Stadig flere indberetninger om vold og trusler: "Sjælsmark er ikke et sted for børn"

AFVISTE: Antallet af indberetninger på udrejsecenteret for afviste asylfamilier, Sjælsmark, nærmer sig nu 150. SF og Radikale lægger pres på S.

Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

147 styk.

Jeg kan ikke forestille mig, at vi kan støtte en regering, der ikke markant vil forbedre forholdene for børnene på Sjælsmark. 

Sofie Carsten Nielsen
Integrationsordfører, Radikale Venstre

Så mange indberetninger har personalet på Udrejsecenter Sjælsmark indsendt til Udlændingestyrelsen, siden de første børnefamilier flyttede ind på Sjælsmark i december 2016.

Fakta
Forholdene på Sjælsmark i tal: 
Altinget har siden januar afdækket forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark, hvor der per 3. december 2018 var 294 beboere. Historierne om Sjælsmark har vist, at: 
- Hørsholm Kommune i 2018 brugte mere end 1.350 timer på at behandle sager om børns mistrivsel på Udrejsecenter Sjælsmark mod 300 timer i 2017. De 1.350 timer svarer til, at sagerne samlet set beskæftiger et årsværk i forvaltningen i Hørsholm Kommune. 
- Antallet af underretninger om børn var ved en optælling d. 27. maj oppe på 111. Ved udgangen af januar var tallet 56.
- Der er foretaget i alt 147 indberetninger fra udrejsecentret til Udlændingestyrelsen i perioden fra december 2016 til og med marts 2019.
- Der bor 141 børn på Sjælsmark (tal opgjort 27. maj 2019)

Kilde: Udlændingestyrelsen og Hørsholm Kommune.

Det viser en opgørelse fra Udlændingestyrelsen, som Altinget har fået aktindsigt i.

Næsten halvdelen af indberetningerne dækker over trusler mod personalet og vold mellem beboerne. Dertil kommer en række indberetninger om alt fra hærværk til mistanke om radikalisering, seksuelle krænkelser og selvskadende adfærd blandt beboerne.

Radikales integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, mener, at tallene viser, at udviklingen på Sjælsmark kun bliver værre med tiden.

”Det viser jo, at Sjælsmark ikke er et sted for børn. Både børn og voksne bliver nedbrudt af at være der,” siger Sofie Carsten Nielsen og tilføjer:

”Jeg kan ikke forestille mig, at vi kan støtte en regering, der ikke markant vil forbedre forholdene for børnene på Sjælsmark”.

SF’s Pia Olsen Dyhr tilføjer, at hun ikke er overrasket over tallene.

”Det her viser jo på tragisk vis, at forholdene slet ikke er egnede til børn, som det ser ud lige nu. SF så helst, at børnene kom helt ud af Sjælsmark,” siger Pia Olsen Dyhr.

Foreslår vuggestue for alle børn på Sjælsmark
Familierne er afviste asylansøgere, som nægter at rejse ud af Danmark, og som ikke kan tvangshjemsendes, fordi hjemlandet ikke vil tage imod dem.

Socialdemokratiet er ikke klar til at lade børnefamilierne flytte ud af Sjælsmark. 

Men partiet vil forbedre forholdene på Sjælsmark ved at tillade madlavning og spisning på værelserne, oprettelse af en vuggestue for alle børn, forbedring af fritidsaktiviteterne og ved at sikre, at børnene ikke skal fungere som tolke for deres forældre.

Forslagene kan være med til at nedbringe antallet af indberetninger, lyder det fra ordføreren.

"Vi giver kun asyl til flygtninge. Derfor kan vi ikke give børnene en opholdstilladelse i Danmark, som deres forældre ønsker. Men vi kan sikre bedst mulige forhold for dem, mens de venter på at rejse hjem. Vi mener, at vores konkrete forslag til forbedringer kan medvirke til det," skriver Mattias Tesfaye i en mail til Altinget.

