Dagens overblik: Billigere offentlig transport batter ikke for klimaet

NYHEDSOVERBLIK: Wammen holder forhandlingsmøde om finansloven – nok et af de sidste for denne gang. Flere danske EU-politikere vil stemme imod, når den nye Kommission i dag skal godkendes. Og ny undersøgelse viser, at en af Enhedslistens mærkesager ikke hjælper klimaet det store. Få overblikket.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S) kører her første tur på den nye metrolinje. Billigere togbilletter er en dyr måde at hjælpe klimaet på, viser undersøgelse bestilt af regeringen.
Statsminister Mette Frederiksen (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S) kører her første tur på den nye metrolinje. Billigere togbilletter er en dyr måde at hjælpe klimaet på, viser undersøgelse bestilt af regeringen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til dit overblik over de vigtigste nyheder i dansk politik denne onsdag, hvor der skal stemmes om den nye EU-Kommission, og hvor Nicolai Wammen forhandler videre med støttepartierne om finansloven.

Forhandlingerne tirsdag sluttede ved 20-tiden. Og spørgsmålet om udenlandsk arbejdskraft er en af de knaster, der stadig står tilbage, skriver Jyllands-Posten.

"Vi siger, at vi skal have flere lærere, pædagoger og sygeplejersker."

"Det kan jo ikke lade sig gøre, hvis vi ikke begynder at kunne levere nogle mennesker til arbejdsmarkedet," sagde finansordfører for Radikale, Sofie Carsten Nielsen, efter forhandlingerne.

S, SF og Enhedslisten er bekymret for, at det vil gå ud over danske arbejderes job og vilkår, hvis der bliver åbnet for lavtuddannet arbejdskraft fra lande uden for EU.

"Men jeg synes, det er løsbart," sagde SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Partierne og regeringen forhandler videre klokken 14 i dag. 

Venstre delt i afstemning om Kommissionen
Og så oprandt dagen, hvor EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen skal have endeligt godkendt sit hold af kommissærer. Det foregår ved en afstemning i Europa-Parlamentet klokken 12.

Og her er der vidt delte meninger blandt de danske parlamentarikere – endda også internt i et af partierne. Venstres Morten Løkkegaard og Asger Christensen vil nemlig stemme for Kommissionen, mens deres partifælle, den mere EU-skeptiske Søren Gade stemmer imod. Han er særligt utilfreds med, at Kommissionen ikke har ambitioner om at få alle de planlagte nye grænsevagter ved EU's ydre grænser klar i 2024, men først senere.

Det gentager han i dag til TV 2.

Enhedslisten stemmer nej, og det gør DF også. Peter Kofod (DF) opfordrer også sine andre danske kolleger til at stemme nej for at undgå en europæisk mindsteløn. Han er bekymret for, om den vil påvirke den danske model, selv om den kommende kommissær har forsikret, at EU-planerne ikke vil underminere den.

"Det (lønforholdene i Danmark, red.) skal EU overhovedet ikke blande sig i. Og jeg synes, man bliver nødt til at finde en konstruktion, hvor man lytter mere til dem, der er kritiske over for EU," siger Peter Kofod til DR.

Læs også: SF: Derfor stemmer vi blankt til den nye Kommission

Læs også: EL: Derfor stemmer vi klart nej til den nye EU-kommission

Billigere offentlig transport batter ikke for klimaet
Og så til historien bag artiklens overskrift.

For det vil give en meget lille klimaeffekt at bruge penge på at sænke priserne på billetter til busser, tog og metro, viser en rapport lavet for Transportministeriet. Det skriver DR.

Sænker man priserne med 30 procent, vil det få langt flere til at bruge den kollektive trafik, men mange af de nye passagerer vil tidligere have været fodgængere eller cyklister og ikke bilister.

Rapportens konklusion er, at det på den positive side vil øge antallet af passagerer med 26 procent. Til gengæld vil det have en stor økonomisk ulempe. Det vil koste statskassen 2,2 milliarder kroner om året.

Og klimagevinsten vil være på omkring 0,3 procent af det samlede udslip fra landtransport.

"Vi kan slet ikke overflytte så mange mennesker fra personbiler til den kollektive trafik, som det er nødvendigt for at nå reduktionerne i udledning af klimagasser. Løsningen er, at bilerne bliver baseret på vedvarende energi. Når først bilerne er det, kan der være mange andre gode grunde til at udbygge den kollektive trafik, især i byerne," siger medlem af Klimarådet Niels Buus Kristensen til DR.

Det har været et af hovedkravene fra Enhedslisten ved finanslovsforhandlingerne, at billetterne på kollektiv transport skal blive billigere.

Hvordan vil S sikre grænsekontrollen?
"Det er ikke sådan, at regeringen bare kan regne med, at vi vil rage kastanjerne ud af ilden, når den ikke har styr på sit parlamentariske grundlag."

Sådan sagde partiformand Jakob Ellemann-Jensen (V) tirsdag efter spørgetimen med statsministeren. Han talte om den knibe, Radikale har bragt regeringen (og måske sig selv) i, efter at partiet har gjort spørgsmålet om grænsekontrol afgørende for finanslovsforhandlingerne.

Radikale vil ikke lægge stemmer til en finanslov, der afsætter penge til at videreføre den grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, som partiet er inderligt imod.

Men regeringen har omvendt garanteret, at grænsekontrollen skal bestå. Derfor er Mette Frederiksen og co. formentlig nødt til at finde sit flertal med blå partier.

Og selv om Jakob Ellemann tilsyneladende lader regeringen bakse lidt med problemerne, sagde han, at han er åben for at "indgå i drøftelser" om emnet. Det skriver Jyllands-Posten.

 

Det sker i dag

  • Udenrigsministeren besøger Færøerne
  • Klokken 11: Åbent samråd om reformen af førtidspension og fleksjob
  • Klokken 12: EU-Parlamentet stemmer om Ursula von der Leyens EU-Kommission, hvis start er en måned forsinket, da flere kommissærkandidater – som vanligt – blev afvist i høringsprocessen
  • Klokken 12: Åbent samråd om model for ret til tidlig pension
  • Klokken 13: Møde i salen med ministrenes spørgetid
  • Klokken 14: Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) skal i samråd om prostitution
  • Klokken 14: Forhandlinger om finansloven fortsætter.  
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00