Bertel Haarder
 svarer 
Astrid Krag

Bertel Haarder (V) spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, om, at adgangen for færinger til at få dansk personnummer udstrækkes til borgere fra andre nordiske lande, der har tilsvarende behov for at få dansk personnummer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 14, Spørgsmål 1
Vil der være noget i vejen for, at adgangen for færinger til at få dansk personnummer udstrækkes til borgere fra andre nordiske lande, der har tilsvarende behov for at få dansk personnummer, i givet fald tildelt på den danske ambassade i det pågældende land?

Det er et stort fremskridt, at færinger nu kan få dansk personnummer. Det letter livet for de mange, der tager til Danmark og arbejder eller bosætter sig. Men behovet er ganske det samme for de svenskere, nordmænd, finner, islændinge og ålændinge, der har samme behov som færingerne. Det samlede antal, der vil benytte sig af en sådan ordning, vil antagelig ikke være mere end et par gange antallet af færinger, der kommer til at benytte sig af ordningen, idet det kun er en meget beskeden del af befolkningerne, der vil gøre det, medens det drejer sig om en meget stor del af den færøske befolkning. Hvad der kan lade sig gøre for færinger, må også kunne lade sig gøre for andre nordboer.

Svar fra fredag den 13. november 2020
”Vil der være noget i vejen for, at adgangen for færinger til at få dansk personnummer udstrækkes til borgere fra andre nordiske lande, der har tilsvarende behov for at få dansk personnummer, i givet fald tildelt på den danske ambassade i det pågældende land? Det er et stort fremskridt, at færinger nu kan få dansk personnummer. Det letter livet for de mange, der tager til Danmark og arbejder eller bosætter sig. Men behovet er ganske det samme for de svenskere, nordmænd, finner, islændinge og ålændinge, der har samme behov som færingerne. Det samlede antal, der vil benytte sig af en sådan ordning, vil antagelig ikke være mere end et par gange antallet af færinger, der kommer til at benytte sig af ordningen, idet det kun er en meget beskeden del af befolkningerne, der vil gøre det, medens det drejer sig om en meget stor del af den færøske befolkning. Hvad der kan lade sig gøre for færinger, må også kunne lade sig gøre for andre nordboer.” Svar:

Under arbejdet med imødekommelsen af det færøske ønske om adgang til at få tildelt et personnummer på Færøerne er det vurderet, at det ikke rejser EU-retlige spørgsmål om diskrimination at tildele danske statsborgere på Færøerne en generel adgang til at få tildelt et administrativt personnummer, idet der er tale om en intern regulering af danske statsborgeres adgang til personnummer inden for Rigsfællesskabet.

Det er i den forbindelse overvejet, om det vil være muligt at udbrede adgangen til andre personer bosat på Færøerne end danske statsborgere. Det er imidlertid vurderet, at det kan rejse spørgsmål om diskrimination efter EU-retten at udbrede den generelle adgang til administrative personnumre til andre grupper, der er bosat på Færøerne, end danske statsborgere.

Samme forhold vil gøre sig gældende ved eventuelle overvejelser om en generel adgang til tildeling af administrative personnumre til nordiske statsborgere bosat uden for riget.

Jeg kan dog oplyse, at nordiske statsborgere stadig har mulighed for at få tildelt et administrativt personnummer, hvis en dansk myndighed har adgang til at tildele dette i forbindelse med myndighedens sagsbehandling.
0:000:00