Flest indberetninger i 2018
Personalets indberetninger toppede i 2018, hvor der blev foretaget i alt 92 indberetninger. Her skal det bemærkes, at et voldeligt sammenstød med deltagelse af flere personer genererer én indberetning per person, og at en selvstændig episode altså kan skabe mere end én indberetning.

De 92 indberetninger i 2018 udgør næsten tre gange så mange indberetninger som året før. Af det samlede antal indberetninger udgør voldsepisoder mellem beboerne en tredjedel.

Fortsætter antallet af indberetninger i 2019 med samme hastighed som i årets første kvartal, vil det næsten svare til status quo.

Underretninger om børns mistrivsel stiger fortsat
Samtidig er antallet af underretninger nu oppe på 111 siden 2017. Underretningerne er alene det antal sager, hvor personalet, kriminalforsorgen, Røde Kors eller andre skriver med deres bekymringer om børnene til kommunens sagsbehandlere.

Og den del belaster også Hørsholm Kommunes sagsbehandlere.

I alt beskæftiger sagerne fra Sjælsmark alene halvanden socialrådgiver ud af en personalegruppe på i alt otte socialrådgivere.

Ifølge Hørsholms konservative borgmester, Morten Slotved, er der ikke udsigt til, at udviklingen vil ændre sig synderligt, hvis der ikke gribes ind fra politisk side.

Borgmesteren ønsker fortsat slet og ret Sjælsmark lukket.

”Tallene viser en institution, hvor arbejdsforholdene er meget svære, og det kommer også til udtryk i, hvordan børnene har det på Sjælsmark,” siger Morten Slotved og forsætter:

”Alt hvad man gør for at forbedre forholdene derude vil selvfølgelig hjælpe. Men jeg tror, at grundforholdene på Sjælsmark er så forkerte, at det ikke er muligt at løse situationen. Folketinget må tage sig sammen, lukke institutionen og gentænke, hvordan de reelt ønsker at behandle udviste børnefamilier,” siger Morten Slotved.

Ingen ultimative krav
De nye tal tilføjer endnu et kapitel til føljetonen om forholdene på Sjælsmark.

Forholdene på udrejsecentret for afviste asylansøgere blev allerede gjort til en dealbreaker for SF og Radikales støtte til S i starten af året.

Dog ikke i form af ultimative krav.

Men begge partier har tidligere gjort det klart, at de har svært ved at støtte en S-ledet regering, der ikke forbedrer forholdene på Sjælsmark.

”Hvis Socialdemokratiet ikke vil forbedre forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark, bliver vi ikke regeringspartner, men et besværligt støtteparti. Så vil vi gøre alt for at se, om vi kan søge flertal andre steder for at forbedre forholdene på Sjælsmark,” lød det eksempelvis fra SF’s Pia Olsen Dyhr til Altinget tilbage i februar.

Det er ikke kun blandt de røde partier, at der har været bevægelser mod forbedringer af forholdene på Sjælsmark. I starten af året brød de Konservative regeringslinjen og meldte sig klar til at forbedre forholdene på udrejsecentret.

Og under valgkampen har andre partier fulgt trop, og her har både S og LA meldt sig i koret af partier, der åbner op for at lade børnefamilierne lave mad på deres værelser på udrejsecentret.

DF og V står indtil videre fast på ikke at ændre på den nuværende politik.

Holstein: Sjælsmark kan ikke spænde ben for S-regering
Socialdemokratiet præsenterede fredag sin helhedsplan for udlændingepolitikken, der også adresserer spørgsmålet om, hvad der skal ske med Sjælsmark efter valget.

Partiet vil ifølge TV 2 se på forbedringer af forholdene på Sjælsmark på fire punkter: Det skal være muligt for familierne at spise på værelserne frem for kantinen, børnene skal ikke bruges som tolke, vuggestuestilbuddet skal gælde alle børn på udrejsecentret, og så vil S se på børnenes skolegang.

