Debat

Aktører til Venstre: Det er et tilbageskridt at lade friskoler benytte kommunale affaldsordninger

Venstre udtrykker støtte til at give friskoler adgang til kommunale affaldsordninger. Men det vil forvride markedet, skriver Lars Sørensen og Søren Büchmann Petersen.

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er desværre risiko for at bidrage til en forvridning af affaldsmarkedet med det forslag om at give friskoler adgang til at benytte kommunale affaldsordninger, som Venstres forsyningsordfører Carsten Kissmeyer udtrykker sin støtte til i Altinget Forsyning 16. juni.

Man bør støtte overgangen til cirkulær økonomi ved at give de private initiativer mere plads på affaldsmarkedet.

Lars Sørensen og Søren Büchmann Petersen
Hhv. formand, Danaffald og chefkonsulent, Danske Vognmænd

Det, der ud fra skolernes snævre økonomiske perspektiv ved første øjekast kan synes at være en attraktiv forretning, er i virkeligheden et principielt tilbageslag for den tiltrængte udbredelse af frie markedsforhold og privat initiativ på affaldsområdet.

Sagen er den, at virksomhedernes affaldshåndtering blev liberaliseret og overladt til markedskræfterne tilbage i 2010. Det betyder, at private virksomheder, herunder friskoler selv skal finde affaldshåndteringstilbud hos de mange private aktører på affaldsmarkedet.

Liberaliseringen har været en stor succes, som har sikret, at affaldshåndteringen sker til markedspriser og foregår på et marked med masser af dynamik og udvikling.

Med den socialdemokratiske regerings klimaplan fulgte mellem mange gode initiativer desværre også et mindre tilbageslag for markedsorienteringen, idet mindre virksomheder, hvis affald i art og mængde er husholdningslignende, fremover kan benytte en kommunal ordning.

Danaffald har fra første færd været særdeles skeptisk over for tiltaget, fordi der er stor risiko for, at kommunerne krydssubsidier og tilbyder priser, der ikke er markedspriser og dermed forvrider markedet. Hvis private skoler får adgang til samme mulighed, udvides glidebanen, og det er efter Danaffalds mening en helt forkert vej at gå.

Læs også

Tværtimod bør man fra politisk hold støtte overgangen til cirkulær økonomi ved at give de frie private initiativer og aktører mere plads på affaldsmarkedet.

Det vil styrke dynamikken og udviklingen til gavn for effektiviteten og høj reel genanvendelse af affaldsressourcerne. I øvrigt helt i overensstemmelse med det bærende princip i regeringens klimaplan.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Kissmeyer

Kandidat til Europa-Parlamentet (V)
cand.oecon. (Aarhus Uni.), pædagogikum

0:000:00