S vil forme kontanthjælpen efter svensk model

KONTANTHJÆLP: Ifølge Socialdemokratiet har kontanthjælpen fjernet sig langt væk fra dets oprindelige idé. Derfor skal loftet fjernes og systemet gentænkes med inspiration fra Sverige. Venstre afviser at ændre det nuværende loft. 

Niels Frederik Rickers

En ydelseskommission bør skele til Sverige, når de efter valget skal gentænke kontanthjælpssystemet.

Sådan lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til en debat torsdag hos Altinget, hvor hun i selskab med folketingskandidaterne Karsten Hønge (SF), Martin Geertsen (V) og Joachim B. Olsen (LA) skulle debattere det omdiskuterede kontanthjælpsloft.

Den socialdemokratiske socialordfører understregede fra start, at hun har kæmpet med ”næb og kløer” for ideen om at få nedsat en kommission, da man, ifølge ordføreren, ikke kan løse problemerne i samfundet ved at gå tilbage til kontanthjælpssystemet under SR-regeringen.

”Der er mange flere nuancer til den her debat end bare at snakke om at skrue op eller ned. Jeg synes, vi skal tilbage til det, der egentlig var den socialpolitiske ide med kontanthjælpen. Den har vi bevæget os for langt væk fra,” lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil.

Jeg synes, vi skal tilbage til det, der egentlig var den socialpolitiske ide med kontanthjælpen. Den har vi bevæget os for langt væk fra.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S)
Socialordfører

S: Kontanthjælpen skal ligne den i Sverige
Hun ser ikke nogen idé i, at man efter valget ”skal give 10.000 kroner mere til familier uden børn”. I stedet stræber hun efter, at en kommission ser på at lave et system, der ligner det svenske, hvor borgere får tildelt kontanthjælp svarende til ”det minimumsbeløb, der skal til for at leve”.

Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil kan sådan et system tilgodese de familier, der lige nu er hårdest ramt af kontanthjælpsloftet, så ”ingen falder for langt ned” og samtidig sørge for, at folk ikke ”får flere kontanter mellem hænderne”, end de ville få ved at være i beskæftigelse.

Derudover afviste hun også argumentet fra både Joachim B. Olsen og Martin Geertsen om, at en afskaffelse af kontanthjælpsloftet vil fjerne folks incitament til at få et arbejde.

”Jeg har aldrig hørt om politikere, der sagde, at det ikke skulle kunne betale sig at arbejde. Det er da også en rimelighedsbetragtning. Man ville føle sig som en idiot, hvis man faktisk kunne få flere penge af at gå derhjemme.”

Læs også

SF ønsker afskaffelse før kommission
SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, lagde hårdt ud med på sarkastisk vis at understrege, at kontanthjælpsloftet på ingen måde kan bruges som redskab til at få folk i beskæftigelse.

”Det har vist sig, at loftet er utrolig effektivt. Det virker jo. Altså hvis målet er at skabe fattigdom. Hvis målet er at få folk i arbejde, virker det nærmest overhovedet ikke,” lød det fra Karsten Hønge, som dermed lagde en klar linje for, hvor han stod over for de blå partiet i debatten.

I forhold til Socialdemokratiets forslag om at nedsætte en ydelseskommission, før man fjerner loftet, medgav Karsten Hønge, at det gav ”god mening” at se på de samlede ydelser.

Han pointerede dog, at det er vigtigt at starte med at fjerne kontanthjælpsloftet først. Derefter er han åben for, at man kan ”sætte nogle mennesker til at arbejde med, hvordan vi får et system, der hænger bedre sammen”.

V ønsker status quo
”Der skal ikke ske noget.”

Sådan lød det lettere lakonisk fra Venstres socialordfører, Martin Geertsen, da han blev spurgt ind til, hvad der skulle ske med kontanthjælpsloftet.

Han understregede, at det ville være ”fuldstændig katastrofalt” for beskæftigelsen at pille i loftet, som det ser ud i dag, da det ville resultere i, at man fjernede folks incitament til at arbejde.

Derudover tilføjede han, at han ser det som én af de ”allerstørste socialpolitiske triumfer”, at en større gruppe mennesker som resultat af kontanthjælpsloftet er gået fra forsørgelse til aktiv beskæftigelse.

”Der er masser af børn, som nu ovre i skolen kan sige, at deres forældre ikke længere er på kontanthjælp, men nu er i beskæftigelse. Det ville være en socialpolitisk katastrofe, hvis der ikke var incitament til at fortsætte den udvikling.”

Dét argument gik dog ikke rent ind hos Karsten Hønge, som betegnede det som en skandale, at V-ordføreren brugte beskrivelsen ”triumf” om et velfærdssamfund ”med 64.500 fattige børn”.

Du kan gense hele paneldebatten her.

Dokumentation

Forventet effekt, da man implementerede kontanthjælpsloftet:

  • 30.000 vil få lavere ydelse
  • 700 fuldtidspersoner flyttes fra passiv forsørgelse til job

Dokumenteret effekt af kontanthjælpsloftet i dag:

  • 28.300 har fået lavere ydelse (gennemsnitligt 1.500 kroner om måneden)
  • 450 fuldtidspersoner er flyttet fra passiv forsørgelse til job.

Kilde: Finansministeriet 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00