Snit af målinger: Nyt parti styrker risiko for massivt stemmespild i blå blok

RISBJERGSNIT: Liberal Alliance er faldet ned under spærregrænsen efter fremkomsten af partiet Fremad, viser Altingets seneste snit af meningsmålinger. Det gør risikoen for et stort borgerligt stemmespild helt reel, mener ekspert. 

De tidligere LA-profiler Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund præsenterede i begyndelsen af november det nye parti Fremad. 
De tidligere LA-profiler Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund præsenterede i begyndelsen af november det nye parti Fremad. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Der er tiltagende risiko for et potentielt valgafgørende stemmespild på den borgerlige fløj. 

Det viser det seneste snit af meningsmålingerne, som professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Her står Liberal Alliance til blot 1,9 procent af stemmerne og ser med forbehold for den statistiske usikkerhed for første gang ud til at ryge under spærregrænsen.

Dokumentation

Risbjergsnittet

Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Voxmeter/Ritzau, Yougov/Metroexpress, Kantar Gallup/Berlingske, Norstat,  og Epinion/DR gennemført i den seneste måned.

I alt er der 4.397 interviews med i opgørelsen (fraregnet 'ved ikke'-svar). Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partiers tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procentpoint der skal flyttes for at få det nye snit.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. Den statistiske usikkerhed på snittet for de enkelte partier er højst +/- 1,3 procentpoint.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00