever luftfartsselskaber et voldsomt fald i antallet af rejsende. Det har foruden de økonomiske tab også den konsekvens, at der efter sigende flyver næsten tomme fly rundt i Europa.

Det skyldes, at EU-reglerne for tildeling af start- og landingstilladelser – de såkaldte slots – kræver, at et flyselskab skal bruge sin tilladelse i en lufthavn mindst 80 procent af tiden i løbet et år, hvis selskabet vil beholde tilladelsen.

Statsministeren klar med coronastøtte til erhvervslivet
Regeringen er parat til at give støtte til danske virksomheder, der bliver ramt hårdt på pengepungen som følge af coronavirussen.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) ifølge Berlingske mandag efter møder med både repræsentanter for lønmodtagerne og store dele af det danske erhvervsliv.

”Møderne har understreget, hvor alvorlige konsekvenser det her begynder at få for dansk erhvervsliv og dermed potentielt for beskæftigelsen og for danske lønmodtagere på kort sigt og for dansk økonomi på lang sigt. Derfor er det vores klare overbevisning, at der er behov for en række initiativer,” siger Mette Frederiksen ifølge Berlingske.

Regeringen har tre elementer på tegnebrættet, der skal hjælpe erhvervslivet. Det første handler om støtte til de brancher, der bliver hårdest ramt. Blandt andet overvejer regeringen at lave en økonomisk hjælpepakke til flybranchen.

Derudover arbejder regeringen på at sikre virksomhederne nok likviditet ved blandt andet at give dem mulighed for at udskyde deres moms- og skattebetalinger i en periode.

Endelig undersøger regeringen også muligheden for at give kompensation til de arrangører, der nu aflyser eller udsætter arrangementer med mere end 1.000 deltagere.

Dagens interview: ”Afgift på drivhusgas bør træde i kraft hurtigst muligt”
I dag mødes klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) med partierne bag klimaloven til indledende forhandlingsmøder om den klimahandlingsplan, der skal gøre målsætningen i loven til virkelighed.

De får en klar besked med på vejen fra Klimarådets formand, Peter Møllgaard. I et interview i Altinget opfordrer han til, at politikerne griber forslaget om at indføre en afgift på al udledning af drivhusgas i Danmark. Forslaget var en del af de anbefalinger, som Klimarådet afleverede til regeringen mandag.

Ellers er der ifølge ham kun to muligheder tilbage. Enten skal målsætningen fra klimaloven droppes, eller også skal politikerne meget hurtigt komme med et andet bud. De gode alternative forslag står dog ikke ligefrem i kø, siger Peter Møllgaard.

Læs hele interviewet med Klimarådets formand lige her.

Det sker i dag:

  • Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) inviterer alle partierne bag klimaloven til indledende forhandlingsmøder om ny klimahandlingsplan.
  • Transportminister Benny Engelbrecht (S) mødes med aktører i luftfartsindustrien for at drøfte branchens nuværende situation som følge af udbredelsen af coronavirus i Europa.
  • Klokken 9.00: Transportminister Benny Engelbrecht er kaldt i samråd for at redegøre for sin holdning til stigningen i antallet af forbikørsler ved Langeskov Station.
  • Klokken 10.00: Statsminister Mette Frederiksen (S) orienterer om nye tiltag for at inddæmme coronasmitte i Danmark på et pressemøde i Statsministeriet. Foruden statsministeren deltager sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), rigspolitichef Thorkild Fogde, direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og direktør i Erhvervsstyrelsen Katrine Winding også.
  • Klokken 13.00: Møde i folketingssalen med statsministerens spørgetime.
  • Klokken 14.00: Myndighederne giver en opdatering på coronavirussen i Danmark.
  • Klokken 14.30: Transportminister Benny Engelbrecht er i dag kaldt i samråd for at redegøre for sin holdning til den fremtidige flybetjening af Bornholm.
  • Klokken 17.00: Ungeklimarådet præsenterer i dag deres anbefalinger til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Forrige artikel Danske Gymnasier savner svar fra myndighederne: Bør vi aflyse studieture? Danske Gymnasier savner svar fra myndighederne: Bør vi aflyse studieture? Næste artikel Departementschef bliver direktør i Folketinget Departementschef bliver direktør i Folketinget