Formandstale deler borgmestre

TOPMØDE: KL-formand Erik Nielsen (S) var hård ved Danmarks Lærerforening, men ikke ved regeringen, da KL indledte sit topmøde torsdag. Det burde have været omvendt, siger S-borgmesteren i Randers. Andre roser talen.
Erik Nielsen var for hård ved lærerne og for blød ved regeringen, da han torsdag talte ved Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg, mener flere borgmestre. Andre synes, at han ramte hovedet på sømmet.
Erik Nielsen var for hård ved lærerne og for blød ved regeringen, da han torsdag talte ved Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg, mener flere borgmestre. Andre synes, at han ramte hovedet på sømmet.Foto: Rødovre Kommune
Lasse Lange
Gik man på jagt i korridorerne i Aalborg Kongres & Kultur Center torsdag, var det nemt at finde borgmestre, der mente, at formand Erik Nielsen (S) havde talt for pænt om økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og regeringens stramme rammer for kommunernes økonomi - og for hårdt om Danmarks Lærerforening.

Men der var også ros til Erik Nielsen for at sige de nødvendige ting - både om lærerne og om landets økonomi.

En af de hårdeste kritikere, Altinget.dk fandt, var socialdemokraten Henning Jensen Nyhuus, der er borgmester i Randers.

"Erik Nielsen gik slet ikke hårdt nok til Margrethe Vestager. Den nye aftale, der blev sniget igennem om, at vi skal spare 2,6 mia. kr., er et voldsomt angreb på kommunerne. Det burde Erik Nielsen have sagt," siger Henning Jensen Nyhuus til Altinget.dk.

Erik Nielsen sagde blandt andet:

Jeg har ikke skrevet talen, og jeg havde heller ikke holdt den del, der handler om lærerne, hvis jeg var blevet stukket den i hånden.

Mette Touborg (SF)
Borgmester i Lejre

"Regeringen og Folketinget har sat en klar reformdagsorden, og yderligere reformer af kontanthjælp og SU er på vej. Det vil jeg gerne kvittere for. Fordi det er forudsætningen for, at der kan blive plads til offentlig service og velfærd i fremtiden."

Og KL-formanden kom næsten til at lyde lidt som økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, mener Henning Jensen Nyhuus.

"De har et fælles sprog med hinanden, og det er nærliggende at sammenligne den måde, han talte om regeringens økonomiske politik, med den måde, han talte om lærerne på. Det er et helt andet sprog," siger Henning Jensen Nyhuus.

Hård tone over for lærere
Netop lærerne og Danmarks Lærerforening optog en stor del af Erik Nielsens tale. Og tonen var hård.

"Danmarks Lærerforening er fanget i en tidslomme i forrige århundrede," fortalte Erik Nielsen de forsamlede kommunalpolitikere.

Og det er bemærkninger som den, Henning Jensen Nyhuus er utilfreds med.

"Erik Nielsen havde en hård tone over for lærerne. Men når skal finde en løsning i forligsinstitutionen, så skal man passe meget på med, hvordan man tiltaler hinanden. Det har er ikke en måde at række hånden ud til hinanden på," siger Henning Jensen Nyhuus.

Borgmesteren i Hjørring, Arne Boelt (S), bed også mærke i Erik Nielsens bemærkninger om lærerne og Danmarks Lærerforening.

"Han var hård i sin retorik," siger Arne Boelt.

Var han for hård?

"Han var hård. Hold da op, hvor var han hård," siger Arne Boelt.

SF-formand lægger afstand
Mette Touborg, borgmester i Lejre og næstformand i SF, lægger afstand til Erik Nielsens hårde om lærerne.

"Jeg har ikke skrevet talen, og jeg havde heller ikke holdt den del, der handler om lærerne, hvis jeg var blevet stukket den i hånden," siger Mette Touborg, der understreger, at hun er enig i KL's linje i konflikten med Danmarks Lærerforening, selv om hun ikke bryder sig om sproget.

