Debat

”FGU og ungeindsatsen er intet quick fix”

DEBAT: Der er mange perspektiver, som skal inddrages og tages hensyn til i en koordinerende indsats som FGU. Derfor kan resultaterne heller ikke måles med det samme, skriver Rikke Ørnberg fra FGU Aalborg.

Det er vigtigt, at de professionelle aktører i unges liv forstår, hvor betydningsfuldt det er, når et team af
kompetente mennesker guider og støtter et ungt menneske hen imod at udvikle og
forstå sig selv og samfundet, mener Rikke Ørnberg fra FGU Aalborg. (Arkiv)
Det er vigtigt, at de professionelle aktører i unges liv forstår, hvor betydningsfuldt det er, når et team af kompetente mennesker guider og støtter et ungt menneske hen imod at udvikle og forstå sig selv og samfundet, mener Rikke Ørnberg fra FGU Aalborg. (Arkiv)Foto: Lars Helsinghof / Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rikke Ørnberg
Rektor, FGU Aalborg

FVU, KUU, OBU, AVU, STU, UU, SPS, EGU, PGU …

Der findes mange forkortelser i den verden, jeg netop er trådt ind i som rektor for FGU Aalborg.

Og mon ikke mange andre end jeg kløjs lidt i, hvilke forkortelser der fører den rigtige vej, når man som ungt menneske ikke lige er helt klar på egne ønsker, kompetencer eller mål for uddannelse og job.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Derfor er jeg fuldstændig vild med undervisningsministeriets lancering af FGU og den kommunale ungeindsats, der i et samlet greb bliver en koordineret indsats: en indgang og en tydelig hovedvej at følge.

Indsatsen er svær
Den koordinerede indsats skal styrke de unges mulighed for at lykkes med at blive uddannelsesparate eller klar til arbejdsmarkedet og mestre eget liv.

FGU og ungeindsatsen er intet quick fix, hvor resultaterne af alles anstrengelser måles i morgen og mærkes på søndag.

Rikke Ørnberg
Rektor, FGU Aalborg

Målgruppen af unge for FGU har brug for koordinerede indsatser, hvor professionelle aktører i unges liv forstår, hvor betydningsfuldt det er, når et team af kompetente mennesker guider og støtter et ungt menneske hen imod at udvikle og forstå sig selv og det samfund, man er en del af og skal tage ansvar i.

FGU og ungeindsatsen er intet quick fix, hvor resultaterne af alles anstrengelser måles i morgen og mærkes på søndag.

Koordinerede indsatser er svære, fordi der er mange perspektiver, der skal inddrages og tages hensyn til. Der er mange vaner, følelser men også økonomiske udfordringer, som kan spænde ben for det rigtige valg.

Vi har en ansvarsfuld rolle
Men FGU og ungeindsatsen har sat den unge i centrum, og det er vores fælles udgangspunkt for de valg, der skal træffes.

Alle indsatser må altid tage udgangspunkt i bevidstheden om K.E. Løgstrups etiske fordring: ”Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at hun/han holder noget af dets liv i sine hænder”.

Det er en ansvarsfuld rolle for os i FGU og ungeindsatsen at spille i andre menneskers liv, og det kalder på dygtighed, refleksion, kommunikation og evnen til at lytte og handle.

Vi er mange, der som i FGU'en arbejder i et felt med unge mennesker mellem 15 og 25 år. Jeg er stødt på begrebet public service motivation, som knytter sig til begrebet at levere offentlig service. Public service motivation er en motivationsfaktor, som omhandler at ”gøre godt for andre og for samfundet”.

Jeg mener helt bestemt, at FGU'en og kommunens ungeindsats som en koordineret indsats har public service motivation indlejret som en drivkraft for sine medarbejdere, og sammen med den etiske fordring har jeg også håbet om, at FGU bliver et kompetent svar på de unges vej ud i verden som værdifulde samfundsborgere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Ørnberg

Rektor, FGU Aalborg
lærer (Aalborg lærerseminarium 2000), diplom i ledelse (UCN 2011)

0:000:00