Nye anbefalinger skal få flere unge i beskæftigelse

En lang række anbefalinger skal være med til at sikre, at færre unge sidder fast på midlertidige ydelser. Det anbefaler Reformkommissionen i sin sidste rapport, 'Nye Reformveje 3'.

Reformkommissionen forslag skal øge den strukturelle beskæftigelse i Danmark, og få unge og voksne på kanten af arbejdsmarkedet i job.
Reformkommissionen forslag skal øge den strukturelle beskæftigelse i Danmark, og få unge og voksne på kanten af arbejdsmarkedet i job.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Anonymiserede ansøgninger, et nyt sygedagpengesystem og flere ressourcer til småjobs.

Det er nogle af de anbefalinger fra Reformkommissionens tredje og sidste rapport, der blev præsenteret på et pressemøde tirsdag 23. maj. 2023.

I småjobs kan unge få et fodfæste på arbejdsmarkedet, rigtige arbejdsgivere og kolleger. Tanken er, at det er en øvebane, hvor man derefter kan få flere arbejdstimer og kompetencer.

Thomas Bredgaard
Aalborg Universitet

Målet er, at færre unge på kanten af arbejdsmarkedet skal være på midlertidige ydelser. I stedet skal de have job. 

Kommissionen foreslår reformer for de cirka 200.000 unge og voksne, der står uden hverken uddannelse eller job ved at øge produktiviteten, velstanden, beskæftigelsen og den sociale mobilitet.

"Det offentlige bruger nemlig for mange ressourcer på aktiviteter som ressourceforløb, jobafklaring, revalidering, virksomhedspraktikker og samtale på samtale for at få de her borgere i job," står der i rapporten.

Det flytter ifølge Reformkommissionen ikke ret meget for de svageste.

”Den gode nyhed er, at det godt kan ændre sig. Ude i kommunerne sker der en masse ting, der beviser, at det godt kan flytte sig. Det sker bare i for lille omfang," siger Nina Smith til dagens pressemøde. 

Reformkommissionen er derfor kommet med en lang række forslag, hvor social- og beskæftigelsespolitikken skal sætte arbejde i fokus, og hvor proceskrav og regler skal fylde mindre i borgerens møde med det offentlige.

Flere løntimer på arbejdsmarkedet skal fremover være det bærende princip i beskæftigelsesindsatsen. Derudover skal unødigt bureaukrati skæres væk, så jobcentrene fremover får mere tid til kerneopgaven: at få folk tilbage på arbejdsmarkedet.

Du kan læse anbefalingerne her.

Læs også

Retningen er skiftet væk fra uddannelse

Det tyder på en ny tilgang, når Reformkommissionen prioriterer at understøtte unge til job i stedet for til uddannelse.

Sådan lyder det fra Thomas Bredgaard, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

Fakta

Reformkommissionens medlemmer

  • Professor Nina Smith, Aarhus Universitet (formand)
  • Professor David Dreyer Lassen, Københavns Universitet
  • Professor Philipp Schröder, Aarhus Universitet
  • Per B. Christensen, formand for Akkrediteringsrådet
  • Jørgen Søndergaard, seniorforsker i VIVE
  • Professor Jon Kvist, Roskilde Universitet
  • Agnete Raaschou-Nielsen, bestyrelsesformand for Arkil Holding og Danske Invest

Mange af erfaringerne med at skulle pålægge alle unge under 30 år en uddannelse er ikke synderligt positive.

Derfor er en af de anbefalinger, der springer Thomas Bredgaard i øjnene, at unge lettere skal kunne få småjobs på fem eller ti timer om ugen.

Der er rigtig gode evalueringer og erfaringer i de kommuner, der har arbejdet med det, siger han.

”I småjobs kan unge få et fodfæste på arbejdsmarkedet, rigtige arbejdsgivere og kolleger. Tanken er, at det er en øvebane, hvor man derefter kan få flere arbejdstimer og kompetencer.”

Reaktionerne er positive og negative

Der er både gode og dårlige elementer i Reformkommissionens tredje og sidste rapport, lyder det fra Nanna Højlund, næstformand i Fagbevægelsens Hoved organisation.

Hun er helt enig med Reformkommissionens anbefalinger om, at systemet er alt for komplekst, og at det bør forenkles.

”Men når kommissionen lægger op til at afskaffe revalideringsordningen, seniorjobordningen, ret til personlig jobformidler med mere, så står jeg af,” siger hun.

Helt modsat er reaktionen fra Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening, der er positivt stemt over, at Reformkommissionen vægter at flere unge skal komme i job.

”Samfundet taber, når så mange unge, hverken er i job eller uddannelse. Derfor er det også helt rigtigt, at vi ikke udelukkende skal have fokus på uddannelse, når de unge er i kontanthjælpssystemet,” siger direktør i DI, Kim Graugaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nina Smith

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, bestyrelsesformand, VIVE, formand, Kommission for 2. generationsreformer, formand, Nykredit
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1981)

Thomas Bredgaard

Professor, Aalborg Universitet
ph.d. (Aalborg Uni. 2004), cand. scient. adm (Aalborg Uni. 1999)

Kim Graugaard

Viceadm. direktør, Dansk Industri, næstformand for Industriens Pension
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00