Debat

Det Kriminalpræventive Råd: Inviter virksomheder og foreninger ind i fængslerne – de kan få dømte på ret kurs

Civilsamfundet bør i højere grad lukkes ind i fængslerne, for de dømte har brug for støtte til at vælge et liv uden kriminalitet. De skal hjælpes i arbejdstøjet, i uddannelse og ind i sunde relationer, hvis de kedelige statistikker om tilbagefald til kriminalitet skal blive bedre, skriver Erik Christensen.

Frivilligt arbejde kan bygge bro til samfundet uden for fængslets mure og bidrage positivt til det resocialiserende arbejde, skriver Erik Christensen.&nbsp;<br><br>
Frivilligt arbejde kan bygge bro til samfundet uden for fængslets mure og bidrage positivt til det resocialiserende arbejde, skriver Erik Christensen. 

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Erik Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

To ud af tre indsatte vender tilbage til fængslerne, efter de er blevet løsladt. Det er helt uacceptabelt.

Derfor er det afgørende, at Kriminalforsorgen og resocialiseringen styrkes. Erhvervslivet og civilsamfundet skal inviteres inden for i fængslerne. De dømte skal i arbejde, for det er en effektiv vej ud af kriminalitet. 

Der løslades cirka 8.000 mennesker fra danske fængsler hvert år, og de fleste begår kriminalitet igen. Det er et mønster, vi som samfund skal bryde, og det er ikke en opgave, fængslerne kan løse alene.

Temadebat

Hvilken rolle skal Kriminalforsorgen spille de næste fire år i resocialiseringen af kriminelle?  

Hvert år løslades cirka 8.000 mennesker fra danske fængsler, og ifølge Danmarks Statistik begår 66 procent af de løsladte kriminalitet igen inden for to efter løsladelse. Tilbagefaldene koster samfundet dyrt. 
 
I løbet af efteråret skal politikerne forhandle en flerårsaftale for Kriminalforsorgen. En aftale, som udstikker retningen for driften af det danske fængselsvæsen de næste fire år og det kriminalitetsforebyggende arbejde, som skal resocialisere kriminelle og hjælpe dem til at opbygge et lovlydigt og værdigt liv efter løsladelse.  

Altinget Social spørger de kommende uger relevante aktører, hvad der skal til for at få bugt med de røde tal i Kriminalforsorgens statistikker om tilbagefald.

Her er den foreløbige liste over deltagere:

  • Anders Ladekarl, generalsekretær, Røde Kors
  • Erik Christensen, formand, Det Kriminalpræventive Råd
  • Preben Bang Henriksen (V), retsordfører og medlem af Folketinget
  • Karina Lorentzen (SF), retsordfører og medlem af Folketinget
  • Bo Yde Sørensen, forbundsformand, Fængselsforbundet
  • Julie Jørgensen, senior politisk konsulent, Den Sociale Retshjælps Fond, Fængselsrejseholdet
  • Ditte Rosenkilde Petersen, politisk konsulent, Den Sociale Retshjælps Fond, Fængselsrejseholdet
  • Linda Kjær Minke, kriminolog og stifter af Inside/Out, Det Juridiske Institut, Syddansk Universitet  
  • Mads Bilstrup, formand, Dansk Socialrådgiverforening
  • Peter Scharff Smith, professor, Institut for Kriminologi og Sociologi, Oslo Universitet 

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det kræver, at erhvervslivet, civilsamfundet og kommunerne kommer mere på banen. Afsoningstiden skal få de kriminelle til at ændre livsbane, og der skal bygges en bro til bolig og job efter løsladelsen.

Det er ingen hemmelighed, at fængslerne er under pres. Der mangler fængselsbetjente i de overfyldte fængsler. Det stigende arbejdspres fører til et forrået miljø til skade for både personale og indsatte – og det fortsætter i den forkerte retning. Det er derfor nødvendigt, at partierne på Christiansborg får vendt udviklingen, når der i efteråret skal indgås en ny flerårsaftale for Kriminalforsorgen.

Løsladte skal i arbejdstøjet

Det er vigtigt, at de indsatte får et job, da vi ved, at manglende beskæftigelse øger risikoen for kriminalitet. Virksomheder rundt om i landet har hårdt brug for arbejdskraft, så det er ren win-win, hvis flere løsladte kommer i arbejdstøjet.

Der er allerede meget positive resultater fra de samarbejder, Kriminalforsorgen har med private virksomheder. Det er for eksempel håndværksvirksomheder, som kommer ind i fængslerne og oplærer de indsatte, som derefter kan blive ansat i virksomheden efter løsladelse. En bred vifte af virksomheder har allerede åbnet dørene for unge med plettede straffeattester, men behovet er større.

Civilsamfundet bør i højere grad lukkes ind i fængslerne, for de dømte har brug for støtte til at vælge et liv uden kriminalitet. Forskning peger på, at nye positive relationer kan være det afgørende vendepunkt på en vej ud af kriminalitet.

Det frivillige arbejde kan på den måde bygge bro til samfundet uden for fængslets mure og bidrage positivt til det resocialiserende arbejde. Foreninger som Røde Kors og Café Exit er gennem deres frivillige arbejde med til at afkriminalisere de indsatte. Deres arbejde bør forankres i alle fængsler, for eksempel gennem en fast kontaktperson.

Samarbejde med kommuner under afsoning

Derudover er det helt afgørende, at kommunerne arbejder tættere sammen med Kriminalforsorgen under hele afsoningen. Samarbejdet bør etableres tidligere, og ikke først når den indsatte kommer ud. Horsens Kommune er et godt eksempel.

Her arbejder man med ’håndholdt inklusion’. Det vil sige, at kommunen har én gennemgående kontaktperson til den indsatte under hele afsoningen, som sikrer en koordineret løsladelse.

Lovlydige borgere vil måske spørge, hvorfor kriminelle skal have hjælp. Svaret er, at vi skal hjælpe for at sætte en stopper for gentagen kriminalitet. Vi skal huske på, at de indsatte skal ud i samfundet og være vores naboer. De løsladte skal have en hjælpende hånd, så de kan få en ny tilværelse med sunde relationer. Det gavner både ofrene, de kriminelle og samfundet, at mennesker ikke begår ny kriminalitet og ryger tilbage i fængslet.

En ny rapport fra Justitsministeriet viser, at der over en tiårig periode er en økonomisk gevinst på 505.000 kr. for hver indsat, der holder sig fra kriminalitet. Samtidig er der en positiv gevinst, hvis den indsatte kommer i job eller uddannelse efter løsladelsen.

De politiske forhandlinger om Kriminalforsorgen handler om at tage presset af fængslerne. Det må have topprioritet, men derefter bør Christiansborg se på, hvordan fængslernes resocialiseringsarbejde kan forbedres. De indsatte skal have den nødvendige hjælp til at vende deres liv i en positiv retning. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00