Dagens overblik: Boligminister klar med lovindgreb mod Blackstone

NYHEDSOVERBLIK: Boligminister Kaare Dybvad præsenterer senere i dag et lovindgreb, der skal ramme boligspekulanter. Og så fik Mette Frederiksen et godt indtryk af Donald Trump på gårsdagens Nato-topmøde, mens eksperter sår tvivl om flere elementer i finansloven. Få dit overblik her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen, og velkommen til dagens politiske overblik.

Boligminister Kaare Dybvad (S) er efter flere ugers forhandlinger klar med et lovindgreb, som skal ramme udenlandske boligspekulanter.

De seneste par år har kapitalfonden Blackstones indtog på det danske boligmarked ført til absurde huslejestigninger, fordi en særlig paragraf i boligreguleringsloven har gjort det muligt ved hjælp af tvivlsomme renovationer.

Senere i dag vil ministeren præsentere en model, der skal gøre det sværere for kapitalfonde at tjene penge på kortsigtede investeringer i danske ejendomme, mens pensionskasser og udlejere, som ønsker at investere i ejendomme i længere tid, omvendt får bedre vilkår.

Jeg har et godt og positivt indtryk af præsidenten − vi svinger godt

Statsminister Mette Frederiksen (S)
Om mødet med Donald Trump

”Der er bare et stort incitament, sådan som lovgivningen er skruet sammen, til at lave kortsigtede investeringer, og sådan nogle som Blackstone bruger det,” siger Kaare Dybvad til Berlingske.

Han understreger også, at andelsbolighaverne ikke kommer til at blive negativt ramt af lovindgrebet. Det har ellers været en bekymring hos andelshaverne, som du kan læse mere om her.

Mette F. ”svinger godt” med Trump
I går eftermiddags mødtes statsminister Mette Frederiksen (S) for første gang med USA's præsident, Donald Trump, under Nato's topmøde i London.

Hun fortalte efter mødet, at hun over for Trump har tilkendegivet, at Danmark vil bidrage med yderligere fire kampfly til Nato-styrken.

”I forhold til Nato er der ønsker om yderligere dansk bidrag på flykapacitet, og det har vi sagt ja til at imødekomme,” sagde statsministeren på et pressemøde.

Sidst de to statsledere skulle mødes i Danmark, blev seancen aflyst af Det Hvide Hus, efter Mette Frederiksen afviste, at et salg af Grønland kunne komme på tale. Denne gang blev spørgsmålet ikke vendt, og ifølge Mette Frederiksen var kommunikationen mellem de to bedre, end man kunne forvente.

"Jeg har et godt og positivt indtryk af præsidenten − vi svinger godt,” sagde statsministeren.

Skepsis omkring Radikales positivliste
Regeringens første finanslov, der landede sent mandag aften, bliver fortsat gransket af medier, interessevaretagere og fageksperter.

Her på Altinget sår en række økonomer tvivl om effekten af den såkaldte positivliste, som De Radikale fik forhandlet med i finansloven.

Listen skal give flere udlændinge adgang til det danske arbejdsmarked og dermed også give virksomheder i visse brancher mulighed for at ansætte faglærte fra ikke-EU-lande.

Men det er "meget usikkert", i hvilket omfang den nye positivliste sender flere kvalificerede faglærte i armene på de danske virksomheder, vurderer flere økonomer.

”Det er entydigt positivt for arbejdsudbuddet, men hvor stor effekten er, vil være meget usikkert," siger Kasper Hjalager Albrechtsen, der er økonom i tænketanken Kraka.

Læs også

Tvivl om grøn fonds klimaeffekt
I Dagbladet Information har man kigget nærmere på regeringens grønne fond til 25 milliarder kroner − Danmarks Grønne Fremtidsfond.

Fonden, som var et af de helt store slagnumre på finansloven, skal fremme den grønne omstilling ved at investere i projekter og virksomheder herhjemme og i udlandet.

Men selv om fonden forvalter et større milliardbeløb, er det formentlig begrænset, hvor stor klimaeffekt den reelt vil have. Det vurderer Lars Gårn Hansen, der er miljøvismand i De Økonomiske Råd og økonomiprofessor på Københavns Universitet.

Han mener nemlig, at Danmarks Grønne Fremtidsfond ender med at investere i grønne projekter, som i forvejen ville være blevet finansieret af finanssektoren.

”Så længe det foregår på markedsvilkår, og der ikke er en markedsfejl, vil fonden grundlæggende investere i grønne projekter, som alligevel ville være blevet finansieret af andre institutioner,” siger han til Dagbladet Information.

SF har vundet på at stå udenfor regering
Apropos finansloven, analyserer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, hvad de forskellige støttepartier har fået ud af deres deltagelse i forhandlingerne.

Til Altingets podcast Ajour påpeger han, at særligt SF kan glæde sig over en finanslov, som de vundet mere ved, end de tidligere finanslovsaftaler, der blev indgået, mens de sad i regering.

Omvendt har De Radikale fået mindre ud af ikke at være en del af regeringen, lyder analysen fra Holstein, der kalder regeringsdeltagelsen for et ”tveægget sværd”. Lyt til podcasten her.

DF vil sætte hårde ghettoer på stand by
I søndags udgav Boligministeriet den såkaldte ghettoliste, hvor tre boligområder forlod listen, mens to nye områder kom på. Til gengæld er ingen nye boligområder kommet under kategorien "hårde ghettoer", hvilket glæder DF's gruppeformand Peter Skaarup.

Flere af de 15 boligområderne inden for den kategori skal den kommende tid nedrive eller omdanne op imod 60 procent almene familieboliger. Og står det til Peter Skaarup, skal vi nu lære af erfaringerne, inden der foretages yderligere drastiske skridt.

Det fortæller han i et interview med Fagbladet Boligen.

”Der skal ikke nedlægges flere almene boliger, før vi kender erfaringerne fra nedlæggelsen af de mange tusinde boliger i de 15 hårde ghettoer," siger han.

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Østre Landsret skal afgøre, om tidligere PET-chef Jakob Scharf i bogen 'Syv år for PET' har overtrådt sin tavshedspligt.
  • Klokken 10.15: Folketingets Retsudvalg afholder en åben høring om retsforfølgelse af syrienskrigere.
  • Klokken 19.00: Verdenssundhedsorganisationen (WHO) fremlægger nye tal for antallet af dødsfald i forbindelse med mæslinger verden over.
  • EU's økonomi- og finansministre mødes i dag til rådsmøde. På dagsordenen er bankpakken, finansielle tjenesteydelser og energibeskatning. Mødet finder sted i Bruxelles.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00