Debat

Frijobbere: Udbred dét mirakel, det sociale frikort har været for os

Det sociale frikort giver noget at stå op til, når man som udsat får mulighed for at arbejde timelønnede småjobs uden at blive trukket i sine sociale ydelser, skriver otte frijobbere på det social frikort, som har fået frikort og arbejde gennem Mændenes Hjem, Reden eller Brugernes Akademi.

Muligheden for at tjene penge ved hjælp af det sociale frikort gør stofferne mindre fristende, skriver otte frijobbere på Vesterbro.
Muligheden for at tjene penge ved hjælp af det sociale frikort gør stofferne mindre fristende, skriver otte frijobbere på Vesterbro.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kort vil vi fortælle om de fordele, der er for os i at kunne tage et arbejde og bruge det sociale frikort.

Man kommer som udgangspunkt ud af sin lejlighed og møder andre mennesker. Derudover hjælper arbejdet på det sociale frikort med at mindske angst og depression, fordi det giver selvværd og mindsker ensomheden. Man føler sig ikke helt så håbløs og uduelig, når man udretter noget.

Temadebat

Har det sociale frikort vist sit værd?
Med det sociale frikort får misbrugere, hjemløse og psykisk syge mulighed for at tage en række små, timelønnede job uden at blive trukket i sociale ydelser. Flere partier på Christiansborg er nu klar til at gøre ordningen permanent og flere sociale aktører bakker op.

Derfor spørger Altinget Social, hvordan det sociale frikorts fremtid skal se ud: Har ordningen med det sociale frikort har vist sit værd i forhold til LA’s oprindelige ambitioner? Er det lykkedes at inddrage private virksomheder tilstrækkeligt? Og er der behov for at justere ordningen, hvis den skal gøres permanent?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det gør, at vi har noget at stå op til - og et stort plus er, at man er fri for at stjæle i butikkerne, fordi man har mulighed for at få penge på lommen på anden vis. Mens man arbejder, har man også meget nemmere ved at holde sig fra stofferne. De lokker ikke så meget, når der er noget at give sig til. Og kroppen slapper af på en anden måde efter en dags arbejde. Man kan slappe af, sove og vågne klar i hovedet.

Hæv beløbsgrænsen 
Egentlig var de ekstra penge den største motivation, da vi startede med at arbejde på frikort, men i den tid vi har været tilknyttet, har mange af os også trappet ned på sidemisbrug. Og det allerbedste: fået et netværk af mennesker. Vi ville alle ønske, at frijobs blev mere udbredt – både i København og andre steder. Os og rigtig mange andre ønsker derfor en vedvarende og evig løsning omkring det sociale frikort.

Vi håber også, beløbsgrænsen bliver sat op, så man kan arbejde et par timer om ugen hver uge

Mini, Christina, Line, René P., Camilla, Jamie, Murat og Anni
Frijobbere under alias

Vi håber også, beløbsgrænsen bliver sat op, så man kan arbejde et par timer om ugen hver uge, uden at løbe tør. Hvis beløbet eksempelvis kunne være 40.000 årligt eller 50.000, i stedet for de nuværende 20.000, så kunne det række til, at man kunne tage forefaldende arbejde hele året ud. Det kunne også være fedt, hvis flere virksomheder kunne være en del af det sociale frikort.

Ellers har vi på mange måder allerede fået ønskerne opfyldt. Vi arbejder i nogle virksomheder, der ved, at vi arbejder godt, og de kan regne med os. Det betyder alt. Kort og godt, frikortet er et mirakel for os og dem ligesom os. Tak.

Indlægget er sammensat af frijobbernes håndskrevne notater om deres erfaringer med frikortet. Alle afsendere har givet deres samtykke til, at deres vidnesbyrd indgår og de står samlet som afsendere på indlægget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00