Genåbning af skolernes mindste klasser

Slået op af Altinget.dk i Mandag den 1. februar 2021

De yngste elever vender tilbage i skole 8. februar

ELEVER: Eleverne i 0.-4. klasse kan fra mandag 8. februar komme i skole igen. Her må de dog udelukkende ses med deres egne klassekammerater. Det meddelte regeringen på et pressemøde mandag aften.

Tyson W. Lyall

”I kan trygt sende jeres børn i skole.”

Det var beskeden fra Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm på et pressemøde mandag aften.

Her kunne regeringen og sundhedsmyndighederne fortælle, at eleverne i 0.-4. klasse fra 8. februar må møde fysisk op i skole igen.  

På pressemødet deltog også børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som dog kunne meddele, at skolegangen ikke bliver helt som normalt.

Det gælder eksempelvis, at de tilbagevendte elever kun må være sammen med elever fra deres egen klasse ­– også i frikvartererne.

”Børn kan jo ikke holde afstand ligesom voksne kan på en arbejdsplads. Derfor er reglerne for, hvem børnene må være sammen med, meget hårdere, end på en arbejdsplads,” sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.

Derudover indføres der nu også et decideret krav om brug af mundbind eller visir for forældre og besøgende på skoler og i daginstitutioner.

Nødundervisning hele skoleåret
På pressemødet oplyste Pernille Rosenkrantz-Theil også, at et flertal i Folketinget er enigt om, at skolerne skal fortsætte med nødundervisningsregler frem til sommerferien.

”Det vil give skolerne præcis den fleksibilitet, så man eksempelvis kan konvertere understøttende undervisning til tolærerordninger. Eller andre ting, der kan være nødvendigt for at samle op og give den bedste undervisning under de særlige omstændigheder,” sagde ministeren.

Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil forventer regeringen endvidere, at der ”inden for kort tid” kommer en afklaring om sommerens eksaminer og afgangsprøver.

Hun garanterede således, at der kommer en udmelding om, hvordan de skal løbe af stablen, inden vinterferien (uge 7, red).

Flere tiltag på vej
Pernille Rosenkrantz-Theil og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) løftede samtidig sløret for nogle af de tiltag, regeringen er på vej med i forhold til uddannelsesområdet.

Ifølge Magnus Heunicke er det eksempelvis planen, at der skal laves et bedre testtilbud til personalet i grundskoler, daginstitutioner og SFO.

”Der kommer et omfattende, kontinuerligt testprogram for lærere, pædagoger og andet relevant personale. Det er vi i gang med at sætte op. Og det vil selvfølgelig løbende blive udbygget,” sagde han.

På Pernille Rosenkrantz-Theils område skal man i de kommende dage holde øje med gode tips til såkaldt ”trivselgivende onlineundervisning”.

Det emne har hun diskuteret med børne- og elevorganisationer, og erfaringer derfra vil snart blive delt offentligt.

Pernille Rosenkrantz-Theil fortalte samtidig om én trivselsudfordring, hun holder særligt øje på:

”En af de første ting, som ligger helt klart, er, at skolemotivation simpelthen er så vigtigt. Hvis først skolemotivation ryger, så kan det være svært for et ungt menneske at finde frem igen, når først skolen åbner igen.”

Følger eksperters anbefaling
Tidligere på måneden anbefalede en ekspertgruppe under regeringen netop, at 0.- 4. klasse burde blive genåbnet som det første, når smittesituationen tillod det.

Det gjorde eksperterne ud fra en samlet vurdering af betydningen for smittereduktion, samfundsøkonomi, trivsel, folkesundhed og individuel frihed.

Restriktionerne for de yngste elever har ifølge eksperterne nemlig lav indflydelse på smitteudbredelse – men meget stor indflydelse på samfundsøkonomi, trivsel og folkesundhed.

Regeringens øvrige restriktioner gælder fortsat til og med 28. februar.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

0:000:00