Nem vej til bedre livskvalitet for førtidspensionister

FØRTIDSPENSIONISTER II: For at øge førtidspensionisters livskvalitet vil kontaktpersonordninger være en oplagt løsning, vurderer en af forfatterne til en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI. Altinget.dk har talt med hende.
Foto: colourbox.com
Kristoffer Hecquet

Det er ikke vores opgave at anbefale noget direkte, men vi bider mærke i, at kontaktpersonordningen er en nemt tilgængelig måde at gøre noget for denne her gruppe. Det er en oplagt mulighed.

Maia Lindstrøm
Forfatter på rapport fra SFI
Maia Lindstrøm er forskningsassistent på SFI og medforfatter til en rapport om lokal integration af førtidspensionister. Hun forklarer baggrunden for rapporten, og hvorfor aktiviteter er vigtige for mange førtidspensionister.

"Grunden til, at man skal involvere førtidspensionister i aktiviteter, er helt generelt for at øge livskvaliteten. Det var jo overskriften for overhovedet at undersøge det her ved at arbejde for en aktiv tilværelse for førtidspensionisterne. Men derudover handler det også om at involvere eller integrere disse mennesker i samfundet, så de bliver kørt mindre ud på et sidespor, end de måske gør i dag," fortæller hun.

Hun understreger, at det ikke eksplicit har handlet om at skubbe førtidspensionisterne ud i arbejde, og henviser til, at det er et politisk spørgsmål.

Mangler initiativ
En af de interessante tendenser, undersøgelsen viste, er, at mange ønsker hjælp til at finde aktivitetstilbud.

"Det, som vi ofte har set som værende et problem for dem, som egentlig gerne vil være mere aktive, er, at de er dårlige til selv at tage initiativ, og at de har svært ved at tage sig sammen. Der er mange af dem, der føler afmagt, og jeg har hørt mange sige jeg lever jo på sidesporet eller jeg lever jo på siden af samfundet," forklarer hun.

"Det, de således har efterlyst, er, at der er nogen, der tager aktivt fat i dem, ringer til dem, for eksempel tre måneder efter de har fået deres pension, for at høre, hvordan det går. De har måske forberedt nogle muligheder til dem, hvis de ikke har lyst til at gå alene derhjemme. Og det kunne man måske gentage efter et år," siger Maia Lindstrøm.

Selvom nogle har positive erfaringer med at blive inviteret og fulgt af en ven til et arrangement, mener hun ikke, at de bør holdes i hånden og følges til aktiviteterne.

"En aktiv indsats, hvor man skal mødes flere gange om ugen, vil være for meget for dem. Men det, jeg forestiller mig, man kunne gøre fra myndigheders eller socialforvaltnings side, er, at man opretter en telefonisk kontakt, der kan tage initiativet. Fordi, de vil selv kun tage kontakt til kommunen, hvis de har et stort problem eller mangler penge eller tilskud," forklarer hun.

Oplagt mulighed
Nogle kommuner har allerede erfaringer med kontaktpersonordninger, og mange steder er det noget, som har givet positivt resultat. Flere af førtidspensionisterne i undersøgelsen efterlyste direkte at have en kontaktperson.

"Det er ikke vores opgave at anbefale noget direkte, men vi bider mærke i, at kontaktpersonordningen er en nemt tilgængelig måde at gøre noget for denne gruppe. Det er en oplagt mulighed," siger Maia Lindstrøm.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00