Vold og trusler præger stadig anmeldelserne fra Sjælsmark

INDBLIK: Vold og trusler mellem beboerne udgør mere end en tredjedel af alle indberetninger fra Sjælsmark. Et udtryk for den vanskelige situation, som børnefamilierne lever under, mener asylchef. 

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

146 gange har personalet på det omdiskuterede Udrejsecenter Sjælsmark givet Udlændingestyrelsen besked om situationer med trusler mod personalet eller vold og trusler mellem de beboere, der har fået afslag på asyl og ikke vil medvirke til egen udrejse af Danmark.

Det viser en ny opgørelse fra Udlændingestyrelsen, som Altinget har fået aktindsigt i.

I alt har der, siden børnefamilierne flyttede ind på Sjælsmark i december 2016, været 259 indberetningssager. Indberetningerne handler ud over vold og trusler om chikane, mistanke om radikalisering, seksuelle krænkelser, hærværk og andre forhold (se graf i bunden af denne artikel).

Det er en stigning på 112 indberetninger siden marts sidste år, hvor Altinget fik indsigt i en lignende opgørelse.

Indberetningerne er især for trusler mod personalet, vold og trusler mellem beboerne og chikane. Det viser, at det er nogle frustrerede mennesker.

Andreas Steenberg
Udlændingeordfører, Radikale

Ifølge asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer er tallene et udtryk for et højt konfliktniveau og vanskelige leveforhold på udrejsecentret.

”De bor under meget vanskelige forhold. Både med hensyn til indkvarteringen, men også med hensyn til de signaler, der bliver sendt til dem fra politikerne, hvor man forsøger at presse dem til at tage en beslutning om at tage hjem, som de ikke har lyst til,” siger Eva Singer.

Regeringen og støttepartierne blev i forståelsespapiret enige om, at børnefamilierne skulle flytte ud af Sjælsmark. Der er senere truffet beslutning om, at børnefamilierne flyttes til det nuværende hjemrejsecenter Avnstrup i Lejre Kommune. Flytningen er lige nu udskudt på grund af coronavirus, men forventes gennemført ved udgangen af juli måned.

(Artiklen fortsætter efter grafen)

Kriminalforsorgen kalder konfliktniveauet "lavt"
Det er Kriminalforsorgen, der står for den daglige drift på Udrejsecenter Sjælsmark.

I et skriftligt svar til Altinget oplyser Kriminalforsorgen, at den mest almindelige årsag til vold og trusler mod personalet skyldes "afslagssituationer". I samme svar forklares den typiske årsag til vold og trusler mellem beboerne som et resultat af nabostridigheder.

Samtidig gør Kriminalforsorgen opmærksom på, at antallet af indberetninger også skal ses i lyset af et stigende antal beboere på Sjælsmark, samt at der foretages en indberetning for hver beboer, der deltager i en hændelse. Det betyder, at en voldelig situation mellem eksempelvis seks beboere vil føre til seks særskilte indberetninger.

Hos Kriminalforsorgen deler institutionschef Charlotte Aagaard ikke samme opfattelse af konfliktniveauet som Eva Singer.

"Jeg opfatter generelt konfliktniveauet som værende meget lavt," lyder vurderingen fra Charlotte Aagaard.

Flytning kan dæmpe konfliktniveau
Radikales udlændingeordfører, Andreas Steenberg, forventer, at flytningen vil forbedre forholdene for børnefamilierne og dæmpe konfliktniveauet.

”Intentionen med flytningen er, at det kommer så tæt på nul (antallet af indberetninger, red.) som muligt, og at børnefamilierne får det væsentligt bedre,” siger Andreas Steenberg. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar på tallene fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Læs hele artiklen på Altinget Social, hvor du blandt andet får mere baggrund om tallene og svar på, hvorfor Radikale vil tage driften af centret fra Kriminalforsorgen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

Eva Singer

Asylchef, Dansk Flygtningehjælp
cand.jur (Københavns Uni. 1988)









0:000:00