Mette Frederiksen vil sikre flere pædagoger i økonomiforhandlinger med KL

NORMERINGER: Socialdemokraternes formand vil fortsat ikke garantere minimumsnormeringer, men lover nu, at flere pædagoger bliver første prioritet i økonomiforhandlingerne med KL. Ikke godt nok, siger Enhedslisten og Radikale.

Minimumsnormeringer er blevet et kæmpe tema i valgkampen, og søndag blev slutspurten sat ind med demonstrationer overalt i landet.

I København var tusindvis af forældre, børn og fagforeningsfolk stimlet sammen på Bertel Thorvaldsens Plads, hvor de i stegende solskin forsøgte at råbe politikerne på Christiansborg op.

På talerstolen havde Sofie Carsten Nielsen (R), Pernille Skipper (EL) og Pia Olsen Dyhr (SF) plantet de efterhånden ikoniske pink solbriller i håret som en klar tilkendegivelse af deres opbakning til kravet om minimumsnormeringer.

Mette Frederiksen (S) nøjedes med T-shirten med sloganet #godtbørneliv og en delvist udstrakt hånd til demonstranterne.

"Jeg kan ikke love, at vi fra den ene dag til den anden kan sikre én voksen til seks børn i børnehaven og én voksen til tre børn i vuggestuen. Men det en diskussion, der langtfra er slut, for målet er vi fuldstændig enige om. Vi har behov for mere tid, og vi har behov for flere voksne," sagde socialdemokraternes formand.

Bliver førsteprioritet i kommuneforhandlinger
Socialdemokraterne går ikke ind for minimumsnormeringer, men Mette Frederiksen åbnede i sidste uge en dør på klem med en forsigtig udmelding om, at hun ikke er "afskrækket af at tale om minimumsnormeringer".

Søndag gik landets måske kommende statsminister dog et skridt videre, da hun talte på Bertel Thorvaldsens Plads.

"Hvis vi efter på onsdag får et nyt politisk flertal, så bliver vores første opgave at lave en aftale med landets kommuner om økonomien til næste år. Øverst på listen over vores krav skal der stå, at der allerede næste år skal ansættes flere pædagoger," sagde Mette Frederiksen.

Både SF, Enhedslisten og Radikale vil presse på for minimumsnormeringer, hvis de skal forhandle regeringsgrundlag med S.

SF har endda gjort det til et ultimativt krav og vil ikke stemme for den første finanslov, hvis ikke der til den tid er kommet sikkerhed for minimumsnormeringer.

EL: Ikke godt nok
Enhedslisten fremhæver også minimumsnormeringer som et af deres vigtigste krav til, hvis de skal bakke op om en kommende socialdemokratisk regering.

Det nye løfte om at sikre flere penge til pædagoger i budgetforhandlingerne med KL er dog ikke nok til at stille partiet tilfreds.

"Det er ikke godt nok. Det har vi prøvet, vi bliver nødt til at implementere minimumsnormeringer. Og så er jeg da med på, at det godt kan tage nogle år, før vi når derop. Men vi bliver nødt til at skabe en bund," siger politisk ordfører Pernille Skipper.

Hun glæder sig dog over, at Mette Frederiksen ser ud til at være ved at bløde op over for det folkelige pres om minimumsnormeringer.

"Det virker rigtig meget til, at de mange aktive pædagoger og forældre har gjort et indtryk. Så jeg håber, at forældrene og pædagogerne fortsætter, også når vi når ind i forhandlingerne med en forhåbentlig ny rød regering. Der er ingen tvivl om, at det for Enhedslisten er noget af det allervigtigste, så jeg håber virkelig, at vi får dem overbevist," siger hun.

BUPL: Pengene skal øremærkes
Radikale har først for nylig slået kursen om og går nu også ind for minimumsnormeringer.

Socialdemokraternes aktuelle udmelding gør dog ikke indtryk på politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen.

"Der skal være en bund under. Det er også derfor, vi har flyttet os. Vi har før prøvet at sætte penge af, og der kom ikke flere pædagoger. Det er blevet værre i daginstitutionerne, og det må vi ikke risikere igen," siger Sofie Carsten Nielsen.

Pædagogernes fagforening, BUPL, anerkender de nye toner fra Mette Frederiksen, men insisterer fortsat på, at minimumsnormeringer er løsningen.

"Hver gang vi får penge til børneområdet, så når de aldrig ud til daginstitutionerne, fordi kommunerne så samtidig sparer med den anden hånd. Så vi er nødt til at have en model, som sikrer, at de penge, som man giver til børneområdet, også bliver øremærket børneområdet," siger formand Elisa Rimpler.

Kommunernes Landsforening har ikke ønsket at kommentere udmeldingen fra Mette Frederiksen.

Forrige artikel Selveje Danmark henter ny formand Selveje Danmark henter ny formand Næste artikel Måling: Flertal af vælgerne vil beholde integrationsydelsen Måling: Flertal af vælgerne vil beholde integrationsydelsen
Børnerådet får ny formand

Børnerådet får ny formand

NYT JOB: Den nuværende formand i Dansk Flygtningehjælp, Agi Csonka, er blevet udpeget som ny formand for Børnerådet. Hun afløser Mette With Hagen på posten.