Hjørring-borgmester: Regler for botilbud efterlader svage borgere i klemme

NYHED: Hjørrings borgmester (S) vil ændre reglerne for tilsyn af botilbud. Han får opbakning fra DF og EL, men ikke egne partifæller.
Borgmester Finn Olesen (S) vil have set reglerne for tilsyn med botilbud til psykisk syge efter i sømmene.
Borgmester Finn Olesen (S) vil have set reglerne for tilsyn med botilbud til psykisk syge efter i sømmene.Foto: Hjørring Kommune
Kristine Bertelsen
Fakta

Regler for godkendelse og tilsyn med botilbud, Serviceloven

  • Private botilbud skal godkendes af den kommune, botilbuddet ligger i, stedkommunen.
  • Stedkommunen har også ansvaret for at føre tilsyn med botilbuddet.
  • Private enkeltmandsbotilbud skal godkendes af den kommune, der anbringer borgeren i botilbuddet. Det er dermed ikke stedkommunen, der har ansvaret for godkendelse.
  • Anbringerkommunen skal også føre tilsyn med botilbuddet.
  • Det er altid den kommune, der har anbragt borgeren, der skal føre tilsyn med borgeren.

Sent om aftenen d. 22 november stikker en ung mand sin nabo ned. Manden er anbragt af sin hjemkommune på et privat botilbud i Hjørring Kommune. Men Hjørring Kommune har hverken godkendt eller ført tilsyn med bostedet. Den opgave ligger nemlig hos den kommune, der har anbragt manden.

Serviceloven skal til eftersyn
Sagen har fået Hjørrings borgmester op af stolen. Han kræver nu, at velfærdsministeren tager et nærmere kig på lovgivningen.

"Problemet er, at alle stort set kan etablere et privat enkeltmandsbosted. Normalt har den nye kommune, der hvor borgeren bor, tilsynspligten. Men ved de private enkeltmandsbosteder, har den nye kommune ingen tilsynspligt. Det er i stedet den kommune, der anbringer borgeren, der har ansvaret. Men hvis Ringsted Kommune placerer en person i Vrå, så tror jeg ikke, der er megen mulighed for at følge opholdet. Tilsynet vil blive stort set lig nul," siger Finn Olesen (S), borgmester i Hjørring Kommune.

0:000:00