Aftale: Børnene på Sjælsmark kan komme ud til april

ASYLANSØGERE: Regeringen er blevet enig med støttepartierne om, hvad der skal blive af de afviste børnefamilier på Udrejsecenter Sjælsmark.

"Det nytter ikke noget at etablere så dårlige forhold for børnene. Det har ikke anden effekt, end at børnene får det dårligt. Det har ikke fået flere til at rejse ud," siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Politiken.
"Det nytter ikke noget at etablere så dårlige forhold for børnene. Det har ikke anden effekt, end at børnene får det dårligt. Det har ikke fået flere til at rejse ud," siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Politiken.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kristine Korsgaard

Det var nogle meget begejstrede ledere af regeringens tre støttepartier, som onsdag aften kunne fortælle, at der er landet en aftale om børnefamilierne på det udskældte Udrejsecenter Sjælsmark.

Ifølge Politiken skal de afviste asylansøgere, som har børn, og som nægter at rejse ud af Danmark, senest til april have mulighed for at flytte til et nyt udrejsecenter.

Her skal de fremover have lov til selv at lave mad og spise den i egen bolig. Der skal være en vuggestue på det nye center, og det skal ikke være omgivet af hegn, som Sjælsmark er i dag.

Det er også aftalt, at regeringen inden nytår skal præsentere en konkret placering til familierne.

Thulesen: Så kom næste lempelse
Røde Kors har påvist, at flertallet af børnene på Sjælsmark mistrives i meget alvorlig grad. Og selv om Socialdemokratiet gik til valg på at fortsætte den stramme udlændingepolitik, åbnede S allerede i valgkampen op for, at der kunne ske mindre forbedringer for familierne på udrejsecenteret.

De tre støttepartier har krævet, at børnefamilierne skulle helt ud af Sjælsmark, og det bliver nu til virkelighed.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl kritiserer regeringen for at slække på den stramme udlændingepolitik.

Samtidig jubler Radikales leder, Morten Østergaard, over "nye tider".

Det er dog fortsat regeringens ambition, at flere afviste asylansøgere skal sendes hjem, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Politiken.

"Men vi må også bare sige, at det nytter ikke noget at etablere så dårlige forhold for børnene. Det har ikke anden effekt, end at børnene får det dårligt. Det har ikke fået flere til at rejse ud," konstaterer han.

Ifølge avisen kan omkring 220 personer, heraf omkring halvdelen børn, se frem til at forlade Sjælsmark i det nye år. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00