Pernille Vermund bejler til DF: Inviterer til fælles front mod EU

HÅNDSRÆKNING: Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti bør slå sig sammen om EU-modstanden i Danmark, mener Pernille Vermund, som foreslår at samle partiernes pengekasser til EU-oplysning og bruge dem på at engagere danskerne i EU-debatten.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Karl Emil Frost

De to mest EU-kritiske partier i Folketinget skal samle kræfterne i en fælles EU-modstand.

Det mener Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, som i sin tale ved Altingets sommermøde kom med en håndsrækning til Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl.

For i EU-politikken er partierne på samme hold og vil trække Danmark ud af EU, konstaterede hun.

”Men hvis vi skal nå dertil, så skal vi samarbejde om det. Jeg har derfor tilbudt Kristian Thulesen Dahl, at vi sammen tilrettelægger den videre vej frem,” sagde hun.

Efter længere tids gnidninger mellem de to partier, foreslår Pernille Vermund nu at slå partiernes pengekasser til EU-oplysning sammen og bruge dem på at sikre større folkelig opbakning til at forlade EU.

Håndsrækning til Thulesen Dahl
Og nu ligger der en invitation til samarbejde hos Kristian Thulesen Dahl.

”I går sendte jeg Kristian Thulesen Dahl en invitation til et samarbejdsmøde mellem ham og mig på mit kontor. En invitation, hvori jeg indbød til, at vi lægger de midler vi har fået af Folketinget til EU-oplysning i samme kurv og arbejder sammen om at engagere danskerne i EU-debatten,” sagde hun og tilføjede:

”Jeg håber meget, at Dansk Folkeparti tager imod invitationen. I Folkestyret skal vi kunne samarbejde om det, der samler os, og som er vigtigt for danskerne.”

Det kølige forhold skal der nemlig gøres noget ved, fortalte Pernille Vermund og tager altså nu initiativet ved at lægge op til forbrødring i EU-spørgsmålet.

Det sker godt en uge efter, at Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt gik hårdt til Pernille Vermund i folketingssalen og anklagede hende for ikke at interessere sig for reelle politiske resultater.

”Der har været en del historier i medierne på det sidste om, at der har været lidt dårlig kemi mellem Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, men ja, det må vi jo så gøre noget ved,” sagde Pernille Vermund.

Vermund: Vil samarbejde så tæt som muligt
Og den fælles front mod EU skal være ”så tæt som overhovedet muligt”, sagde Pernille Vermund, da Altinget fangede hende efter talen.

”Vi foreslår at lave en form for fælles organisation, hvor vi sørger for, at budskabet kommer bredere ud. For der er utvivlsomt mennesker i både Liberal Alliance, Venstre og Konservative, som også synes, EU er noget skidt, men at EF var okay,” sagde hun og tilføjede:

”Hvis vi alene forsøger at lave en kampagne eller bevægelse og prøver at få andre partiers medlemmer med, så bliver det let et Nye Borgerlige-projekt. I stedet skal det være et samlet projekt, som kan omfavne flere borgerlige partier.”  

Ikke et ultimativt krav
Til Altinget Sommermøde slog hun dog fast, at partiet ikke vil stille ultimative krav til en kommende borgerlig regering om at trække Danmark ud af EU.

Den brede folkelige opbakning skal sikres først, fortalte hun TV 2’s Søren Lippert.

”Det er ikke et krav for os, fordi forudsætningen for, at vi overhovedet kan nå dertil, det er, at vi får danskerne med. At vi får fortalt danskerne, hvad det er for nogle udfordringer, vi ser for vores samfund. Hvad vi har givet køb på, men også hvad vi frygter fremover i forhold til vores ret til at bestemme over vores eget land,” sagde hun.

”Det ville være tudetosset, når man ikke har danskerne med sig. Jeg synes, man skylder at have danskerne med sig. Og så kan man jo stille krav.”

DF: Samarbejder gerne med alle EU-modstandere
Dansk Folkeparti samarbejder gerne med alle EU-kritikere - fra Enhedslisten til Nye borgerlige - om at mindske EU’s indflydelse.

Det fortæller Morten Messerschmidt. 

”Og det bliver kun mere aktuelt, som vi ser, hvordan hele EU udvikler sig i den gale retning,” skriver Morten Messerschmidt i en skriftlig kommentar til Altinget.

”Jeg håber også, at Nye Borgerlige vil støtte vores modstand- eksempelvis imod budgettet og ikke give mandat til regeringen, som man gjorde sidst.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Pernille Vermund

MF (NB), stifter og formand, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)