Hvem stemmer på Liberal Alliance? Her er partiets typiske vælger

Partileder Alex Vanopslagh og co. har de seneste måneder haft politisk medvind i meningsmålingerne. Men hvilke vælgere gemmer sig bag den stærke opbakning? Altinget dykker ned i tallene.

Liberal Alliance har godt fat i de unge. Mere end halvdelen partiets vælgere under 40 år, hvorimod kun 18 procent af vælgerne er 60 år eller mere.
Liberal Alliance har godt fat i de unge. Mere end halvdelen partiets vælgere under 40 år, hvorimod kun 18 procent af vælgerne er 60 år eller mere.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Martha Nybroe

En flok unge mænd fra de liberale erhverv, der går i lyseblå skjorter og drømmer om topskattelettelser.

Sådan vil mange måske karikere en typisk Liberal Alliances vælgere, hvis de blev spurgt.  

Men holder fordommene? Er det en ren ungdomsbande? Og findes der liberale kvinder?

Altinget er dykket ned i den seneste analyse af partiernes vælgerprofiler, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har udarbejdet.

Læs med og bliv klogere på, hvem der egentlig stemmer Liberal Alliance, der lørdag afholder partiets årlige landsmøde i weekenden i Tivoli Congress Center.

Læs også

LA har fat i de unge

Over en tredjedel af Liberal Alliances vælgere er unge i aldersgruppen 18-29 år. Generelt er mere end halvdelen af partiets vælgere under 40 år, hvorimod kun 18 procent af vælgerne er 60 år eller mere.

... og i mændene

To tredjedele af Liberal Alliances vælgere er mænd. Og det gør dem til det parti i Folketinget med klart flest mandlige vælgere. 

Tjener generelt godt

Liberal Alliances vælgere tjener generelt mere end gennemsnittet af befolkningen. Vælgerne er nemlig overrepræsenteret i de rigeste indkomstgrupper og underrepræsenteret i de fattigste – med undtagelsen af den allerfattigste gruppe, hvilket højst sandsynligt skyldes partiets meget unge vælgerbase.

Mens 13 procent af den adspurgte andel af den danske befolkning tjener over 600.00 kroner, og dermed skal betale topskat, er det en langt større andel af Liberal Alliances vælgere – hele 21,5 procent – der punger ud til den helt dyre skatteregning. 

Få pensionister og flere studerende

Liberal Alliances vælgere adskiller sig fra den generelle befolkning på jobmarkedet med langt færre pensionister og mange flere studerende end gennemsnittet af danskere – og en større andel, der er i arbejde.

For mens 47 procent af de adspurgte er enten arbejdsløse, studerende eller pensionister, er det kun 31,3 procent af Liberal Alliances vælgere, der er i den gruppe.

Derudover er de oftere ansat i højere funktionærstillinger end den gennemsnitlige dansker. 

Har en kort videregående uddannelse

Vælgerne hos Liberal Alliance har oftere en kort videregående uddannelse, en gymnasial uddannelse og lidt oftere en lang videregående uddannelse end andre vælgere. Derudover er LA det blå parti, der har færrest vælgere med en erhvervsfaglig baggrund. 

Bor i deres egen bolig

Der er flere af Liberal Alliances vælgere, der bor i en ejerbolig, end i hele befolkningen. Samtidigt er der færre af dem, der bor i en andelsbolig.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00