Debat

Socialpædagogerne: Opgaven kræver en indsats ud over regeringens tiltag

DEBAT: Der skal være fokus på ressourcer, udvikling og inddragelse af borgerne på botilbuddene, hvis det står til Socialpædagogernes formand, Benny Andersen. Han påpeger, at indsatsen rækker langt ud over regeringens forslag.

Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Benny Andersen
Formand for Socialpædagogerne

Debatten om voldforebyggelse på vores botilbud og om regeringens forslag til et nyt tilbud er – ligesom de politiske forhandlinger – i fuld gang. Gennem debatten og vores forskellige overvejelser og syn på sagen kommer vi både godt rundt om, men også ind i kernen af, hvordan vi skal behandle nogle af vores mest udsatte borgere. Derfor er det en vigtig debat.

Og derfor er det vigtigt, hvad man kommer frem til i forhandlingerne. For det principielle kan få store konsekvenser for dem, det handler om; psykisk syge med udadreagerende adfærd – og ofte med samtidig misbrug.

Socialpædagogerne er her ikke i tvivl. Magt og tvang er ikke løsningen. For os er det helt centralt med en anerkendende tilgang til mennesker med en psykisk lidelse. En tilgang, der værner om den enkeltes værdighed og frihed - og en tilgang, hvor der er et fokus på ressourcer, udvikling og inddragelse af borgerens ønsker, så der skabes grundlag for en meningsfuld hverdag.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Derfor skal der altid være et stærkt fokus på borgerens retssikkerhed. Uanset borgerens vanskeligheder og adfærd.

Løs de nuværende problemer

Socialpædagogerne mener ikke, at der er behov for en ny tilbudsform. Der er derimod behov for at løse problemerne, der hvor de er.

Men derfor burde forhandlingerne ikke handle om et nyt tilbud, men i stedet om en genoprejsningsplan for vores socialpsykiatriske tilbud, så vi ikke ender med, at det bliver slag i luften.

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne

Og det gør vi ved at opgradere og udbygge det, vi har – og det kræver en investering i området: Bedre og korrekt visitering til rette tilbud. Rette fagligheder og tilstrækkelig kapacitet på botilbud. Tilstrækkelig kapacitet i psykiatrien til indlæggelse og reel færdigbehandling.

En sikring af sektorovergange (eksempelvis med koordinationsplaner) og bedre misbrugsbehandling til dobbeltdiagnosticerede.

Der har i debatten været mange gode eksempler fremme. Eksempelvis Afdeling M i Region Hovedstadens Psykiatri i forhold til dobbeltdiagnosticerede, det socialpsykiatriske botilbud Lindevang i Helsingør i relation til deres voldforebyggende arbejde, og senest har regionsformand Sofie Hæstorp i Politiken – i erkendelse af, at et nyt tilbud ikke er den rette vej – fremhævet bostedet Orion.

Når der fremfindes en række gode eksempler, er det fordi, der her er noget at lære. Rundt omkring i landet er der jo hver dag eksempler på, at det lykkes at imødekomme disse borgeres behov uden at bruge magt og tvang.

Altså at meget udadreagerende borgere er kommet ind på behandlingstilbud med rette faglighed og gennem målrettede metoder og indsatser er kommet i trivsel i en sådan grad, at det ikke er nødvendigt at bruge magt.

Vi skal ændre på noget

Opgaven er også at forebygge, at der kommer 150 nye borgere til, der vil kandidere til regeringens nye tilbud. For hvis vi ikke kvalitativt ændrer noget i vores botilbud, så vil strømmen fortsætte. Så vi har ikke alene et stort ansvar for at give de nuværende den rette indsats, men også at sørge for at give de rette tilbud, så der ikke kommer flere.

Det kommer til at kræve en kæmpe indsats. Og det bliver en indsats, som ligger langt ud over regeringens forslag om nyt tilbud og andre tiltag til forebyggelse af vold.

Og som Socialpædagogerne også har peget på, kommer det til at kræve investeringer.

Men derfor burde forhandlingerne ikke handle om et nyt tilbud, men i stedet om en genoprejsningsplan for vores socialpsykiatriske tilbud, så vi ikke ender med, at det bliver slag i luften.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Andersen

Forbundsformand, Socialpædagogernes Landsforbund, præsident, AIEJI
(Aalborg Katedralskole 1981)

0:000:00