K: Tving kommuner til fælles børneregister

UDSATTE BØRN: Kommunerne er for sløve til at indføre det nye fælles it-register, DUBU, der skal forebygge nye alvorlige børnesager, mener De Konservative, der vil tvinge kommunerne med. SF og DF er positive, mens ministeren vil forhandle med kommunerne.
Uhyggelige børnesager som dem i Rebild og Brønderslev skal forebygges med it-systemet DUBU. Men kommunerne er for langsomme til at indføre systemet, mener De  Konservative, der vil sætte turbo på processen.
Uhyggelige børnesager som dem i Rebild og Brønderslev skal forebygges med it-systemet DUBU. Men kommunerne er for langsomme til at indføre systemet, mener De Konservative, der vil sætte turbo på processen. Foto: colourbox.com
Kasper Frandsen

DUBU skal komme i den takt, som kommuner vurderer, at de har kapaciteten til det, for det kræver meget at få et nyt it-system, blandt andet fordi ligger nye faglige udfordringer i implementeringen.

Hanne Gøttrup
Chefkonsulent hos KL
Fakta
DUBU (Digitalisering - udsatte børn og unge) er et sagsbehandlingssystem, er skal håndtere sager på området for udsatte børn og unge.

DUBU blev lanceret i slutningen af december 2011. 44 kommuner er tilmeldt systemet, og 36 af dem har taget det i brug.

Ifølge den kommunale digitaliseringsstrategi skal 80 procent af kommunerne være tilsluttet DUBU i 2015.

DUBU er udviklet af IBM, mens KOMBIT har forestået udbud og er kontraktholder med IBM på vegne af kommunerne.

Kilde: KL

Alt for få kommuner bruger det spritnye it-register DUBU, der er tiltænkt at gøre det lettere for kommuner at dele oplysninger i børnesager og forebygge nye børnesager som i for eksempel Rebild-sagen.

Det mener De Konservative, som er lige på trapperne med et beslutningsforslag om at pålægge regeringen at gøre DUBU obligatorisk i kommunerne.

"Vi kan se, at kun halvdelen af kommunerne bruger det. Så længe det er frivilligt, fungerer det ikke. Alle skal have DUBU-systemet, hvis vi vil have de bedste foranstaltninger for udsatte børn," siger De Konservatives socialordfører, Tom Behnke, der fremhæver it-systemets fordele som en "slags tjekliste for eksempelvis tidsfrister og forebyggende instans mod nomadefamilier."

Foreløbig har 44 kommuner valgt at bruge it-systemet.

Med til kommuneforhandlinger
Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) ønsker også, at alle kommuner skal indføre DUBU (Digitalisering - udsatte børn og unge), men i første omgang vil hun forhandle med kommunerne i de kommende kommuneforhandlinger.

"Det er jo oplagt, at alle indfører DUBU-systemet. Det er mit håb, at vi snart kan indgå en aftale om, at systemet skal bruges i hele landet," siger Karen Hækkerup i en skriftlig kommentar.

Men det er ikke nok for Tom Behnke.

"Ministeren taler stadig om, at det skal være frivilligt, og vil overbevise om, at alle skal være med. Men det er ikke godt nok, kan vi se. Vores forslag er mere konsekvent ved, at vi siger: I skal være med," slår han fast.

Hurtigere proces
Målet hos Kommunernes Landsforening, KL, er, at 80 procent af kommunerne i 2015 benytter DUBU. Men den tidshorisont er alt for lang, mener SF's socialordfører.

"Det giver ikke mening at vente tre eller fem år på at få alle med. Det er uacceptabelt, at vi har it-systemer, hvor børn og familier falder igennem. Derfor er jeg åben for at se på, hvordan vi speeder processen op," siger Özlem Cekic, der dog håber på, at man via dialog med kommunerne kan få alle kommuner til at benytte DUBU inden for et år.

Også Dansk Folkepartis socialordfører, Karin Nødgaard, er positiv over for De Konservatives beslutningsforslag.

"Frivillighedens vej er den bedste, men vores holdning er, at vi vil gøre alt for at beskytte børn mod at komme i klemme i systemer. Jeg kan dog først tage endelig stilling til forslaget, når De Konservatives forslag er drøftet i folketingsgruppen," siger hun. 

EL afviser forslag
Enhedslisten afviser et fælles, obligatorisk it-system for alle kommuner med henvisning til, at landets største kommune, København, ikke ønsker at bruge DUDU, men sit eget it-system.

Dokumentation
De 44 kommuner, der er med i DUBU: Allerød, Brønderslev, Egedal, Esbjerg, Frederiksberg, Furesø, Faaborg-Midtfyn, Gladsaxe, Greve, Guldborgsund, Haderslev, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Herning, Hjørring, Holbæk, Holstebro, Høje-Taastrup, Hørsholm, Jammerbugt, Kalundborg, Kerteminde, Lemvig, Lolland, Lyngby-Taarbæk, Middelfart, Nyborg, Næstved, Odsherred, Randers, Rebild, Roskilde, Rudersdal, Skanderborg, Skive, Slagelse, Solrød, Sorø, Syddjurs, Thisted, Tårnby, Vordingborg og Ærø.

0:000:00