Dagens overblik: Regeringen vil forhandle sundhedsreform med Alternativet

NYHEDSOVERBLIK: Uffe Elbæk kan blive nøglen til at sikre regeringens sundhedsreform efter valget. Rigsrevisionen vil have private aktører til at opkræve danskerne milliardstore gæld til det offentlige. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik, hvor vi i dag lægger ud med at vende udviklingen i forhandlingerne af sundhedsreformen.

Efter to dage med sættemøder har finansminister Kristian Jensen (V) sporet sig ind på, hvilke partier det giver mening for regeringen at forhandle videre med.

Og her lægger finansministeren op til et forhandlingsforløb, der kan ende med at splitte oppostionen og dermed tvinge en eventuel S-ledet regering til at vedtage reformen efter et valg.

Det skriver Altinget: sundhed.

Regeringen vil nemlig ikke blot fortsætte forhandlingerne med sit støtteparti, Dansk Folkeparti. Alternativet skal også inviteres med til forhandlingsbordet, meddelte Kristian Jensen efter torsdagens møder.

Modsat oppositionspartierne Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF er det ikke afgørende for Alternativet, at regionerne bliver bevaret. Regeringen og Dansk Folkeparti har allerede understreget, at nedlæggelsen af regionerne er en forudsætning for en aftale.

Ud over Alternativet nævner ministeren også muligheden for, at Radikale skal være med i forhandlingerne. Kristian Jensen vil dog ikke lægge sig endelig fast på, hvilke partier der bliver inviteret med, og hvem der ikke gør.

Læs mere på Altinget: sundhed.

Rigsrevisionen: Private bør hjælpe med at opkræve danskernes gæld
Udfordringerne med at inddrive danskernes milliardstore gæld til staten er nu så omfattende, at skattemyndighederne bør få hjælp af private virksomheder.

Sådan lyder anbefalingen fra Rigsrevisionen ifølge Berlingske.

Opfordringen kommer i kølvandet på, at Rigsrevisionen i en ny rapport har advaret mod nye alvorlige fejl i myndighedernes gældsinddrivelse. I rapporten konkluderes det, at omfanget af problemerne er større end hidtil antaget, og derfor bør myndighederne søge hjælp udefra:

"Vi anbefaler også, at Skatteministeriet overvejer at inddrage andre offentlige og private aktører i inddrivelsen af offentlig gæld, i det omfang det er muligt og retssikkerhedsmæssigt forsvarligt," står der i rapporten ifølge Berlingske.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er ikke afvisende over for anbefalingen, men han peger på, at der er et par besværligheder ved forslaget. Blandt andet vil inkassovirksomheder opkræve ekstra omkostninger, der skal ligges oven i det beløb, som den pågældende borger skylder. Og det kan være et problem i forhold til danskernes retssikkerhed, mener ministeren.

Kjærsgaard irettesætter Pelle Dragsted efter racismebeskyldning
Bølgerne gik højt i Folketingssalen i løbet af den to timers lange debat i forbindelse med vedtagelsen om L 40, det såkaldte paradigmeskifte.

Enhedslistens Pelle Dragsted anklagede på et tidspunkt DF's Kenneth Kristensen Berth for at udtale sig racistisk og generaliserende om den muslimske befolkning.

Men den bemærkning fik ikke lov til at gå ubemærket hen fra Folketingets talerstol, hvor Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, greb ind og blandede sig i debatten.

Se klippet her.

Læs mere om debatten på Altinget.

Riskær dropper ny kandidat
Det er blot fire dage siden, at Klaus Riskær Pedersen præsenterede tre kandidater, der sammen med ham skal stille op for hans parti af samme navn til folketingsvalget.

Men nu er den eneste kvinde på kandidatholdet, Christina Asklund, blevet fyret. 

Det skriver DR Nyheder.

Begrundelsen er, at hun ikke er godt nok rustet til at håndtere medierne.

"Det er Klaus Riskærs beslutning, at jeg ikke længere er kandidat. Hans vurdering er, at jeg ikke har nok erfaring til at kunne håndtere medierne," siger Christina Asklund til DR Nyheder og tilføjer:

"Jeg synes, det er ærgerligt, for jeg synes, det er et godt program, han stiller med. Men det er også hans fulde ret at sætte det rigtige hold."

Den fravalgte folketingskandidat tilføjer over for DR Nyheder, at hun fortsat vil være medlem af partiet.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Finansudvalgets parlamentariske arbejdsgruppe om verdensmålene holder i dag åben høring om Danmarks fremdrift i forhold til FN's verdensmål med fokus på afrapportering. 
  • Klokken 10.00: Møde i Folketingssalen.
  • Klokken 13.00: Transportminister Ole Birk Olesen (LA) besøger E45-motorvejen ved Skanderborg, hvor han vil annoncere, at man vil udvide et forsøg, der har kørt på E20 på Fyn. Her har man ved uheld på motorvejen sendt kraner ud for at fjerne eventuelle lastbiler fra vejen med det samme, i stedet for at sende mindre køretøjer til bugsering først.

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Vægttab, mistrivsel og berusede beboere: Her er detaljerne bag Sjælsmark-rapport Vægttab, mistrivsel og berusede beboere: Her er detaljerne bag Sjælsmark-rapport Næste artikel Se klippet: Pia Kjærsgaard skælder EL-ordfører ud for racisme-anklager i Folketingssalen Se klippet: Pia Kjærsgaard skælder EL-ordfører ud for racisme-anklager i Folketingssalen
Europas ledere til de britiske folkevalgte: Nu ligger bolden hos jer

Europas ledere til de britiske folkevalgte: Nu ligger bolden hos jer

TOPMØDE: De europæiske ledere har torsdag aften nikket ja til briternes nye udtrædelsesaftale. Næste skridt er en godkendelse i det britiske underhus. Men det er fortsat meget usikkert, hvorvidt den britiske premierminister, Boris Johnson, kan samle et flertal blandt de britiske parlamentarikere.