Debat

Hus Forbi-Gadeliv: Kommuner besværliggør arbejdet med det sociale frikort

Det sociale frikort er en værdifuld ordning for de mennesker, der gerne vil arbejde, men ikke er i stand til at passe et arbejde. Men beløbet skal sættes op, og kommunerne skal forholde sig aktivt til mulighederne, skriver Hus Forbi-Gadeliv.

Hæv beløbet for det sociale frikort, opfordrer Ove Abildgaard. 
Hæv beløbet for det sociale frikort, opfordrer Ove Abildgaard. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ove Abildgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det sociale frikort har skabt opmærksomhed på og muligheder for en stor gruppe mennesker, der ellers er skrottede på arbejdsmarkedet. Det drejer sig om mennesker, der gerne vil arbejde, men som ikke er i stand til at passe et arbejde - og dem er der rigtig mange af!

I Husforbi-Gadeliv i Aarhus, der er en søsterforening til Hus forbi, har vi arbejdet med etablering af arbejdsfællesskaber for særligt socialt udsatte siden 2012, hvor vi etablerede Povertywalks.dk.

Temadebat

Har det sociale frikort vist sit værd?
Med det sociale frikort får misbrugere, hjemløse og psykisk syge mulighed for at tage en række små, timelønnede job uden at blive trukket i sociale ydelser. Flere partier på Christiansborg er nu klar til at gøre ordningen permanent og flere sociale aktører bakker op.

Derfor spørger Altinget Social, hvordan det sociale frikorts fremtid skal se ud: Har ordningen med det sociale frikort har vist sit værd i forhold til LA’s oprindelige ambitioner? Er det lykkedes at inddrage private virksomheder tilstrækkeligt? Og er der behov for at justere ordningen, hvis den skal gøres permanent?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi har siden vores spæde start anvendt Husforbi-modellen. Det vil sige, at vi dengang, som nu, har en kontrakt med hver enkelt person, vi tilknytter vores virksomhed. Vi forpligter den enkelte til at huske, at de repræsenterer Husforbi-Gadeliv, at de er rimeligt sobre og omgængelige, og at de skal huske at opgive deres indkomst som B-indkomst.

Det har virket tilfredsstillende om end med lidt bekymring for, hvad sådanne arbejdsdusører, betyder skattemæssigt for den enkelte.

Det Sociale Frikort har løftet en stor del af disse bekymringer væk, og vi har kunnet sætte fokus på at få endnu flere i gang med småjobs. Således har vi i 2021 hjulpet knap 40 udsatte borgere med at få udstedt et socialt frikort og udbetalt knap en halv million i arbejdsdusør.

Det Sociale Frikort har løftet en stor del af disse bekymringer væk, og vi har kunnet sætte fokus på at få endnu flere i gang med småjobs

Ove Abildgaard
Formand, Hus Forbi-Gadeliv

Varierende sagsbehandlingstider  
Det mest interessante ved den halve million er, at hver en krone er indtjent af de udsatte selv. En Povertywalk, en vandring i Aarhus by med en hjemløs, genererer både indtægt til guiden selv og til drift af Husforbi-Gadeliv.

Det samme gælder SydhavnsPedeller, der udover de seks til otte pedeller på de tre til fire ugentlige arbejdsdage har tilknyttet to sjakbajser i henholdsvis fleksjob og skånejob. Lignende forhold gør sig gældende med Pant for Pant, Flygtningefællesskabet og Sydhavnens Ambassadørkorps.

Det har ikke været lige nemt at få lov til at arbejde med det sociale frikort. I de første mange måneder kunne Aarhus Kommune ikke finde ud af at forholde sig aktivt til det sociale frikort. Der var ingen initiativer for andre aktører at spille ind i, og der var meget lidt viden om, hvad frikortet kunne bruges til.

Det har desværre ikke været muligt for os at overbevise hverken Aarhus Kommune eller andre om vores potentiale og ekspertise i at oprette sociale arbejdsfællesskaber - endnu

Ove Abildgaard
Formand, Hus Forbi-Gadeliv

Det mest udfordrende er dog, at sagsbehandlingstiden for at få et frikort igennem det kommunale system kan variere med flere uger. I forbindelse med Den Sociale Bæredygtighedsplan har Aarhus Kommune i juni 2021 ansat en virksomhedskonsulent til at arbejde med det sociale frikort.

Sæt beløbet op
Husforbi-Gadeliv vil gerne meget mere i forhold til arbejdsmuligheder for socialt udsatte. Det har desværre ikke været muligt for os at overbevise hverken Aarhus Kommune eller andre om vores potentiale og ekspertise i at oprette sociale arbejdsfællesskaber - endnu.

Det sociale frikort skal selvfølgelig forlænges, alt andet vil være uanstændigt overfor de mennesker, der kan benytte sig af kortet. Vi ser også gerne, at frikortets beløb bliver væsentligt højere.

Det vil være hjælp til selvhjælp for en økonomisk meget trængt gruppe mennesker og måske endda være forløsende i forhold til at skabe sig et godt og værdigt liv. Det vil selvfølgelig også være rart, om det blev lidt nemmere med samarbejdet med kommunerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00