Debat

Frie Grønne: Skab flere og mere vidtgående anarkistiske projekter som det sociale frikort

Det sociale frikort er en god politisk idé. Frie Grønne ønsker at hæve beløbsgrænsen på frikortet til 50.000 kroner, men allerhelst så vi borgerløn gøre frikortet overflødigt, skriver Sussane Zimmer (FG).

Frie Grønne arbejder for borgerløn i et opgør med bureaukrati og mistillid i beskæftigelsesystemet, skriver Susanne Zimmer (FG). 
Frie Grønne arbejder for borgerløn i et opgør med bureaukrati og mistillid i beskæftigelsesystemet, skriver Susanne Zimmer (FG). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Susanne Zimmer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når nogen får en gode idé, fortjener det altid ros. Så lad mig starte med at rose LA’s tidligere leder Anders Samuelsen for forslaget om det sociale frikort i sin tid.

Det er godt tænkt, og det er netop denne type anarkistiske løsninger, vi har brug for på socialområdet. Løsninger der virker for den enkelte borger. Frie Grønnes drøm er at forenkle socialpolitikken, så det bliver mindre bureaukratisk, nemmere at gennemskue for borgerne og systemet grundlæggende bygger på tillid.

Det sociale frikort bygger netop på den type forenkling og endnu vigtigere på netop tillid til borgeren.

Temadebat

Har det sociale frikort vist sit værd?
Med det sociale frikort får misbrugere, hjemløse og psykisk syge mulighed for at tage en række små, timelønnede job uden at blive trukket i sociale ydelser. Flere partier på Christiansborg er nu klar til at gøre ordningen permanent og flere sociale aktører bakker op.

Derfor spørger Altinget Social, hvordan det sociale frikorts fremtid skal se ud: Har ordningen med det sociale frikort har vist sit værd i forhold til LA’s oprindelige ambitioner? Er det lykkedes at inddrage private virksomheder tilstrækkeligt? Og er der behov for at justere ordningen, hvis den skal gøres permanent?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

At frikortet virker, er der ingen tvivl om, på socialfrikort.dk kan man læse, at der er 5439 borgere med socialt frikort, at i alt 94 kommuner har benyttet sig af det og 1400 virksomheder har taget imod arbejdere med det sociale frikort i hånden.  

Det er godt, når alle aktører hele vejen rundt bruger sådan et tiltag, og det er netop det, der gør det til en succes. Blandt andet fortæller hjemmesiden om Claus, der med en fortid som både hjemløs og alkoholiker har stået udenfor samfundet.

Claus blev ansat med et socialt frikort hos Trekantens El Teknik ApS i Vejle. Claus har med jobbet fået en tilknytning til arbejdsmarkedet, der har givet ham en mere stabil hverdag.

Samtidig har det sociale frikort været et springbræt til videre tilknytning, og i dag har Claus et fleksjob. En rigtig solstrålehistorie, og derfor Frie Grønne bakker op. Men vi vil faktisk meget mere.

Undgå udnyttelse
På nuværende tidspunkt må hjemløse, der benytter det sociale frikort tjene op til 20.000 kroner om året skattefrit. Det kunne Frie Grønne godt tænke sig at hæve til 50.000 kroner om året.

Med en forhøjelse af beløbet giver vi brugerne af det sociale frikort endnu bedre mulighed for at være en del af samfundet på egne præmisser. Og vigtigst: få en fod indenfor på arbejdsmarkedet ligesom Claus og på den måde måske finde egen vej ud af hjemløsheden.

Sat på spidsen opfatter vi dermed også det sociale frikort som symptombehandling af et system, der grundlæggende bygger på mistillid

Susanne Zimmer (FG)
Socialordfører

Vi er dog meget opmærksomme på, om virksomheder udnytter muligheden for billig arbejdskraft. Det er vigtigt at det er særlige opgaver, der hjælpes med, og at man ikke bruger hjemløse som billig arbejdskraft til at løse opgaver, som ellers ville været løst af en almindelig lønarbejder.

For Frie Grønne er det afgørende, at vi skaber myndige borgere, og i et samfund med mange forskellige mennesker, er det nødvendigt at kunne skrue på forskellige knapper, og her ser vi det sociale frikort som et vigtigt redskab til at snuse til arbejdsmarkedet og møde kollegaer og dermed udvide sit netværk.

Generelt vil Frie Grønne i langt højere grad sætte danskerne fri. Sat på spidsen opfatter vi dermed også det sociale frikort som symptombehandling af et system, der grundlæggende bygger på mistillid.

Vi ønsker at arbejde for borgerløn, og dermed gøre op med den overflod af bureaukrati og mistillid, som både vores sociale system og beskæftigelsessystem bygger på. Det sociale frikort er samtidig bevis på, at tillid virker langt bedre end kontrol.

Borgerløn og et opgør med bureaukratiet vil netop være med til at skabe myndige borgere, der arbejder det de kan, når de kan. Det vil betyde, at langt flere kan bidrage på egne præmisser og dermed have et arbejdsliv, der passer ind i lige præcis deres liv, og vil skabe langt mere meningsfulde liv, hvor arbejderismen ikke er omdrejningspunktet for vores eksistens.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00