Debat

Uddannelsesudvalg: Den grønne omstilling lykkes kun, hvis det merkantile område indtænkes

Myndigheder og beslutningstagere skal have en større forståelse for, at alle aktører skal indtænkes i den grønne omstilling. Der har de merkantile arbejdsfunktioner tre vigtige funktioner, skriver Casper Burlin og Gitte Brückner, henholdsvis formand og næstformand for efteruddannelsesudvalget HAKL.

De merkantile arbejdsfunktioner vejleder danske forbrugere og kunder i forbindelse med salg og indkøb for en større indsigt i bæredygtigt forbrug for et reduceret klimaaftryk, skriver Casper Burlin og Gitte Brückner.
De merkantile arbejdsfunktioner vejleder danske forbrugere og kunder i forbindelse med salg og indkøb for en større indsigt i bæredygtigt forbrug for et reduceret klimaaftryk, skriver Casper Burlin og Gitte Brückner.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Casper Burlin
Gitte Brückner
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Aftalen om pulje til grøn efteruddannelse og opkvalificering indeholder mange gode elementer, men også flere blinde vinkler. Politikerne bør se mere helhedsorienteret og nuanceret på, hvad der skal til på uddannelsesområdet for at understøtte den grønne omstilling.

For eksempel er hele det merkantile efteruddannelsesområde (salg, indkøb, logistik, økonomi, HR og administration) slet ikke prioriteret i puljen, der skal understøtte lokale indsatser, aktiviteter og projekter i forhold til grøn omstilling.

Den grønne omstilling lykkes kun, hvis også det merkantile område indtænkes. Det er handel, der binder industri, produktion og service sammen med kunderne – og kunderne er dem, der skal flytte samfundet i retning af et mere bæredygtigt samfund.

Det er derfor vigtigt at myndigheder og beslutningstagere får en større forståelse for, at alle aktører skal indtænkes i den grønne omstilling, når der orkestreres uddannelsesrettede grønne initiativer.

Hvis den grønne omstilling skal være levedygtig og et helhjertet nationalt fokusområde, skal det ikke være projektdrevet og ligge i egne "afdelinger", men være en naturlig og integreret del af hele uddannelsesområdet.

Tre vigtige funktioner i den grønne omstilling

Man kan ikke tale om, at bæredygtighed kun er drevet af iværksættere og nye teknologier. Nej, det er et helt nationalt forretningssystem, der skal trække i samme retning for at får den grønne omstilling på rette vej. De merkantile arbejdsfunktioner har tre vigtige funktioner i den grønne omstilling.

De vejleder danske forbrugere og kunder i forbindelse med salg og indkøb for en større indsigt i bæredygtigt forbrug for et reduceret klimaaftryk. De bidrager til implementering af cirkulære forretningsmodeller, der kræver et paradigmeskift i forbrug og produktion i hele værdikæden.

Og så deltager de i udvikling af strukturer til dokumentation og indhentning af data på produkter, service- og reparationsordninger, deleordninger, leasing, miljøkrav, CO2-aftryk, indsamling af ressourcer og genanvendelse, mærkningsordninger og certificeringer i virksomhederne.

Viden skal bredes ud

Arbejdsfunktionerne inden for salg, indkøb, handel, logistik med videre skal være en integreret del af de nye praksisser i forbindelse med bæredygtighed og grøn omstilling.

Det er vigtigt, at ressourcer, viden og kompetencer ikke centreres på enkelte lokationer og skoler med særstatus.

Casper Burlin og Gitte Brückner
Hhv. formand og næstformand, HAKL

Det gælder også de kompetencekrav, som stilles til både medarbejdere inden for salg, indkøb og logistik, økonomi, HR og administration i private såvel som offentlige virksomheder.

Myndigheder og beslutningstagere bør anerkende vigtigheden af, at alle AMU- og erhvervsskoler er kvalificerede til at understøtte bæredygtighed og den grønne omstilling i samfund og virksomheder – gennem opdateret udstyr, moderne undervisningsmaterialer og kvalificerede undervisere.

Det er vigtigt, at ressourcer, viden og kompetencer ikke centreres på enkelte lokationer og skoler med særstatus. Viden om bæredygtighed og grøn omstilling skal derimod bredes ud, så alle kan bidrage og sætte den grønne omstilling højt på dagsorden i efter- og videreuddannelse. Til glæde for virksomheder og medarbejdere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00