Alternativet vil befri folkeskolen

UDSPIL: Folkeskolerne skal gøres fri af kommunernes stramme tøjler og bureaukratiske krav og selv tage styringen, lyder det i nyt skoleudspil fra Alternativet, der vil "tilbage til respekten for faget".

Alternativets Carolina Magdalene Maier vil gøre folkeskolen fri af kommunernes stramme tøjler.
Alternativets Carolina Magdalene Maier vil gøre folkeskolen fri af kommunernes stramme tøjler.Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk
Erik Bjørn Møller

Vi er så totalt forhippede på, at vi bare skal op og bone helt vildt ud på de faglige parametre, og der er ikke nogen, der tør spørge, hvorfor er det egentlig så vigtigt.

Carolina Magdalene Maier
Undervisningsordfører for Alternativet

I et nyt opgør med de omdiskuterede krav om elevplaner, læringsmålstyret undervisning og nationale tests spiller Alternativet nu ud med et nyt skoleudspil, der vil fratage især kommunerne væsentlige beføjelser over for landets knap 1.300 folkeskoler.

Skolerne skal gøres fri af centralisering, kontrol og stram målstyring og i stedet have langt mere lokal selvbestemmelse og frihed til selv at bestemme og fastlægge skolens rammer og dagligdag – også for eksempel skoledagens længde, hedder det i udspillet.

Til gengæld skal skolebestyrelserne spille en tungere rolle, hvorfor bestyrelserne skal sammensættes bredere end i dag – med både repræsentanter for skoleledere, lærere, pædagoger, elever, forældre og det lokale forenings- og erhvervsliv.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00