Debat

Regionrådsformand: Når du ringer 112, er det ikke kun vigtigt med hurtig responstid

Det præhospitale område anno 2022 er meget mere end responstider og handler i langt højere grad om at sikre, at de rette kompetencer er til stede til rette tid, skriver regionsrådsformand Mads Duedahl. 

Der er brug for konkrete initiativer, som sikrer bedst mulig ressourceanvendelse og optimerer flowet af patienterne til akutmodtagelserne, skriver Mads Duedahl (V).
Der er brug for konkrete initiativer, som sikrer bedst mulig ressourceanvendelse og optimerer flowet af patienterne til akutmodtagelserne, skriver Mads Duedahl (V).Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Mads Duedahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alle regioner har i 2021 skullet håndtere en kedelig kombination: En markant stigning i antallet af 112-opkald kombineret med personalemangel i ambulanceberedskabet.

Årsagerne til sidstnævnte varierer fra region til region, men konsekvensen er den samme: Personalemangel er lig med færre ambulancer i beredskabet. Konsekvensen kan aflæses i responstiderne.

Temadebat

Hvordan håndterer vi presset på det præhospitale område?

Mængden af 112-opkald stiger, og det samme gør manglen på ambulancereddere.

Men hvordan kan politikere og ledelser lette presset? Og kan de gøre det uden, at det går ud over kvaliteten?

De spørgsmål stiller Altinget Sundhed i en ny temadebat, hvor politikere, eksperter og sundhedsaktører fra det præhospitale område vil diskutere, hvilke konkrete udfordringer der plager området, og hvor potentialet er i forhold til eksempelvis at forhindre unødvendige indlæggelser.

Du kan se det fulde debatpanel her.

Hvis du er interesseret i at deltage i debatten, skal du sende din henvendelse til Mette Grube Condrup på [email protected] for at aftale nærmere.

1. april 2022 starter en ny præhospital virkelighed i Region Nordjylland. En virkelighed hvor ambulanceberedskabet delvis hjemtages af regionen, delvis overtages af PreMed.

Denne nye virkelighed ændrer desværre ikke på de strukturelle faktorer, der påvirker driften af det præhospitale område: Befolkningen bliver ikke mindre syge, og antallet af ældre, multisyge medborgere, der har brug for præhospital assistance, afgøres ikke af hvem, der bemander ambulancerne.

Den strukturelle udfordring på det præhospitale arbejdsmarked forsvinder heller ikke som dug for solen, blot fordi opgaverne skifter hænder.

Et stort aktiv i fremtidens sundhedsvæsen

Hvad angår den øgede efterspørgsel på præhospitale ydelser generelt og via 112-systemet, så er der fortsat behov for løbende forventningsafstemning med befolkningen. Det rækker dog ikke alene. Ændringer i sygdomsmønstre og øget komorbiditet er kommet for at blive.

Der er brug for konkrete initiativer, som sikrer bedst mulig ressourceanvendelse og optimerer flowet af patienterne til akutmodtagelserne.

Ændringer i sygdomsmønstre og øget komorbiditet er kommet for at blive

Mads Duedahl (V)
Regionsrådsformand, Region Nordjylland

Det præhospitale område har potentiale til at blive et stort aktiv i indretningen af fremtidens sundhedsvæsen. Det er heldigvis også bemærket i Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger for den akutte indsats, og regionerne har allerede grebet bolden.

Bedre udnyttelse af ressourcerne og flowstyring

I Region Nordjylland understøttes driften blandt andet af konkrete digitale initiativer. Vi har etableret videolink til indringer og bruger kunstig intelligens som beslutningsstøtteværktøjer i AMK-vagtcentralen. Tilsvarende bruger vi vores paramedicinere som fremskudt visitation i de akutte situationer, ligesom regionens akutlægebiler sikrer tilstedeværelse af speciallægekompetencer på højt fagligt niveau.

AMK-vagtcentralen er entydigt kontaktpunkt, når almen praksis og vagtlæge skal indlægge patienten akut på de nordjyske hospitaler.

Læs også

Disse initiativer sigter alle efter bedre udnyttelse af de præhospitale ressourcer og bedre flowstyring til hospitalerne. I 2022 går vi skridtet videre og indleder samarbejde med fire nordjyske kommuner.

Her vil paramedicinerne indgå i et fagligt fællesskab med kommunernes akutte setup. Stærke faglige kompetencer mødes direkte ved patienten og sikrer den bedste løsning for patienten. Derudover reduceres antallet af uhensigtsmæssige indlæggelser og unødvendige ambulanceture, og akutmodtagelserne oplever færre svingdørspatienter.

Rekruttering skal have et fremtidsaspekt

Hvad med manglen på personale? I de kommende år har arbejdsmarkedets parter en fælles opgave med at sikre arbejdskraften på det præhospitale område.

Dette meget gerne i aftalte, formelle rammer og strukturer, der sikrer, at det præhospitale arbejdsmarked og fagområde fortsætter sin positive udvikling som et sundhedsfagligt fagområde i vækst - til gavn for patienter og det samlede akutte sundhedstilbud.

Region Nordjylland har derfor også fuldt fokus på at sikre attraktive, præhospitale arbejdspladser, der både fastholder og tiltrækker. Og vi forventer at øge elevoptaget på området.

For heldigvis oplever vi fortsat en stor interesse for at blive ambulancebehandlerelev. På det præhospitale område skal vi stadig rekruttere primært med henblik på bemanding af ambulanceberedskaber. Men når vi rekrutterer, skal vi også tænke på fremtiden.

En præhospital karrierevej bør ikke nødvendigvis stoppe i ambulancen eller paramedicinerbilen

Mads Duedahl (V)
Regionsrådsformand, Region Nordjylland

En præhospital karrierevej bør ikke nødvendigvis stoppe i ambulancen eller paramedicinerbilen. Kompetencerne skal kunne virke i både offentligt og privat regi og kunne bevæge sig på tværs af sygehusvæsenet, id på hospitalerne og ud i kommunerne.

Gentænk kvalitetsparametrene 

Rejsen ind i det sundhedsfaglige område er godt i gang. I den fortsatte udvikling af det præhospitale område skal der nu bygges flere broer til resten af sundhedsvæsenet, som også har strukturelle udfordringer med arbejdskraften. Siloer skal nedbrydes, og synergier med et presset sundhedsvæsen skal forfølges.

Det bliver interessant at følge, om hjemtagningen af store dele af det præhospitale beredskab i alle fem regioner også bliver en anledning til at introducere de præhospitale kompetencer til andre dele af det samarbejdende sundhedsvæsen.

Udviklingen giver også anledning til at gentænke, hvilke kvalitetsparametre, vi lægger nedover den præhospitale indsats. Responstiderne på en ambulance er vigtige og et tryghedsskabende pejlemærke for borgerne. Dem skal der leveres på.

Det præhospitale område anno 2022 er dog meget mere end responstider og handler i langt højere grad om at sikre, at de rette kompetencer er til stede til rette tid. Ambulancer vil fortsat være kernen i det præhospitale beredskab, men det præhospitale område er langt fra i alle tilfælde lig med en ambulance med to ambulancebehandlere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00