Dagens overblik: V og S vil udskifte jernbaner med superbusser

NYHEDSOVERSIGT: V og S vil udskifte nedslidte jernbanestrækninger med moderne busser. Og så er Helle Thorning-Schmidt i spil til nyt topjob. Få dit overblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Festglade danskere skal igen selv kunne bestemme, hvornår deres bryllup eller fødselsdagsfest skal slutte. Det har regeringen nu indgået aftale om efter stort pres fra oppositionen.

Tidligere på ugen slog statsminister Mette Frederiksen nemlig fast, at private fester på restauranter og hoteller skal slutte klokken 24.

Hun begrundede det med, at det ville betyde en de facto-åbning af nattelivet, hvilket ville stride imod reglen om, at barer, restauranter og andre serveringssteder fortsat skal holde lukket fra midnat af.

Kofod åben for tidlig grænseåbning
Hvis du også drømmer om at komme ud at rejse før 31. august, er der også lys for enden af tunnelen.

Med undtagelse af Tyskland, Norge og Island har regeringen hidtil fastholdt, at danskerne bør blive inden for landets grænser frem til den sidste dag i august.

Men efter EU-Kommissionen i går eftermiddags direkte opfordrede Danmark til at åbne grænserne hurtigst muligt, er udenrigsminister Jeppe Kofod begyndt at bløde op på spørgsmålet. Det skriver DR.

”Vi deler EU-Kommissionens ønske om så hurtigt som muligt at komme tilbage til en normaltilstand, som vi havde før corona – herunder også, at der ikke er restriktioner for at tage ud og rejse,” siger Jeppe Kofod til DR.

V og S vil satse på BRT-busser
Venstre vil ikke bruge penge på nye jernbaneprojekter, men vil hellere satse på, at man på nogle af de nedslidte jernbaner udskifter toget med moderne superbusser, de såkaldte BRT-busser.

Konkret foreslår partiet at give tilskud på 25-50 procent til projekter, der udskifter nedslidte togbaner med moderne busser. Og transportminister Benny Engelbrecht (S) hilser idéen velkommen.

”BRT-busser har meget interessante perspektiver, og jeg vil tage Venstre på ordet og få analyseret, hvordan vi kan opbygge en statslig pulje,” siger han til Jyllands-Posten.

En analyse af Østbanen mellem Køge og Stevns, som Region Sjælland og Transportministeriet står bag, viser, at det vil være dyrere at skifte toget ud med busser, men at det vil det være markant billigere at drive busser end tog på strækningen.

Helle Thorning i spil til topjob
Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er kommet i spil til et topjob som fredsmægler i konflikten i Libyen.

Det fortæller unavngivne FN-diplomater til Reuters. Det er ifølge nyhedsbureauet særligt embedsfolk fra USA, der har interesse i Helle Thorning-Schmidt som kandidat til posten, der skal deles med Ghanas tidligere udenrigsminister Hanna Tetteh.

Libyen har været præget af borgerkrig siden afsættelsen af Muammar Gaddafi, hvor en international mission med dansk deltagelse fandt sted i 2011, mens Helle Thorning-Schmidt var statsminister.

Vermund bejler til DF
De to mest EU-kritiske partier i Folketinget skal samle kræfterne i en fælles EU-modstand.

Det mener Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, som i sin tale ved Altinget Sommermøde kom med en håndsrækning til Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl.

For i EU-politikken er partierne på samme hold og vil trække Danmark ud af EU, konstaterede hun.

”Men hvis vi skal nå dertil, så skal vi samarbejde om det. Jeg har derfor tilbudt Kristian Thulesen Dahl, at vi sammen tilrettelægger den videre vej frem,” sagde hun.

I øvrigt fortsætter Altinget Sommermøde, hvor vi slap. Klokken 9.30 har vi besøg af De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. Du kan følge aktiviteten til Sommermødet live lige her.

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Søren Pape Poulsen (K) holder tale og interviewes i Altingets gård.
  • Klokken 10.00: EU's sundhedsministre holder møde om en fælles vaccinestrategi og sundhedsprioriteter i næste budgetperiode. Det finder sted som videokonference på grund af coronavirus.
  • Klokken 11.00: Børne- og Undervisningsudvalget har kaldt børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) i åbent samråd om refusion af corona-meromkostningerne til de private daginstitutioner.
  • Klokken 12.45: Jakob Ellemann-Jensen (V) holder tale og interviewes i Altingets gård.
  • Klokken 17.00: Kristian Thulesen Dahl (DF) holder tale og interviewes i Altingets gård.
  • Klokken 17.00: Verdenssundhedsorganisationen (WHO) holder sit ugentlige pressemøde om coronasituationen.

Forrige artikel Mental sundhed efter krisen: Mental sundhed efter krisen: "Nogle borgere bliver svære at hive tilbage i fællesskabet" Næste artikel Hummelgaard: En nøgleopgave at lægge skinner ud, så unge kan klare arbejdslivet Hummelgaard: En nøgleopgave at lægge skinner ud, så unge kan klare arbejdslivet