Voldtægtsanmeldelser kommer ikke for en domstol

OVERGREB: 7 ud af 10 voldtægtsanmeldelser kommer ikke for en domstol. Det viser en ny forskningsrapport.

7 ud af 10 voldtægsanmeldelser kommer ikke for en domstol. Det er konklusionen i en ny rapport, som er et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd, Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet, Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet og Statens Institut for Folkesundhed.

Selvom kvinden har pådraget sig fysiske skader, bliver voldtægtsanmeldelserne også tit afsluttet uden at komme for en domstol. 36 procent af anmeldelserne, hvor kvinden har fysiske skader, kommer for en domstol, viser rapporten.
Skaderne varierer fra overfladiske mærker og rifter til alvorlige skader på kønsdelene, indre blødninger og livstruende skader.

Gerningsmand og offer kender ofte hinanden
I 6 ud af 10 voldtægtssager kender kvinden og manden hinanden i forvejen. Det er dermed den mest almindelige form for voldtægt, og særligt de sager bliver afsluttet uden at komme for en dommer.

Dokumentation

DOKUMENTATION 

  • I undersøgelsens treårige periode anmeldes 1264 voldtægter eller forsøg på voldtægt. Dvs. i gennemsnit 421 anmeldelser om året.

  • Færre end hver femte (19 %) af samtlige anmeldelser ender med en dom for voldtægt. 4 % af sagerne ender med frifindelse.

  • I knap en tredjedel (28 %) af sagerne finder politiet ikke en formodet gerningsmand, og sagerne kommer derfor ikke videre i retssystemet. Knap en tredjedel (32 %) af sagerne bliver sluttet udenretsligt med 'undladelse af påtale' og kommer ikke for en domstol. Knap en tredjedel (30 %) af sagerne kommer for en domstol. Restgruppen af sager bliver sluttet uden sigtelse af manden (10 %), heraf sluttes 2 % af sagerne, fordi den formodede gerningsmand er under den kriminelle lavalder.

  • Langt de fleste kvinder, der anmelder voldtægt har fysiske skader. Færre end 4 ud af 10 anmeldelser af voldtægt (36 %), hvor kvinden har fysiske skader, ender for en domstol.

  • Overfaldsvoldtægtssager har større mulighed for at ende med retssag end kontakt- og partnervoldtægtssager. 63 % af overfaldsvoldtægtssagerne, hvor politiet har sigtet en formodet gerningsmand, kommer for retten, mens kun 42 % af kontaktvoldtægtssagerne og 54 % af partnervoldtægtssagerne kommer for en domstol.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00