Debat

FGU-leder: Visitation til FGU kræver tillid

DEBAT: Grundlaget for FGU er på plads. Dilemmaet er, at kommunerne skal visitere til FGU’erne, der endnu er ved at blive skabt i sin version 1.0. Det kræver tillid, skriver Karen M. Schytter fra FGU Vendsyssel.

Organiseringen
af FGU og den kommunale ungeindsats er denne gang tænkt sammen fra start. Det er dog stadig et dilemma, at kommunerne skal visitere til FGU, der endnu er under udvikling, skriver Karen M. Schytter fra FGU Vendsyssel.
Organiseringen af FGU og den kommunale ungeindsats er denne gang tænkt sammen fra start. Det er dog stadig et dilemma, at kommunerne skal visitere til FGU, der endnu er under udvikling, skriver Karen M. Schytter fra FGU Vendsyssel.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karen M. Schytter
Direktør, FGU Vendsyssel

Alle FGU lederne har rasende travlt, tiden er knap, men målet soleklart, og retningen sat.  

Når de 27 FGU’er rundt om i landet åbner dørene 1. august 2019, træder de unge ind et uddannelsestilbud, hvor de bliver mødt på deres faglige, sociale og personlige kompetencer.

Mødt af en fleksibel uddannelsesverden, hvor læringsteamene sammen med eleven konstant har fokus på motivation og progression, hvor eleven får omsat sine drømme for job og uddannelse til realistiske, konkrete og ikke mindst operationelle mål.  

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

FGU står på et stærkt fundament
FGU og det lokale erhvervsliv står over for at udvikle samarbejdet. Vi skal sammen finde nye veje og løsninger for at sikre, at andelen af unge med solid tilknytning til arbejdsmarkedet øges.

Vi skal indgå samarbejdsaftaler, hvor udviklingsperspektivet går begge veje – udvikling af FGU’s faglinjer og udviklingen af en rummelig arbejdsplads. Vejen til uddannelse går for en gruppe af unge omkring en jobperiode, hvor man er en del af et produktions- eller servicefællesskab.

Vi står i et dilemma, da kommunerne forståeligt nok samtidig ønsker nærmere kendskab til FGU for at kunne visitere, alt imens medarbejdere, ledere og bestyrelser i FGU er ved at skabe FGU version 1.0. 

Karen M. Schytter
Direktør, FGU Vendsyssel

FGU står i etableringsfasen på et stærkt fundament af forskningsbaseret viden og et veldefineret lovgrundlag. Vi samler engagerende, kompetente lærere og pædagoger med stor erfaring fra værksteds-, almen- og specialpædagogikken under et tag.

Vi iværksætter adskillige fælles kompetenceforløb over de næste fire år med henblik på at udvikle en ny fælles pædagogisk didaktisk profession. Det sker sammen med Professionshøjskolerne og et kompetent hold af læringskonsulenter fra Undervisningsministeriet. Endnu et godt setup for, at opgaven skal lykkes.  

Tilliden skal være på plads
Når jeg bevæger mig rundt på VUC og produktionsskolerne i Vendsyssel, er dialogen med medarbejderne præget af et stærkt engagement, lyst og drive til at komme i gang med at udvikle en ny fælles profession. På den faglige bane ser man frem til et praksisfællesskab, hvor man komplementerer hinandens praksis og undervisning omkring den individuelle unge og ungefællesskaberne.  

Organiseringen af FGU og den kommunale ungeindsats er denne gang tænkt sammen fra start. Det er en væsentlig forudsætning for at kunne koordinere indsatsen.

En kollega har allerede pointeret i tidligere debatindlæg, at FGU har brug for, at kommunerne visiterer det beregnede forventede antal elever per 1. august 2019, for ikke at starte op med underskud.

Vi står i et dilemma, da kommunerne forståeligt nok samtidig ønsker nærmere kendskab til FGU for at kunne visitere, alt imens medarbejdere, ledere og bestyrelser i FGU er ved at skabe FGU version 1.0.

Det kræver tillid mellem parterne samt løbende dialog og information om fremdriften i processen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Marie Schytter

Leder, FGU Vendsyssel

0:000:00