S kritiserer Karen Jespersen i plejeboligsag

PLEJEBOLIG: Socialdemokraterne opfordrer velfærdsministeren til at give kommunerne bedre redskaber til at skabe flere og bedre plejeboliger. Ældre Sagen bakker kritikken op.
Socialdemokraterne er gået ind i en hård kritik af velfærdsminister Karen Jespersen - hun har ikke gjort nok for at skaffe nye plejeboliger, siger de.
Socialdemokraterne er gået ind i en hård kritik af velfærdsminister Karen Jespersen - hun har ikke gjort nok for at skaffe nye plejeboliger, siger de.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Karen Jespersen sparker nedad og gør ikke noget for at sætte kommunerne i stand til at gøre det. Det er hende, der skal gå forrest og give kommunerne nogle rammer, så kommunerne kan udfase de utidssvarende ældreboliger.

Thomas Jensen (S)
Boligordfører

I juni 1999 sendte daværende socialminister Karen Jespersen, der dengang var socialdemokrat, sammen med daværende boligminister Jytte Andersen et brev til kommunerne, hvor det fremgik, at det var regeringens ønske at udfase de resterende utidssvarende plejehjemsboliger hurtigt.

"Det er stadig regeringens målsætning, at de utidssvarende plejehjem bør moderniseres inden for en kortere årrække," skrev de i brevet.

Ni et halvt år efter at brevet blev sendt ud, sidder velfærdsminister Karen Jespersen (V) igen på posten. Men problemerne er der stadig.

På landsplan er der ifølge Velfærdsministeriets egne tal fortsat ca. 12.000 utidssvarende plejehjemsboliger (§ 192-boliger) og 2067 plejehjemsboliger, herunder 643 beskyttede boliger, i den dårligste stand, der er karakteriseret ved, at boligen er mindre end 15 km2, uegnet til kørerstolsbrugere og/eller mangler toilet/bad.

S: Karen Jespersen sparker nedad
Cirka 70 procent af plejehjemsboligerne administreres af kommunerne. Men Socialdemokraterne mener, at regeringen har sovet i timen.

"Tallene viser, at regeringen og Karen Jespersen intet har gjort for at afskaffe de utidssvarende boliger. Derfor synes jeg, at hun skal lægge en konkret plan frem og give kommunerne nogle positive incitamenter," siger boligordfører Thomas Jensen (S) og fortsætter:  

"Karen Jespersen sparker nedad og gør intet for at sætte kommunerne i stand til at gøre ændre forholdene. Det er hende, der skal gå forrest og give kommunerne nogle rammer, så kommunerne kan udfase de utidssvarende ældreboliger."

Thomas Jensen peger på, at en løsning kunne være at gøre det muligt for kommunerne at købe grunde til nye plejeboliger under markedsprisen.

Velfærdsministeren har i flere omgange påpeget, at det er kommunernes ansvar.

Rammer plejeboliggarantien
Fra den 1. januar i år trådte plejeboliggarantien i kraft. Det betyder, at alle ældre, der har behov for det, er sikret en plejebolig. Men denne ret frafalder, hvis man siger nej til den tilbudte plejebolig.

"Det kan ikke være rigtigt, at hvis man er kørestolsbruger, og man får stillet en lejlighed til rådighed, hvor man ikke kan komme på toilettet, så ikke længere er sikret en bolig - så hører alt fornuft op," siger Thomas Jensen. 

Socialdemokratiets kritik af forholdene bakkes op af Ældre Sagen.

Dokumentation

Samrådsspørgsmål J-L stillet i BOU af Thomas Jensen

Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at utidssvarende boliger til ældre erstattes af moderne boliger?

Hvordan vil ministeren sikre, at plejeboliggarantien vil blive opfyldt?

Vil ministeren sikre, at overholdelsen af plejeboliggarantien ikke sker ved at de ældre tildeles utidssvarende boliger, men ved at alle de ældre der falder under garantien tilbydes tidssvarende og ordentlige boliger?

Ældre Sagen har i et brev til velfærdsministeren foreslået følgende:

- Den kommunale grundkapital på 7 pct. af anlægsudgifterne ved byggeri af ældre- og plejeboliger fjernes, indtil alle kommuner er i stand til reelt at leve op til regeringens plejeboliggaranti

- Folketinget giver øremærket støtte til at erstatte de utidssvarende boliger med moderne plejeboliger

- Plejeboliggarantien udvides til en ret til tilbud om en tidssvarende plejebolig pr. 1. jan. 2010.


0:000:00