Styrelse: Kommuner kan mindske unges druk

FOREBYGGELSE: Sundhedsstyrelsen opfordrer kommunerne til at støtte op om de nye skrappere alkohol-regler for unge. De peger på en stribe tiltag, som kommuner kan tage i brug.
Fakta

Den nye lov om alkohol

Fra den 7. marts 2011 kunne unge under 18 år ikke længere købe drikkevarer med mere end 16,5% alkohol i butikkerne.

Loven om salg af alkohol er skærpet for at beskytte unge og hjælpe dem med at udvikle bedre vaner i forbindelse med alkohol. Danske unge er blandt de unge i Europa, der drikker mest - og de drikker ofte meget på én gang. Hvert år kommer 3.000 unge på hospitalet med alkoholforgiftning.

"Unge og alkohol"

Sundhedsstyrelsen har afsat 4 millioner kroner til en særlig pulje for indsatser rettet mod unge og alkohol.

Puljen vedrørende "Unge og alkohol" er finansieret af "Pulje til sundhedsfremmende projekter herunder alkoholkampagner og styrket behandlingsindsats mod alkoholmisbrug ".

Formålet er at understøtte udviklingen af nye forebyggelsesmetoder rettet mod børn og unges alkoholforbrug.


Kilde: Sundhedsstyrelsen
Kommunerne skal arbejde aktivt med at bakke op om den nye lov om salg af alkohol. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. Det sker som en reaktion på, at danske unge stadig har Europa-rekorden i alkoholforbrug.

Derfor peger styrelsen på en række tiltag, som kommunerne kan tage i brug for at sikre, at loven om 18-års aldersgrænsen bliver overholdt.

"Der er jo mulighed for, at kommunerne stiller gratis identifikationskort til rådighed for de unge. Ikke sådan at man sender dem ud til unge, for så kan det hurtigt blive misforstået som et drikkekort, men sådan at de unge kan henvende sig, hvis de vil købe alkohol, og så kan de få et identifikationskort gratis," siger Kit Broholm, specialkonsulent hos Sundhedsstyrelsen, til Altinget.dk.

Kassedamerne skal tage ansvar
Kit Broholm mener desuden, at en indsats imod unges drikkevaner er nødt til at henvende sig til de ansatte i dagligvarebutikkerne.

0:000:00