Regeringen vil straffe pædofile hårdere

STRAF: Justitsminister Nick Hækkerup vil hæve straffen for andre seksuelle overgreb mod børn end samleje. Samtidig vil han se på muligheden for at inddrage pædofilidømtes pas. Sidstnævnte kan ifølge ekspert være i konflikt med menneskerettighederne.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil have sine embedsmænd til at undersøge, om pædofilidømtes pas kan inddrages.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil have sine embedsmænd til at undersøge, om pædofilidømtes pas kan inddrages.Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Simon LesselCecilie Toft

Det skal være slut med, at seksuelle overgreb mod børn, som ikke er direkte samleje, typisk straffes med 3-4 måneders fængsel.

Derfor vil regeringen øge straffen mod pædofile, der begår seksuelle overgreb mod børn i form af eksempelvis oralsex og stimulering af kønsorganer. 

”Der er eksempler på seksuelle overgreb i familier, hvor det ikke er samleje, som typisk straffes med 3-4 måneders ubetinget fængsel. Hvis det er niveauet, så synes jeg simpelthen, vi skal se at få det skærpet," siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Strafniveauet for decideret samleje med børn blev i 2016 hævet fra 2,5 til 3,5 års fængsel, og det er niveau, som regeringen vil tættere på, når det kommer andre typer af seksuelle overgreb mod børn.

Vi synes, overgrebene er voldsomt stødende, og det skal straffes hårdt.

Nick Hækkerup
Justitsminister, Socialdemokratiet

”Der er stor forskel på straffen, alt efter om der er tale om samleje eller ej, i et omfang som ikke giver mening. To sager er ikke ens, men jeg synes, der er behov for at kigge praksis igennem og se på, om vi har det rette strafniveau,” siger Nick Hækkerup.

Vil inddrage passet
Justitsministeren har ikke noget bud på, hvor meget, han synes, straffen skal hæves. Det er noget, der skal kigges på i den kommende tid, forklarer han.

”Men vi synes, overgrebene er voldsomt stødende, og det skal straffes hårdt,” siger Nick Hækkerup.

Ud over skærpede straffe skal embedsmændene undersøge muligheden for at inddrage pædofilidømtes pas. Det skal sikre, at pædofilidømte ikke rejser ud i verden og begår nye overgreb.

”Vi kan ikke inddrage passene helt generelt. Men vi kan godt se på, om der kan være konkrete omstændigheder, hvor der er en øget risiko for nye overgreb, som retfærdiggør, at man i en periode vil kunne inddrage passet hos en pædofildømt,” siger Nick Hækkerup.

Konflikt med konvention
Frederik Waage, der er professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet, er i tvivl om, ministerens forslag er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

”Hvis man inddrager en dansk statsborgers pas for en lang årrække, efter at straffen er udstået, er det potentielt i konflikt med artikel 2 i konventionens fjerde tillægsprotokol, der er en del af dansk lov. Den bestemmelse fastslår, at enhver har frihed til at forlade et hvilket som helst land, herunder sit eget,” siger Frederik Waage.

Læs hele artiklen på Altinget Børn, hvor du får mere baggrund og flere kommentarer om sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00