Danske Regioner inviterer Dansk Sygeplejeråd på dialogkaffe efter flere ugers konflikt
Et “gensidigt orienteringsmøde” skal bryde isen efter otte ugers stirrekonkurrence mellem Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd (DSR). Chefforhandler Anders Kühnau fastslår, at der ikke er tale om en forhandling, mens DSR denne uge har udvidet strejkeudtaget for femte gang.
Martin Mauricio
ForsideredaktørDanske Regioner gør onsdag morgen et forsøg på at genoptage den dialog med Dansk Sygeplejeråd (DSR), som ellers har været sat på en kølig pause, siden sygeplejerskerne 19. juni indledte deres strejke.
Der er ifølge en pressemeddelelse fra regionerne tale om “et gensidigt orienteringsmøde”, hvor Danske Regioner håber at blive klogere på sygeplejerskernes ønsker, efter medlemmerne af DSR to gange har stemt nej til en aftale.
"Der er ikke tale om en forhandling – der er tale om et møde, hvor vi kan lytte til hinanden og forhåbentlig blive klogere på, om der kan findes en realistisk vej videre ved overenskomstbordet,” udtaler Anders Kühnau (S), der er chefforhandler for Danske Regioner og formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn.
LÆS OGSÅ: Professor: Sygeplejerskernes konflikt har endnu ikke ramt et kritisk punkt
Regioner efterlyser realisme
DSR-formand Grete Christensen udtalte i sidste uge til Altinget, at det i sygeplejerskernes øjne er arbejdsgiversiden, herunder Danske Regioner, og politikerne, der bør tage initiativ til at genoptage dialogen mellem parterne.
"Vi har den opfattelse, at det er os, der har spillet bolden hen på deres banehalvdel ved at lave strejken. Det er dem, der bør komme med et bud på, hvordan vi kan få sygeplejerskerne tilbage til arbejdet,” lød det fredag fra Grete Christensen.
Dansk Sygeplejeråd har takket ja til invitationen, men ifølge chefforhandler Anders Kühnau har begge parter et ansvar for at bringe konflikten til ophør.
"Der kommer ikke noget forhandlingsudspil fra os på mødet, for det er svært at se en løsning efter to nedstemte aftaler. Men vi håber, at DSR kan se en realistisk vej frem," udtaler han i pressemeddelelsen.
Orienteringsmødet afholdes onsdag morgen hos Danske Regioner på Dampfærgevej i København.
“Vi ser frem til et konstruktivt udspil fra regionerne om, hvordan de skal få sygeplejerskerne tilbage på arbejdet. Tak fordi i griber bolden” siger @GreteGc #dkpol @politikdr @tv2breaking https://t.co/XJc77HslWX
— Dansk Sygeplejeråd (@Sygeplejeraadet) August 9, 2021
Strejke udvides for femte gang
Selvom parterne går efter at genoptage dialogen, betyder det imidlertid ikke, at konflikten er sat i bero. DSR oplyser nemlig i en pressemeddelelse mandag, at yderligere 281 sygeplejersker vil blive udtaget til strejke fra 7. september. Dermed udvides strejkeudtaget for femte gang.
"Det kommer uundgåeligt til at give en masse gener og utryghed for borgere og patienter, og det har vi det som sygeplejersker dårligt med. Men det skal åbenbart gøre ondt på borgerne, før arbejdsgivere og politikere begynder at lytte. Det synes jeg er utroligt," udtaler formand Grete Christensen i den forbindelse.
Det nye strejkeudtag vil ramme Region Syddanmark, Region Midt og Region Hovedstaden, mens Region Nordjylland og Region Sjælland går fri i denne omgang. Sygeplejerskerne, der udtages til strejke, varetager primært opgaver inden for det kirurgiske område, øjenområdet og i koordinationen mellem sygehuse og kommuner.
Artiklen er opdateret tirsdag med tidspunkt for mødet.