Debat

Danske Gymnasier: Hvor er politikernes visioner for unges uddannelse?

DEBAT: Partierne bør lancere deres visioner for ungdomsuddannelserne op til det kommende folketingsvalg. Fokus skal være på at skabe et fleksibelt uddannelsessystem, mener formand for Danske Gymnasier Birgitte Vedersø.

Der er behov for et fleksibelt ungdomsuddannelsessystem med fokus på selvstændighed og kritisk tænkning, skriver formanden for Danske Gymnasier.
Der er behov for et fleksibelt ungdomsuddannelsessystem med fokus på selvstændighed og kritisk tænkning, skriver formanden for Danske Gymnasier.Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Vedersø
Formand for Danske Gymnasier

Valgkampen nærmer sig, og vælgerne er så småt begyndt at gruble over, hvor krydset skal sættes denne gang. Men for mange af vores unge er der et andet valg, der har langt større betydning her i vintermånederne. Nemlig valget af ungdomsuddannelse.

Mange er i tvivl om, hvilken ungdomsuddannelse de skal vælge, hvor deres interesser ligger, og hvad de egentlig vil med resten af deres liv – og et arbejdsliv, der meget vel kan strække sig mere end 55 år ud i fremtiden.

Fleksibelt uddannelsessystem
Fra politisk hold er der massivt pres for, at flere vælger en erhvervsuddannelse. Men de unge vil ikke lade sig presse. De er bange for at vælge forkert, bange for at blive låst fast og bekymrede for, at de kompetencer, der er i højsædet i dag, ikke har samme værdi i fremtiden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Én ting er sikkert: Digitalisering og kunstig intelligens kommer til at ændre vores samfund og arbejdsmarked på måder, vi har svært ved at forestille os i dag. Derfor er der behov for et fleksibelt og tilpasningsdygtigt ungdomsuddannelsessystem, hvor kompetencer som selvstændig og kritisk tænkning, nysgerrighed og innovation er i centrum.

Behov for visioner
Mit ønske til det kommende folketingsvalg er, at det giver anledning til, at partierne lancerer politiske visioner for ungdomsuddannelserne. Der er ikke brug for at reformere i siloer eller for småreparationer og knopskydninger.

Mit ønske til det kommende folketingsvalg er, at det giver anledning til, at partierne lancerer politiske visioner for ungdomsuddannelserne. 

Birgitte Vedersø
Formand for Danske Gymnasier

Der er brug for en vision for de unges uddannelse, der rækker længere end til næste valg – en vision, der kan forme vores ungdomsuddannelser i en moderne, fleksibel ramme. Alle unge, uanset om de lærer bedst gennem hånden eller bøgerne eller måske begge dele, skal klædes bedst muligt på til et omskifteligt arbejdsliv, hvor viden forældes hurtigt.

Bredt uddannelsestilbud lokalt
Samtidig skal vi have skabt et bæredygtigt system. Vi står over for en årrække med markant mindre ungdomsårgange, og nogle borgmestrene kan forvente hele 20 procent færre unge bysbørn. Dertil kommer en række besparelser på uddannelsesområdet, som gør det svært at drive ungdomsuddannelser, især i de tyndt befolkede egne af landet.

Det er helt afgørende, at vi har et bredt geografisk ungdomsuddannelsessystem. Ingen unge må opgive at tage en ungdomsuddannelse, fordi skolevejen er for lang. Derfor skal unge uden for de større byer også have et bredt uddannelsestilbud i nærområdet.

Det kræver en række tiltag. Regeringens forslag om, at det skal være nemmere for eksempelvis stx-gymnasier at udbyde erhvervsgymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser er et godt bud. Der er også behov for at se på betingelserne for lokale fusioner mellem forskellige institutionstyper, så byens unge får så bredt et uddannelsesudbud som muligt.

Læs også

Fremtidens ungdomsudddannelser
Hvordan skal et moderne ungdomsuddannelsessystem se ud for at være fremtidssikret? Er det på tide at erkende, at fremtiden kræver mere af de unge – og at de dermed har krav på mere snarere end mindre uddannelse, men til gengæld på mange forskellige måder? Det er nogle af de helt overordnede spørgsmål, som bør komme på dagsordenen op til folketingsvalget.

Vi har i Danske Gymnasier taget initiativ til en kickstart af debatten ved at nedsætte en kommission for fremtidens ungdomsuddannelsessystem med repræsentanter fra erhvervsliv, arbejdsmarked, forskning og kulturliv.

Vores håb er, at kommissionen kan bidrage til, at Folketinget får formuleret en vision for fremtidens ungdomsuddannelser.

I Danske Gymnasier hjælper vi gerne politikerne med inspiration og input – både i valgkampen, og når vælgerne har afgjort, hvem der skal styre landet i næste valgperiode.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Vedersø

Selvstændig konsulent, fhv. rektor, Gefion Gymnasium, bestyrelsesmedlem, Københavns Universitet
cand.mag. i dansk og italiensk (Aarhus Uni. 1991)

0:000:00