Børnene fra Sjælsmark skal flytte til center i Lejre

AFVISTE: Efter flere års debat om vilkårene for børnefamilierne på Udrejsecenter Sjælsmark er regeringen nu klar med sine planer for et nyt sted til de afviste asylansøgere med børn.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Til foråret kan børnefamilierne på det udskældte Udrejsecenter Sjælsmark sige farvel til den nedlagte kaserne og flytte til et andet center med bedre vilkår.
 
Regeringen har besluttet, at afviste asylansøgere med børn fremover skal indkvarteres på det tidligere Avnstrup Sanatorium i Lejre Kommune. Det fortæller udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse torsdag.
 
Center Avnstrup fungerer i dag som hjemrejsecenter, hvor der indkvarteres afviste asylansøgere. Der er i dag både enlige og familier på centeret, men fra foråret  2020 vil det kun fungere som center for børnefamilier uden lovligt ophold i Danmark.

"Vi sagde før valget, at der er behov for at skærme børnene noget bedre. Det gør vi nu. Først og fremmest ved fremover at tilbyde vuggestue og styrke børnehave og fritidstilbud, ligesom børnene ikke mere skal bo bag et hegn. Men vi skal også være ærlige over for hinanden. Vi vil stadig se børn, der har det svært. Ikke på grund af dagens beslutning, men på trods af den. Sådan vil det være, så længe forældrene ikke følger myndighedernes afgørelse om at rejse hjem," siger Tesfaye.

Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, kalder det "en god løsning".

Vuggestue og køkkenfaciliteter
Spørgsmålet om forholdene for børnene på Sjælsmark var et afgørende spørgsmål, da de røde partier i sommer skulle indgå en politisk forståelse, før Mette Frederiksen og S kunne danne regering. Der havde gennem lang tid været debat om familiernes forhold, og kort før valget viste en rapport fra Røde Kors, at mere end halvdelen af børnene mistrivedes i en grad, så de kunne få en psykiatrisk diagnose.

Radikale, SF og Enhedslisten vil helst flytte familierne ud i almindelige boliger. Men Socialdemokratiet har lovet at fastholde en stram udlændingepolitik og fastholder, at familierne skal bo på et center for ikke at gøre det attraktivt at nægte at rejse ud af landet, når man får afslag på asyl.

Partierne er nu enige om, at familierne fortsat skal bo på et center – som altså bliver Center Avnstrup i Lejre Kommune – men at vilkårene bliver forbedret.

Avnstrup er et tidligere tuberkulosesanatorium, som blev taget i brug i 1940 og ligger i et skovområde uden for Hvalsø. Regeringen har til sit materiale om centeret valgt et sommerbillede, hvor man kan se, hvordan der ser ud, når der er blade på træerne.

I modsætning til Sjælsmark er der ikke hegn rundt om centret, og det vil blive bygget om, så beboerne får køkkenfaciliteter og mulighed for selv at lave mad. Det har været et kritikpunkt, at familierne på Sjælsmark kun havde mulighed for at spise i kantinen på bestemte tidspunkter.

Det har også været kritiseret, at kriminalforsorgen er operatør på Sjælsmark. På Avnstrup bliver det en anden operatør.

Der vil desuden som noget nyt være et vuggestuetilbud til alle børn på centret, og de pædagogiske tilbud til børnene vil ifølge ministeriet generelt blive styrket. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00