svarer 
Astrid Krag

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, om problematikken ved færingers benyttelse af det nye CPR-nummer, hvis de ikke også får adgang til NemID

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 14, Spørgsmål 5
Færinger bliver i et omfang begrænset i at kunne benytte det nye CPR-nummer, hvis de ikke også får adgang til NemID. Det forstås dog, at der vil gå et år eller mere før færingerne får denne adgang, da de skal vente til MitID har erstattet NemID. Vil ministeren i den forbindelse svare på følgende:

– Er ministeren bekendt med problematikken, – hvilke muligheder ser ministeren for at fremskynde færingers mulighed for at få MitID/NemID og dermed kunne få glæde af de nye CPR-numre, – kan der eventuelt etableres en overgangsordning, hvor færinger kan søge NemID på tilsvarende vis som udlandsdanskere, – vil problematikken kunne fjernes ved et ændringsforslag, og vil ministeren i så fald stille et sådant ændringsforslag?

Svar fra onsdag den 25. november 2020
”Færinger bliver i et omfang begrænset i at kunne benytte det nye CPR-nummer, hvis de ikke også får adgang til NemID. Det forstås dog, at der vil gå et år eller mere før færingerne får denne adgang, da de skal vente til MitID har erstattet NemID. Vil ministeren i den forbindelse svare på følgende:

– Er ministeren bekendt med problematikken, – hvilke muligheder ser ministeren for at fremskynde færingers mulighed for at få MitID/NemID og dermed kunne få glæde af de nye CPR-numre, – kan der eventuelt etableres en overgangsordning, hvor færinger kan søge NemID på tilsvarende vis som udlandsdanskere, – vil problematikken kunne fjernes ved et ændringsforslag, og vil ministeren i så fald stille et sådant ændringsforslag?” Svar:

Jeg kan indledningsvist oplyse, at udstedelse af NemID er reguleret i lov nr. 439 af 8. maj 2018 om udstedelse af NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer og til medarbejdere i juridiske personer (Lov om NemID), som hører under Finansministeriet. Udstedelse af NemID kan således ikke reguleres i CPR-loven, som L 14 vedrører.

Under arbejdet med at afskaffe grænsehindringer inden for rigsfælleskabet har der fra færøsk side været fremsat ønske om, at der skal være en generel adgang for færinger (danske statsborgere bosiddende på Færøerne) til at få tildelt et dansk personnummer.

Baggrunden herfor er bl.a., at dansk personnummer er en forudsætning for at få udstedt dansk elektronisk ID, pt. NemID.

Som anført i L 14 blev det oprindeligt vurderet, at Rigsombudsmanden på Færøerne først fra indførelsen af MitID medio 2021 skulle være egentlig registreringsmyndighed (Registration Authority, RA-myndighed) på Færøerne og varetage opgaven som udsteder af MitID på Færøerne. I perioden frem dertil skulle Rigsombudsmanden på Færøerne fortsætte med at udlevere midlertidige adgangskoder til de personer, der har ansøgt om NemID online via selvbetjening på NemID.nu.

Det er imidlertid efterfølgende blevet afklaret, at det ikke er muligt at ansøge online om NemID med et administrativt personnummer.

På baggrund heraf arbejdes der nu på en løsning, hvor Rigsombudsmanden på Færøerne, forud for indførelsen af adgang til udstedelse af MitID, bliver RA-myndighed og dermed kan udstede NemID på Færøerne, herunder til personer, der har et administrativt personnummer. Det forventes, at det vil være muligt at udstede NemID på Færøerne i starten af 2021.

Jeg kan tilføje, at svaret samtidig besvarer spørgsmål, som stedfortrædende MF Magnus Rasmussen (SP) stillede til statsministeren under den udvidede spørgetime den 10. november 2020, hvor statsministeren stillede i udsigt at vende tilbage med svar.
0:000:00