Ludomanibehandlingen bør specialiseres

RAPPORT: Ny undersøgelse viser, at patienter i ludomanibehandling ønsker en øget specialisering af behandlingstilbuddene. De sidder i grupper med alkoholikere og stofmisbrugere.
Ludomaner vil ikke behandles sammen med alkoholikere og stofmisbrugere.
Ludomaner vil ikke behandles sammen med alkoholikere og stofmisbrugere.Foto: colourbox.com
Ludomanibehandlingen på behandlingscenteret Majorgården er netop blevet evalueret af Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet. Resultatet af en spørgeskemaundersøgelse blandt 50 patienter viser, at de generelt er tilfredse med behandlingen, men at der er behov for mere specialisering.

"Flere ludomaner føler sig anderledes og udenfor, når de behandles sammen med alkohol- og stofafhængige, og enkelte har oplevet det som ubehageligt at være i behandling med folk, som i starten af behandlingsforløbet var påvirkede og på nedtrappende medicin," lyder det i rapporten.

Behandlingen på Majorgården begynder således for de fleste ludomaner med et døgnforløb, der kører efter samme program som alkoholbehandlingen. Først senere målrettes behandlingen ludomanerne.

Forkellig ludomani
Ifølge patienterne er der ligeledes forskellige slags ludomaner, der har forskellige problemer og ofte har svært ved at forstå hinanden. Man bør derfor differentiere mellem maskin- og aktionsspillere, når behandlingsgrupperne sammensættes. Hvor maskinspillere hovedsageligt spiller på spilleautomater med et tilfældigt udfald, er aktionsspillerne tiltrukket af oddset, poker og kasino, der kræver visse færdigheder, viden og research.

Sammensætningen af patienter kan derfor ifølge patienternes egne udsagn have stor betydning for udbyttet af deres behandling.

Statistik og resultater
Undersøgelsen af behandlingscenteret Majorgården er baseret på kvalitative interviews med patienter, pårørende og behandlere og 50 spørgeskemabesvarelser fra patienterne.

Resultaterne viser, at betydeligt flere mænd end kvinder har været i ludomanibehandling på centeret, og at de primært er mellem 19 og 62 år gamle. Mere end halvdelen af patienterne har venner, familie eller vigtige personer i deres omgangskreds, der også har haft problemer med spilafhængighed. En tredjedel af patienterne har desuden tidligere været i behandling for misbrug af enten alkohol, piller, sovemedicin, hash eller narkotika.

0:000:00