Men det store spørgsmål er, hvorvidt det er nok til at stille støttepartierne tilfredse? Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er det meget sandsynligt, at forholdene på Sjælsmark vil være på dagsordenen under regeringsforhandlingerne. Men emnet har ikke potentiale til at spænde ben for Mette Frederiksens ønske om at danne en S-ledet regering.

”Det er et af de områder, hvor socialdemokraterne godt kan give noget, men hvor de også har røde linjer. S vil ikke lade de afviste asylansøgere flytte ud fra Sjælsmark, fordi det kan se som en belønning af, at de nægter at rejse ud af landet,” siger Erik Holstein.

Erik Holstein anser det for "meget usandsynligt", at SF og Radikale får opfyldt deres drømmescenarie om at få familierne helt ud af Sjælsmark:

"Hvis Mette Frederiksen overtræder den røde linje og giver de afviste asylansøgere lov til at bosætte sig uden for centret og leve som alle andre, vil det være en markant lempelse af asylpolitikken. Det vil passe dårligt med de socialdemokratiske forsikringer, og det vil ødelægge forholdet til DF. Så det kommer ikke til at ske," siger Holstein. 

Det betyder ifølge Holstein, at Sjælsmark samlet set udgør en besværlig sag for S, men dog ikke så besværlig, at der ikke kan findes en løsning med de partier, der skal være Socialdemokratiets parlamentariske grundlag. 

"SF og Enhedslisten vil stadig kræve flere forbedringer, men det er ikke noget, der vil hindre dannelsen af en S-regering. Hvad Radikale gør er et helt andet spørgsmål, men hvis de ender med ikke støtte en S-regering, vil Sjælsmark kun udgøre et lille hjørne af den samlede radikale frustration," vurderer Erik Holstein. 

Dokumentation

Udrejsecenter Sjælsmark
Beslutningen om at gøre den gamle Sjælsmark Kaserne i Hørsholm Kommune til et udrejsecenter for afviste asylansøgere blev præsenteret i 2013.

Dengang sad Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF i regering, og året inden havde den sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance lavet en asylaftale. Centeret skulle få flere til at rejse hjem.

I 2015 slog Sjælsmark dørene op, og samme år fik Danmark en ny regering dannet af Venstre, Liberal Alliance og Konservative.

Det var oprindeligt ikke meningen, at der skulle flytte børn eller børnefamilier ind på udrejsecenteret, men det blev der lavet om på, og også børnefamilier begyndte at flytte ind.

Kritik af vilkårene for børn
Debatten om børnenes forhold på udrejsecentret er efterfølgende blusset op, efter at en far til et barn på udrejsecenteret offentliggjorde en video af en femårig dreng, der bliver nægtet broccoli og kartofler i cafeteriet på Sjælsmark.

I december 2018 karakteriserede ombudsmanden forholdene for børnene som en hverdag plaget af uro, ensomhed og uoverskuelighed.

På baggrund af en række uanmeldte besøg på Sjælsmark konkluderede han, at forholdene "vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse".

Ombudsmanden pegede på, at børnenes spiseforhold og fritidsaktiviteter burde forbedres.

Politisk slagmark
Forholdene på Sjælsmark har været til heftig debat blandt Folketingets partier. Både SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet har gjort det klart, at de har svært ved at forestille sig at støtte en S-ledet regering, der ikke sikrer forbedringer af forholdene. 

Socialdemokratiet har gjort det klart, at de er klar til at se på forbedringer af forholdene i form af at lade familierne lave deres egen mad. 

Også blandt de borgerlige partier har både Liberal Alliance og Konservative under valgkampen givet udtryk for, at de er klar til at forbedre forholdene ved at lade familierne lave deres egen mad.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen gav 18. maj i Aftenshowet udtryk for, at han er klar til at tale med de andre partier om muligheden for at tillade madlavning. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har senere afvist over for Jyllands-Posten at ændre på madlavningsreglerne. DF vil heller ikke ændre på reglerne. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Morten Slotved

Borgmester (K), Hørsholm Kommune
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1998)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00