Debat

KL: Vi skal ruste os til at gøre tingene anderledes

DEBAT: Tættere inddragelse og et mere intensivt samarbejde mellem den regionale psykiatri og botilbuddene er vigtige forudsætninger for, at vi kan forebygge volden på botilbuddene. Det skriver Thomas Adelskov (S), formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg.

Thomas Adelskov (S) påpeger, at de eksisterende botilbud også skal styrkes.
Thomas Adelskov (S) påpeger, at de eksisterende botilbud også skal styrkes.
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Adelskov (S)

formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg


De otte indsatsområder, som KL, Danske Regioner og regeringen i fællesskab har peget på for at forebygge vold på botilbuddene, indeholder en række vigtige anbefalinger på tiltag, der bør iværksættes.

Størst opmærksomhed har der været på forslaget om en ny tilbudsform, der skal forebygge vold og drab på landets botilbud. Det er også vigtigt i forhold til den lille gruppe borgere, som har svære psykiske lidelser, og som blandt andet har en udadreagerende adfærd og slås med mange sociale problemer.

Men vi kan ikke nøjes med det. I kommunerne er vi optagede af, at vi også får forbedret forholdene på vores eksisterende botilbud. Vi skal blandt andet styrke kompetencerne til at forebygge vold og forbedre arbejdsmiljøet på botilbuddene. Og samarbejdet mellem den regionale psykiatri og botilbuddene skal intensiveres.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Voldsforebyggelse en del af det pædagogiske arbejde
Medarbejderne på landets botilbud har en stor opgave med at balancere hensynet til borgerne og hensynet til deres egen sikkerhed. Men det er vigtigt at se arbejdet med voldsforebyggelse som en integreret del af det pædagogiske arbejde, der sker til dagligt.

Det handler i høj grad om at arbejde systematisk med borgerens problemstillinger og signaler og om i samarbejde med borgeren at finde ud af, hvad dennes behov er. Det kræver tæt samarbejde med kollegaer om opgaven og opbakning fra ledelsen til de tiltag, der er nødvendige.

I kommunerne er vi optagede af, at vi også får forbedret forholdene på vores eksisterende botilbud. Vi skal blandt andet styrke kompetencerne til at forebygge vold og forbedre arbejdsmiljøet på botilbuddene.

Thomas Adelskov (S), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg

For at forebygge vold er der behov for at sikre et målrettet og systematisk fokus på denne problemstilling på botilbuddene. Centralt i arbejdet står de nationale retningslinjer til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem, der færdiggøres i 2017.

KL støtter arbejdsgruppens anbefaling om, at der iværksættes en særlig implementeringsindsats, eksempelvis et indsatsteam i regi af Socialstyrelsen, der kan gennemføre voldsforebyggende forløb og tilbyde støtte, vejledning og undervisning på botilbud i hele landet.

En sådan indsats skal sikre kompetenceudvikling blandt ledere og medarbejdere på botilbud i forhold til blandt andet voldsforebyggende metoder og sundheds- og psykiatrifaglig viden.

Tættere samarbejde og bedre koordinering
Der er også behov for en bedre koordinering og sammenhæng i indsatsen i forbindelse med borgerens overgang fra den psykiatriske afdeling til et kommunalt botilbud, og generelt når der er tale om borgere, der modtager indsatser i forskellige sektorer.

Det gælder om i højere grad at inddrage de kommunale medarbejdere tidligere i processen, når en borger er indlagt, og om, at psykiatrien i højere grad følger behandlingen, når borgeren er udskrevet fra psykiatrisk sygehus.

Der bliver i de kommende år brug for i stadig stigende grad at udvikle samarbejdet på tværs af kommuner og regioner, så borgerne oplever sammenhængende forløb. Samt at medarbejderne på tværs af sektorer kan bruge hinandens kompetencer til borgerens bedste og til faglig tilfredsstillelse for den enkelte.

Det være sig i forbindelse med udskrivning, men også i forbindelse med den kontinuerte medicinske og terapeutiske behandling. Det gælder borgere med svære problematikker generelt og i særdeleshed borgere, der både har et misbrug og en psykisk lidelse.

Fremme af trivsel for medarbejdere og borgere
Der er ingen tvivl om, at vi på dette område er udfordret af sværhedsgraden af borgernes situation og de faglige, kulturelle og kapacitetsmæssige barrierer, der opleves af mange.

Det udfordrer vores evne til at samarbejde på tværs og til at fastholde et fælles fokus på borgerens mål. Der er ting, som vi er nødt til at gøre anderledes, så hensynet til såvel borgernes bedring og trivsel som medarbejdernes faglige tilfredshed tilgodeses.

Vi skal fremme trivsel for medarbejdere og borgere på botilbud. Det er vores fælles ansvar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Adelskov

Byrådsmedlem (S), Odsherred Kommune, formand, Arbejdsmarkedets Feriefond, bestyrelsesmedlem, Odsherred Forsyning, næstformand, Pensam, Regeringens Ghettorepræsentant









0:000:00