Var Erik Nielsen for hård ved lærerne?

Efter 20 sekunders betænkningstid svarer Mette Touborg:

"Jeg ville have valgt at sige det anderledes."

V-borgmester: Fint at tale firkantet
Selv om SF-næstformanden og Lejre-borgmesteren ikke synes om Erik Nielsens hårde ord om lærerne, er hun glad for KL-formandens budskaber om den generelle økonomiske situation og kommunernes rammevilkår.

"Der er nok mange, der synes, at han i højere grad burde havde sagt, hvad han kunne tænke sig, hvis der var fri leg. Men der er ikke fri leg. Erik Nielsen holdt en god og realistisk tale," siger Mette Touborg.

Kalundborgs Venstre-borgmester, Martin Damm, ser det lige modsat. Han så gerne, at Erik Nielsen var gået hårdere til Margrethe Vestager, men han mener ikke, at der er noget galt med at tale hårdt om lærerne.

"Det er godt at få bukket i runer, hvad konflikten med lærerne egentlig handler om. Så gør det ikke noget, at det bliver lidt firkantet. Anders Bondo Christensen går nok også til stålet, når han holder kongres i Danmarks Lærerforening. Så længe man taler ordentligt til hinanden, når man mødes, så er det okay, at man giver den gas, når man er hvert sit sted," siger Martin Damm og fortsætter:

"Men han kunne godt have slået hårdere i bordet over for Margrethe Vestager. Hvis man samlet set vil have en vækst i økonomien på 0,4 procent, så går det ikke, at kommunerne har minusvækst, som vi har i år. Så det er noget, vi skal kæmpe med fremover."

Hvad med det skæve Danmark?
Men Erik Nielsen slog tilstrækkelig hårdt i bordet over for økonomi- og indenrigsministeren, mener borgmesteren i Herlev, Thomas Gyldal Petersen (S).

"Erik Nielsen får sagt, at han anerkender regeringens ret til at fastlægge kommunernes økonomiske rammer. Men han får også sagt, at han ikke er enig i prioriteringen om at tage 2,6 milliarder kroner fra kommunerne for at finansiere vækstplanen. Jeg var tilfreds med beretningen," siger Thomas Gyldal Petersen, der heller ikke har noget at udsætte på Erik Nielsens tone over for lærerne.

"Erik er opmærksom på at finde det rigtige toneleje. Både Danmarks Lærerforening og og KL er skarpe i tonen. Sådan er spillets regler," siger Thomas Gyldal Petersen.

Arne Boelt havde håbet, at Erik Nielsen havde talt mere om forskellene mellem kommunerne, siger han.

"Han kunne godt have kigget mere på det skæve Danmark. Man taler altid om gennemsnitstal, men ofte er der stor forskel på de forskellige kommuner. Det håber jeg, at man vil være opmærksom på, når man forhandler med regeringen om de reformer, der er på vej," siger borgmesteren fra Hjørring, der var en af de store tabere, da det kommunale udligningssystem for nyligt blev ændret.

Kommunalpolitisk Topmøde fortsætter fredag med uddannelse, social og sundhed på dagsordenen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Nielsen

Fhv. borgmester 1994-2020, Rødovre (S) og formand for KL 2012-14
Udlært maskinarbejder 1973

Mette Touborg

Sygehusdirektør, Holbæk Sygehus, i bestyrelsen for Roskilde Festival-gruppen, Hans Knudsens Instituttet, fhv. borgmester (SF), Lejre
sygeplejerske (Frederiksborg Amts Sygeplejeskole 2000)

Henning Jensen Nyhuus

Byrådsmedlem (S), klosterforvalter, fhv. borgmester, Randers, fhv. formand, Randers Havn
politibetjent (Politiskolen 1976), kontorassistent (Grenå Handelsskole 1970)

0:000:00