FGU-leder: Kommuner skal ikke have identiske tilbud ved siden af FGU

DEBAT: Kommunernes bidrag til FGU er stort. Derfor skal de ikke have lignende tilbud kørende ved siden af, som kun er billigere på kort sigt, skriver Tommy Sylvest fra FGU Midt- og Østsjælland.

Af Tommy Sylvest
Direktør, FGU Midt- og Østsjælland

Hvor tit er det lige, at der startes helt nye skoleformer op i Danmark?

Det er jo netop tilfældet med FGU, som på de næste få måneder skal formes som institution, arbejdsplads, pædagogisk og didaktisk læringsunivers og ikke mindst som den tredje vej.

Ja, selve hovedvejen for de unge mennesker mellem 16-25 år, der ikke er i uddannelse eller i job.

Det er en kompleks opgave, der skal nås under et gevaldigt tidspres.

Indholdet er ikke helt på plads
Men intet er umuligt for dem, der bærer viljen i hjertet! Og det er præcis, hvad der karakteriserer de medarbejdere, som bliver fundamentet i den kommende FGU Midt- og Østsjælland.

Der en klar og mærkbar vilje og interesse kombineret med et brændende engagement for at arbejde med målgruppen og være med til at give unge mennesker professionel støtte, faglighed og voksen nærhed, alle faktorer, som er nogle af de helt basale i den forberedende grunduddannelse.

Får FGU udfordringer på sin vej?

Ja, bestemt. Vores omverden ved endnu ikke helt, hvad skoleformen kommer til at indeholde og udbyde. Vi, som allerede er en del af FGU, er også usikre på både læringsindhold, tilrettelæggelse, pædagogisk-didaktisk grundlag, visionerne, værdierne osv., osv.

Men vi kommer i mål, og i al usikkerheden holder vi fast i, at FGU kommer til at løse en meget vigtig samfundsopgave, den er båret af bred politisk opbakning, og vi har et momentum, som ikke opleves i andre dele af uddannelsesverdenen lige p.t.

Kommuner skal vælge FGU
Økonomi er altid en faktor, og det bliver klart en opgave at vise FGU som den vej, de kommunale ungeindsatser bør vælge frem for diverse specialtilbud, der kun sættes i søen, fordi de kan være billigere på kort sigt.

Kommunerne bidrager med en stor del af finansieringen til FGU og har således også en vital interesse i, at de anvendte midler bærer frugt og er med til at sikre unge veje videre i uddannelse eller ud på det omgivende arbejdsmarked.

Derfor er det naturligvis afgørende, at kommunerne ikke har mere eller mindre identiske tilbud kørende ved siden af de lokale FGU’er, hvilket kan undergrave disse institutionernes økonomi.

FGU vil påvise resultater
FGU skal være karakteriseret af kvalitet, og jeg ser frem til, at vi løbende evaluerer og dokumenterer alt det gode, vi kommer til at gøre.

Produktionsskoler og VUC’er har i den grad løftet mange mennesker videre i livet, men de har ikke i tilstrækkelig grad været i stand til at påvise deres fine resultater.

Det vil ske på FGU, og det bliver vi løbende målt på. Standarder og krav skal naturligvis tilpasses den enkelte unge, så der er mulighed for succes, og den form for fleksibilitet og individuelle hensyn har vi faktisk i FGU.

Jeg glæder mig, det gør både medarbejdere og interessenter også, for det det bliver en interessant proces og en spændende rejse hen mod det nye skolelandskab i FGU’en.

Forrige artikel Lektor: Vil vi leve af viden, skal sprogfagene ikke nedprioriteres Lektor: Vil vi leve af viden, skal sprogfagene ikke nedprioriteres Næste artikel Lærer: Samfundets effektivisering rammer erhvervsuddannelserne hårdt Lærer: Samfundets effektivisering rammer erhvervsuddannelserne hårdt