Morten Dahlin
 svarer 
Mattias Tesfaye

Morten Dahlin (V) og Marcus Knuth (K) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, om teknisk bistand til ændringsforslag med bemærkninger m.v.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 180, Spørgsmål 4
Vil ministeren yde teknisk bistand til ændringsforslag med bemærkninger, der sikrer, at personer optaget på L 41 og L 180 og som skal deltage i en grundlovsceremoni, skal udveksle håndtryk med en myndighedsperson?

Svar fra tirsdag den 19. maj 2020
Regeringen ønsker ikke at tilbagerulle kravet om håndtryk ved ceremonierne.

I lyset af den nuværende situation med coronavirus/Covid-19 vurderede regeringen imidlertid forud for fremsættelsen af L 180 om indfødsrets meddelelse, at kravet om håndtryk i forbindelse med deltagelse i grundlovsceremoni burde suspenderes midlertidigt.

Årsagen til dette var, at sundhedsmyndighederne anbefaler, at man ikke giver hånd, og at man holder afstand. Det er regeringens holdning, at det ikke er rimeligt, at folk på grund af den nuværende ekstraordinære situation skal vente på ubestemt tid på at blive danske statsborgere.

Regeringen kan derfor ikke støtte ændringsforslaget.

Nedenfor er anført et ændringsforslag med det indhold, som spørgeren beder om. 19. maj 2020 Udlændinge- og Integrationsministeriet Indfødsret Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2020 - 7263 1255856 Ændringsforslag til Forslag til Lov om indfødsrets meddelelse (L 180) f […]:

indsættes efter »demokrati« ordene: », og udveksler et håndtryk med en eller flere repræsentanter for kommunalbestyrelsen«.

[Indførsel af krav om håndtryk]

Til § 4 2) aragraffen udgår [Udeladelse af regler om suspension af håndtrykskrav]

Bemærkninger Til nr. 1 Med ændringsforslaget foreslås det at indføre et krav om, at ansøger som betingelse for erhvervelse af dansk indfødsret i forbindelse med deltagelse i en grundlovsceremoni skal udveksle et håndtryk med en eller flere repræsentanter for kommunalbestyrelsen.

Kravet om håndtryk er tilsvarende blevet stillet overfor de ansøgere, der har fået deres ansøgning om dansk indfødsret behandlet efter cirkulæreskrivelse nr. 9779 af 14. september 2018, og som har været optaget på love om indfødsrets meddelelse siden ikrafttræden af denne cirkulæreskrivelse.

Til nr. 2 Med ændringsforslaget foreslås det, at den forslåede suspension af kravet om håndtryk for de personer, som er omfattet af § 3, stk. 1, i lov nr. 1553 af 27. december 2019 om indfødsrets meddelelse, og som endnu ikke har deltaget i en grundlovsceremoni, udgår.

Mattias Tesfaye / Louise Hauberg Wilhelmsen Side
0:000:00