Dagens overblik: Minister vil skære i skolebørnenes skærmtid

NYHEDSOVERBLIK: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil sikre en bedre balance mellem folkeskolens brug af digitale læremidler og bøger. Få overblik over dagens politiske nyheder. 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi skal gennem et væld af historier, så vi sætter fluks i gang med en ny melding fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

I Politiken siger hun i dag, at folkeskolen skal finde en bedre balance mellem digitale læremidler og gode gammeldags bøger.

”Der er brug for almindelig sund fornuft, når det gælder digitalisering. Der er vi måske blevet lige lovlig begejstrede ved tanken om, hvor smart digitaliseringen er. Det er den måske ikke alligevel,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil til avisen.

Beskeden fra ministeren kommer umiddelbart efter, at en stor international undersøgelse af skolebørns læsevaner blandt andet viser, at især små børn mister læselysten, når de læser på en skærm.

Derfor har ministeren indkaldt Kommunernes Landsforening, lærere og it-udbydere til sammen at løse problemet.

Kommissær skyder Tesfayes idé ned
EU's flygtningekommissær, Ylva Johansson, rejser i dag til København, og rejsetasken er fyldt med nedtrykkende nyt, hvis man hedder Mattias Tesfaye og er udlændinge- og integrationsminister i Danmark.

Det skriver Berlingske.

Tesfaye drømmer nemlig om et nyt fælles europæisk asylsystem, hvor asylbehandlingen skal foregå uden for Europa. Men det forslag får svært ved at få flyvehøjde, vurderer kommissæren over for Berlingske.

”Det er en urealistisk idé. Der udestår en masse spørgsmål og juridiske implikationer, som jeg ikke kan se en praktisk løsning på i dag. Så synes jeg, det er en bedre idé at flytte sagsbehandlingen til Europas egne grænser,” siger Ylva Johansson til avisen. 
 
Ældre går fra offentlig til privat hjemmehjælp
Vi finder i egne spalter en historie om, at mere end hver tredje ældre i dag vælger privat hjemmehjælp.

Men når de ældre første gang visiteres til hjemmehjælp, vælger omkring 20 procent en privat leverandør

Det vidner om, at mange ældre vælger den private hjælp, efter at de har prøvet kommunens tilbud, og det glæder man sig over i Dansk Industri. 

”Vi kan med glæde konstatere, at mange ældre bruger deres frie valg til at vælge privat hjemmehjælp, og at mange også vælger de private til over tid," siger branchedirektør for DI Service, Jakob Scharff.

Du kan læse hele historien, der stammer fra Altinget Ældre, her.

Læs også

Tesfaye varsler au-pair-ingreb
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye vil se på au-pair-ordningen, efter at en ny evalueringsrapport fra hans eget ministerium har påvist, at ni ud af ti au pairer i Danmark kommer fra Filippinerne.

Det skriver Politiken.

Samtidig siger organisationer og myndigheder, der arbejder med området, ifølge avisen, at selvom au pairerne i deres papirer angiver, at de rejser til Danmark for at opleve landet, er deres virkelige motivation økonomisk.

Men au-pair-ordningen skal ikke misbruges til at sikre billig arbejdskraft i Danmark, mener Mattias Tefaye.
  
”Enten skal ordningen fungere efter intentionen, ellers skal den afskaffes. Eller også skal den laves om til en erhvervsordning eller noget helt fjerde, men der skal ske et eller andet. Vi kan ikke blive ved med at se, at vi har noget lovgivning, som ikke fungerer efter formålet,” siger Mattias Tesfaye til avisen.

DF rammer bunden i ny måling
Dansk Folkeparti står med blot 7,8 procent af stemmerne i en ny gallupmåling til det dårligste valgresultat i tyve år.

Det skriver Berlingske, der også noterer, at den statistiske usikkerhed betyder, at der ikke er signifikant afstand til Dansk Folkepartis valgresultat på 8,7 procent af stemmerne.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl er ikke bekymret. Han mener, at det går den rigtige vej for partiet, der i blandt andet Altingets Risbjergsnit står til et betydeligt bedre resultat.

"At der så er en enkelt måling, der afviger fra, at vi er gået frem siden valget, er ikke noget, der foruroliger os. Og sjovt nok har man ikke ringet, når der stort set i alle målinger siden valget har været tale om, at vi er gået frem. Vi ændrer ikke kursen på grund af en enkelt måling," siger han til avisen. 

Det sker i dag

  • Klokken 10.30: Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer Økonomisk Redegørelse, der er regeringens prognose for dansk økonomi.
  • Klokken 11.00: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mødes med den nye EU-kommissær for indre anliggender, Ylva Johansson. De skal blandt andet drøfte den danske regerings ønske om en ny asylpolitik.
  • Klokken 13.55: Formanden for Lærerkommissionen, Per B. Christensen, fremlægger på et pressemøde Lærerkommissionens afrapportering og anbefalinger til Kommunernes Landsforening og Lærernes Centralforening.
  • EU's landbrugs- og fiskeriministre mødes i dag og i morgen til rådsmøde i Bruxelles. På dagsordenen er fiskerimuligheder for 2020 i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat samt fiskeri af torsk i den østlige del af Østersøen. Fiskeriminister Mogens Jensen (S) deltager i mødet. 
     
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00