Vægttab, mistrivsel og berusede beboere: Her er detaljerne bag Sjælsmark-rapport

SJÆLSMARK: Nye oplysninger viser, at det var detaljer om vægttab hos børn, børn, der går sultne i seng, og indberetninger om seksuelle krænkelser, der fik Ombudsmandens til at kritisere forholdene for børnene på Sjælsmark.

Børn, der ifølge sundhedspersonalet taber sig et-to kilo, går sultne i seng og i Sjælsmarks fritidstilbud udviser tydelige tegn på mistrivsel i form aggressioner og åbenlyse bekymringer for familiens fremtid.

Anklager om en razzia på beboernes værelser fra personalet uden forudgående aftale.

To indberetninger om seksuelle krænkelser og enlige mænd, der drikker for meget.

Sådan lyder et uddrag af beskrivelserne af forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark fra de to uanmeldte tilsynsbesøg, som Ombudsmandens besøgshold foretog i efteråret 2017.

De nye oplysninger stammer fra et notat om tilsynsbesøgene, som Altinget har fået aktindsigt i.

”Tilsynsnotatet er et internt arbejdsdokument om besøgsholdets iagttagelser i Udrejsecenter Sjælsmark,” siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.*

Hos Radikale mener integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen, at detaljerne fra tilsynsbesøget taler sit eget tydelige sprog.

”Det viser mig, at familier og børn bare ikke hører til på Sjælsmark. Det nedbryder dem, og børnene bliver ødelagt af det,” lyder kritikken fra Sofie Carsten Nielsen.

Ikke et øjebliksbillede
Siden Ombudsmandens rapport landede kort før juletid, har der været heftig politisk debat om forholdene på Udrejsecentret. Oppositionen kræver børnene ud af Sjælsmark, men det ønske er Socialdemokratiet ikke klar til at efterkomme.

Debatten har også skabt sprækker i blå blok, hvor Konservative i det nye år har foreslået at forbedre forholdene på Sjælsmark. Et forslag, som de andre regeringspartier blankt har afvist at imødekomme.

Det er oplysningerne fra det pågældende tilsynsnotat – og en lang række yderligere oplysninger – på hvilke Ombudsmanden byggede sin kritik af forholdene for børnene på Sjælsmark, som blev præsenteret kort før jul.

Her lød det blandt andet, at forholdene for børnene på Sjælsmark er med til at ”vanskeliggøre deres opvækst og begrænse deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse”.

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen vil ikke kommentere detaljerne i tilsynsnotatet. Han henviser til, at hans vurdering af situationen er den, der fremgår af redegørelsen, som udkom før jul.

Dog understreger han, at vurderingen i redegørelsen ikke skal ses som en vurdering af tilstanden i efteråret 2017, men dækker hele perioden frem til udgivelsen af redegørelsen.

”Det er ikke en redegørelse for situationen som fastfrosset i efteråret 2017, men om situationen på tidspunktet for redegørelsen,” siger Jørgen Steen Sørensen.

Røde Kors ikke overrasket
Oplysningerne overrasker ikke Røde Kors’ Maja Rettrup Mørch, der har flere års erfaring med asylretsområdet.

”Det mest bemærkelsesværdige ved det her notat er, at der ikke er sket en ændring af vilkårene fra tilsynsbesøgene i efteråret 2017 og frem til nu,” siger Maja Rettrup Mørch, der er leder af kommunikation, fortaler og frivillighed hos Røde Kors.

Ombudsmandens besøgshold har blandt andet talt med tre ansatte fra sundhedspersonalet på udrejsecentret. Af notatet fremgår det, at sundhedspersonalet har oplevet, at børn har tabt sig et-to kilo.

Hos Røde Kors lyder det, at vægttabene er et blandt flere eksempler på børnenes mistrivsel.

”Det viser, at mange af børnene trives rigtig dårligt. Det kommer til udtryk på flere måder, og appetitproblemer er bare en af dem,” siger Maja Rettrup Mørch.

R: K-forslag blot en lappeløsning
Konservative har tidligere over for Altinget påpeget, at de er klar til at overveje løsninger, der kan forbedre forholdene på udrejsecentret. En løsningsmodel kunne blandt andet være at slå nogle af asylcentrene sammen og på den måde samle børnefamilierne ét sted.

Men det forslag blev hurtigt hældt ned ad brættet af regeringsfællerne i Venstre og Liberal Alliance.

Radikales Sofie Carsten Nielsen er heller ikke udpræget begejstret for Konservatives forslag, som hun betegner som en lappeløsning.

”Hvis vi kan komme i nærheden af nogle bedre forhold, så vil vi selvfølgelig gerne være med til det. Men vi ser ingen mening i at spærre børnefamilier inde på Sjælsmark, for der er ikke flere, der rejser ud af den grund. Det giver ikke andre ændringer end nedbrudte børn og familier,” siger Sofie Carsten Nielsen.

Radikales ”klare holdning” er, at børnene og deres familier skal ud af Sjælsmark, og at forholdene skal føres tilbage til, hvordan de var i perioden 2012-2015, forklarer integrationsordføreren.

Men det er ikke et ultimativt krav fra Radikale for at støtte en regering ledet af Mette Frederiksen.

”Vi går ind til forhandlinger med Mette Frederiksen med et samlet krav om en ny retning for Danmark. Og når Mette Frederiksen siger, hun gerne vil kæmpe for børnene, så er det vores forventning, at vi kan blive enige om, at en ny retning indebærer, at ingen børn skal spærres inde,” lyder det fra Sofie Carsten Nielsen.

Ingen nye tilsyn på vej
Derudover mener Sofie Carsten Nielsen, at der ”i den grad” er behov for nye tilsynsbesøg på Sjælsmark.

Ombudsmanden har dog ikke planer om tilsynsbesøg på Sjælsmark i fremtiden, men følger situationen på Sjælsmark løbende.

”Det er klart, at det har vores interesse, hvordan forholdene på Sjælsmark udvikler sig fremover, men vi har ikke nu og her planer om nye tilsynsbesøg,” lyder det fra Jørgen Steen Sørensen.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), men ministeren har ikke ønsket at kommentere sagen. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiets udlændingepolitiske ordfører, Mattias Tesfaye.

*Citat ændret 22. februar 2019 kl. 10:24

Forrige artikel Paradigmeskiftet vedtaget efter to timer lang debat i Folketinget Paradigmeskiftet vedtaget efter to timer lang debat i Folketinget Næste artikel Dagens overblik: Regeringen vil forhandle sundhedsreform med Alternativet Dagens overblik: Regeringen vil forhandle sundhedsreform med Alternativet