Debat

FGU-leder: Der er særlige krav til medarbejderne på FGU

DEBAT: Lærere og vejledere er afgørende for FGU. Medarbejdere skal yde det ekstra og det unikke, som skaber den kontakt og tryghed hos eleverne, så de unge genfinder tilliden til egne evner, skriver Claus Bentsen fra FGU Aarhus.

FGU er en skole, der skal rumme de unge, som ikke trives på andre
ungdomsuddannelser. Det stiller særlige krav til medarbejderne, mener Claus Bentsen fra FGU Aarhus.
FGU er en skole, der skal rumme de unge, som ikke trives på andre ungdomsuddannelser. Det stiller særlige krav til medarbejderne, mener Claus Bentsen fra FGU Aarhus.Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Bentsen
Institutionsleder, FGU Aarhus

Som produktionsskoleforstander har det været spændende at følge udviklingen af FGU’en. Fra ekspertudvalgets anbefalinger, til der endelig var en lov.

FGU’en er en ambitiøs forberedende grunduddannelse, der med sine både praktiske og almene fag reelt kan støtte unge i at forberede sig til en ordinær uddannelse.

Et stærkt fagligt miljø koblet med et rummeligt og inkluderende ungemiljø kan uden tvivl gøre en forskel.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Ambitiøs plan for de unge
Samtidig med at vi har fået flere muligheder, er vi også som organisationer blevet større, hvilket helt sikkert også er til gavn for professionaliteten og rationalisering.

Der er med FGU’en skabt mulighed for at udvikle 27 gode og professionelle skoler jævnt fordelt over landet, der med hvert sit lokale præg kan understøtte de mange unge, der ikke går den lige vej igennem en uddannelse. Det bliver en reel mulighed for at kvalificere sig til uddannelse eller arbejde.

Vi skal sikre, at de medarbejdere, der til daglig skal arbejde med de unge hos os, har engagement og forståelse for den gruppe af meget forskellige unge, de skal arbejde med.

Claus Bentsen
Institutionsleder, FGU Aarhus

Målsætningen er, at 90 procent af alle unge skal være i gang med en ungdomsuddannelse, inden de er fyldt 25 år, og 10 procent skal være i arbejde, altså en 100 procents målsætning.

Uanset hvad man ellers tænker, så må man tage hatten af for, at Danmark har en så ambitiøs plan for de alt for mange unge, der ikke går den lige vej gennem uddannelsessystemet.

Lærerne er den vigtigste ressource
Men ét er at have en ambition, noget andet er at indfri ambitionen.

Derfor må man som institutionsledere naturligt spørge sig selv om, hvordan man så indfrier de store forventninger, der er til FGU’en. Hvis man spørger os her i Aarhus, så er svaret ligetil.

Uanset økonomi og love, så er den vigtigste ressource for en skole som FGU de lærere og vejledere, der er tilknyttet FGU’en.

Når vi skal folde alle de muligheder ud, der ligger i FGU’en, så er det først og sidst medarbejdernes evne til at skabe den fornødne relation til den enkelte elev, der kan rykke noget, og dernæst selvfølgelig, at den relation understøtter, at eleven udvikler sit potentiale.

Hvis vi skal lykkes, så er det vigtigste at sikre dedikerede medarbejdere, som forstår opgaven, og som evner at yde det ekstra, det lidt unikke, som skaber den kontakt og tryghed hos eleverne, der får tilliden til at kunne lære noget og til udvikle sig som menneske til at vende tilbage hos dem.

FGU er unik
Når man på få måneder skal etablere en uddannelsesinstitution, så kan man blive fristet af at se, hvordan andre gør, en erhvervsskole, en produktionsskole, et gymnasium eller et VUC. Det er kun naturligt, og man skal selvfølgelig heller ikke være for pæn til at stjæle med arme og ben.

Dog skal man have for øje, at det er en helt unik institution, der skal bygges op.

Det er en skole, der skal rumme de unge, som ikke trives på andre ungdomsuddannelser. Den skal skabe lyst til læring for unge, der ikke har haft stor succes hos andre ungdomsuddannelser.

Derfor skal vi sikre, at de medarbejdere, der til daglig skal arbejde med de unge hos os, har engagement og forståelse for den gruppe af meget forskellige unge, de skal arbejde med.

Læs også

Når vi som skole skal fastholde og tiltrække medarbejdere, skal vi være opmærksomme på, at engagerede medarbejdere kræver inddragelse og medbestemmelse og stærk faglig sparring.

Det er vigtigt, at vi har den dimension med, når vi frem til august 2019 skal have en organisation på plads til at modtage forhåbentlig en masse håbefulde unge, der tror på det, vi skal sammen. 

Et er love og organisationer, andet er mennesker og det, de kan udrette sammen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Bentsen

Institutionsleder, FGU Aarhus
elektriker, MPG (Aarhus Uni.)

0:000:00