Debat

Faglærte talenter skaber også vækst

DEBAT: Erhvervsskolerne skal fokusere på de talentfulde unge, for de er fremtidens vækstkatalysator. Vi skal skele mindre til 95-procents-målet og i stedet sikre en robust indsats for talenterne, skriver DI, Dansk Metal og Herningsholm Erhvervsskole i et samlet debatindlæg.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af direktør John Egebjerg, Herningsholm Erhvervsskole,
forbundssekretær Per Paaskesen, Dansk Metal og
erhvervsuddannelseschef Flemming Larsen, DI

Faglærte er kernearbejdskraft i danske virksomheder. Ofte hører man, at Danmark skal leve af viden og udvikling, mens produktionen er noget, vi iværksætter på et samlebånd i Kina. Det er en illusion. Produktion og vidensproduktion hænger uløseligt sammen. Det er derfor godt, at Vækstforum på sit møde den 21. januar har erhvervsuddannelserne på dagsordenen.

Vi skal på alle niveauer være bedre end dem, vi konkurrerer med. De sidste 10-15 år har den sociale dagsorden fyldt meget. Målsætningen om, at 95 procent af en årgang skal have en ungdomsuddannelse, er en af dem. Det er udmærket med en indsats på dette felt, men vi risikerer at sakke bagud i forhold til vores konkurrenter, hvis der ikke sker en mere robust indsats for talenterne.

DI har i en undersøgelse dokumenteret, at op mod 20 procent af dem, der overvejer at forlade erhvervsuddannelserne, gør det af kedsomhed og mangel på udfordring.

Det harmonerer markant dårligt med virkeligheden for de virksomheder, som er teknologisk tunge og agerer i en global konkurrence. Spørger man virksomhederne, er en af de alvorligste bekymringer for erhvervsuddannelserne, at de mister såvel prestige og relevans.

Tab på to millioner per tabt faglært
Der er brug for talentfulde unge. Tilbud, der er attraktive for de unge og brugbare for virksomhederne, er helt afgørende for at udbygge konkurrencekraften. Vi står med en eksplosiv cocktail, hvor virksomhederne ikke kan se relevansen, og hvor de unge ikke kan se det attraktive i erhvervsuddannelserne. Der er risiko for færre uddannelsesaftaler og for at tabe et økonomisk afkast for hver ny faglært på op mod 2 mio. kr.

Der er behov for, at erhvervsuddannelserne kommer op i gear.

Nu foreligger også de første resultater af det eksperiment, som DI har udviklet sammen med Industriens Fond og som gennemføres i samarbejde med blandt andre Dansk Metal og fire udvalgte erhvervsskoler. Eksperimentet betegnes som "Centres of Excellence".

Fire konkrete forslag
Der er en uudnyttet talentmasse i erhvervsuddannelserne, som vi ikke har råd til at miste. Vi foreslår derfor:

· At skabe mulighed for særlige spor for unge, der kan og vil lidt mere

· At disse forløb udbydes på et på mindre et antal skoler over hele landet

· At der kan være særlige adgangskrav

· At der skabes økonomisk grundlag for dette

Det er en glæde at Industriens Fond har valgt at engagere sig i projektet om Centres of Excellence. Det er afgørende at vi så hurtigt som mulig får gjort det ekstraordinære til det normale. Vi har behov for en ny platform for at udvikle uddannelser, der tager afsæt i den nye virkelighed.

Sådanne tiltag vil være godt nyt for de unge, for virksomhederne og for væksten i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Larsen

Professor, Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1992)

Per Anker Hansen

Direktør, Prins Henriks Skoles Ejendomsfond, fhv. vicedirektør, Folketinget
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 1981)

0:000:00